|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Tusindvis af danskere kan undgå kræft, hvis færre ryger

 
Nordiske forskere har beregnet, hvor mange kræfttilfælde vi kan forhindre 30 år ud i fremtiden, hvis færre danskere ryger. Undersøgelsen, som blandt andet Kræftens Bekæmpelse står bag, slår fast med syvtommersøm, at en styrket indsats mod rygning er nødvendig.

Hvis vi forestiller os, at rygning var ophørt med at eksistere fra 2016, da undersøgelsen startede, kunne over 142.000 kræfttilfælde i Danmark forhindres frem til 2045 – heraf næsten 84.000 tilfælde af lungekræft. Foto: Colourbox
Rygning er farligt og giver risiko for kræft. Det er ikke nyt. Men nu sætter forskere tal på, hvor mange kræfttilfælde det er muligt at forebygge, hvis flere lægger tobakken på hylden – eller slet ikke begynder på at ryge.

Therese M.L. Anderson

Vi har et meget stort potentiale for at forebygge kræft på grund af rygning, siger Therese M. L. Andersson, der har stået i spidsen for den nye undersøgelse. Foto: Gunilla Sonnebring
Det sker ved hjælp af en særlig beregningsmodel – kaldet Prevent, som forskerne fodrer med en række forskellige data om blandt andet rygevaner og befolkningsvækst og om de kræftformer, som kan skyldes rygning. Det er blandt andet lunge-, spiserørs- og blærekræft.
I dag er 16 pct. af danskerne dagligrygere, og sådan har det været i flere år. Men hvis vi forestiller os, at rygning var ophørt med at eksistere fra 2016, da undersøgelsen startede, kunne over 142.000 kræfttilfælde i Danmark forhindres frem til 2045 – heraf næsten 84.000 tilfælde af lungekræft. Det viser undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Cancer, og som forskere i Kræftens Bekæmpelse har været med til at lave.
– Det er selvfølgelig svært at forestille sig, at ingen pludselig ryger. Men det viser, hvor stort et potentiale vi har for at forebygge kræft på grund af rygning, siger Therese M. L. Andersson, der er Ph.d. og assisterende professor ved det svenske Karolinska Institut og som har stået i spidsen for undersøgelsen.
– Vores undersøgelse viser, at tusindvis af kræfttilfælde kan forebygges, hvis færre ryger, og at det derfor er vigtigt at indføre nye tiltag mod rygning, siger hun.
Hvis kun fem pct. ryger i 2030…
Therese M. L. Andersson og hendes kolleger har også beregnet, hvad der vil ske, hvis andelen af rygere begynder at falde, så den i 2030 er nede på fem pct., og derefter falder yderligere til to pct. i 2040. Det vil forhindre 85.000 kræfttilfælde frem til 2045.
Det svarer godt til Kræftens Bekæmpelses vision om et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.
Nye tal: For mange danskere ryger

– Vi ved, hvad der skal til for at færre ryger, så lad os komme i gang, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.
Forskerne har også kigget på konkrete forebyggelsesindsatser, som har en dokumenteret virkning mod rygning. Det drejer sig om højere priser på tobak, rygeforbud på alle arbejdspladser og serveringssteder, forbud mod synlig markedsføring, standardiserede cigaretpakker samt mediekampagner.

Niels Them Kjær

Hvis alle disse ting indføres i Danmark, vil det forhindre 60.000 kræfttilfælde i Danmark, viser undersøgelsen. Så det er bare om at komme i gang, mener Niels Them Kjær, der er projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.
– Vi ved godt, at rygning giver kræft, men det er alligevel chokerende at se, hvor mange mennesker det drejer sig om. Jeg håber, den her undersøgelse kan være en øjenåbner for regeringen, så vi kan få en handlingsplan mod tobak. Vi ved, hvad der skal til for at færre ryger, så lad os komme i gang, siger Niels Them Kjær.
Model med styrker og svagheder
Prevent-modellen er en fremskrivningsmodel, og derfor er den behæftet med usikkerhed, understreger Therese M. L. Andersson.
– Til gengæld er styrken, at der indgår virkelig mange data i beregningerne, og det er de bedste data vi har. Og så kan Prevent-modellen medregne den tidsforskydning, der vil være mellem en forandring i rygevaner og kræftforekomsten. Det gør den interessant, siger Therese M. L. Andersson.
Læs den videnskabelige artikel i The European Journal of Cancer
Rygning og kræft
Rygning øger risikoen for kræft i lunge, tyk- og endetarm, blære, nyre- og urinveje, bugspytkirtel, læbe, mundhule og svælg, mave, lever, spiserør, livmoderhals, strube, æggestok og blodkræft (akut myeloid leukæmi).
Ifølge undersøgelsen vil 31 pct. af disse kræftformer skyldes rygning i 2046, hvis 16 pct. af befolkningen ryger – altså den samme andel som i dag.
Undgå røg og rygning
Prevent-modellen
Prevent-modellen bruger data om kræftforekomst, demografiske faktorer, rygeprævalens og den relative risiko (RR) for kræft på grund af rygning. Data for den danske del af undersøgelsen stammer fra følgende kilder:
Forekomst af en række kræftformer, som kan skyldes rygning – fra kræftstatistikdatabasen NORDCAN
Fremskrivning af befolkningens vækst – fra Danmarks Statistik
Rygeprævalens – fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningens årlige Rygevaneundersøgelser
Relativ risiko for rygning og de 13 ’cancer sites’ – DM Parkin, British Journal of Cancer 2011.
Det nye studie indeholder fremskrivninger for fem nordiske lande, Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Studiet er finansieret med støtte fra Kræftens Bekæmpelse og Nordic Cancer Union (NCU) .
Røgfri Fremtid
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har sammen dannet partnerskabet Røgfri Fremtid, der har en vision om et røgfrit Danmark i 2030. Målet er et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.
Læs om Røgfri Fremtid
Sidst ændret 20.04.2018

Af Marianne Vestergaard

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Legende børn i sprogfitnesscenter

Legende børn i sprogfitnesscenter

Parker, biblioteker og haller omdannes den 10. maj til livlige sprogfitnesscentre, når ca. 10.000 børn fra hele landet deltager i Sprogfitness 2019 ... læs mere
Listeria i grønkålsprodukter

Listeria i grønkålsprodukter

Tilbagerukne Fødevarer ... læs mere
annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

Alternativet Favrskov inviterer hermed til vælgermøde, mandag den 6. maj, kl. 19-21.30 på Hinnerup Bibliotek & Kulturcenter.   ... læs mere
Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvor længe vil statsministeren nøle med at trykke på den berømte valgknap? ... læs mere
Loading...