|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Tusindvis af danskere kan undgå kræft, hvis færre ryger

 
Nordiske forskere har beregnet, hvor mange kræfttilfælde vi kan forhindre 30 år ud i fremtiden, hvis færre danskere ryger. Undersøgelsen, som blandt andet Kræftens Bekæmpelse står bag, slår fast med syvtommersøm, at en styrket indsats mod rygning er nødvendig.

Hvis vi forestiller os, at rygning var ophørt med at eksistere fra 2016, da undersøgelsen startede, kunne over 142.000 kræfttilfælde i Danmark forhindres frem til 2045 – heraf næsten 84.000 tilfælde af lungekræft. Foto: Colourbox
Rygning er farligt og giver risiko for kræft. Det er ikke nyt. Men nu sætter forskere tal på, hvor mange kræfttilfælde det er muligt at forebygge, hvis flere lægger tobakken på hylden – eller slet ikke begynder på at ryge.

Therese M.L. Anderson

Vi har et meget stort potentiale for at forebygge kræft på grund af rygning, siger Therese M. L. Andersson, der har stået i spidsen for den nye undersøgelse. Foto: Gunilla Sonnebring
Det sker ved hjælp af en særlig beregningsmodel – kaldet Prevent, som forskerne fodrer med en række forskellige data om blandt andet rygevaner og befolkningsvækst og om de kræftformer, som kan skyldes rygning. Det er blandt andet lunge-, spiserørs- og blærekræft.
I dag er 16 pct. af danskerne dagligrygere, og sådan har det været i flere år. Men hvis vi forestiller os, at rygning var ophørt med at eksistere fra 2016, da undersøgelsen startede, kunne over 142.000 kræfttilfælde i Danmark forhindres frem til 2045 – heraf næsten 84.000 tilfælde af lungekræft. Det viser undersøgelsen, der netop er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift European Journal of Cancer, og som forskere i Kræftens Bekæmpelse har været med til at lave.
– Det er selvfølgelig svært at forestille sig, at ingen pludselig ryger. Men det viser, hvor stort et potentiale vi har for at forebygge kræft på grund af rygning, siger Therese M. L. Andersson, der er Ph.d. og assisterende professor ved det svenske Karolinska Institut og som har stået i spidsen for undersøgelsen.
– Vores undersøgelse viser, at tusindvis af kræfttilfælde kan forebygges, hvis færre ryger, og at det derfor er vigtigt at indføre nye tiltag mod rygning, siger hun.
Hvis kun fem pct. ryger i 2030…
Therese M. L. Andersson og hendes kolleger har også beregnet, hvad der vil ske, hvis andelen af rygere begynder at falde, så den i 2030 er nede på fem pct., og derefter falder yderligere til to pct. i 2040. Det vil forhindre 85.000 kræfttilfælde frem til 2045.
Det svarer godt til Kræftens Bekæmpelses vision om et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.
Nye tal: For mange danskere ryger

– Vi ved, hvad der skal til for at færre ryger, så lad os komme i gang, siger Niels Them Kjær, der er projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.
Forskerne har også kigget på konkrete forebyggelsesindsatser, som har en dokumenteret virkning mod rygning. Det drejer sig om højere priser på tobak, rygeforbud på alle arbejdspladser og serveringssteder, forbud mod synlig markedsføring, standardiserede cigaretpakker samt mediekampagner.

Niels Them Kjær

Hvis alle disse ting indføres i Danmark, vil det forhindre 60.000 kræfttilfælde i Danmark, viser undersøgelsen. Så det er bare om at komme i gang, mener Niels Them Kjær, der er projektchef for tobak i Kræftens Bekæmpelse.
– Vi ved godt, at rygning giver kræft, men det er alligevel chokerende at se, hvor mange mennesker det drejer sig om. Jeg håber, den her undersøgelse kan være en øjenåbner for regeringen, så vi kan få en handlingsplan mod tobak. Vi ved, hvad der skal til for at færre ryger, så lad os komme i gang, siger Niels Them Kjær.
Model med styrker og svagheder
Prevent-modellen er en fremskrivningsmodel, og derfor er den behæftet med usikkerhed, understreger Therese M. L. Andersson.
– Til gengæld er styrken, at der indgår virkelig mange data i beregningerne, og det er de bedste data vi har. Og så kan Prevent-modellen medregne den tidsforskydning, der vil være mellem en forandring i rygevaner og kræftforekomsten. Det gør den interessant, siger Therese M. L. Andersson.
Læs den videnskabelige artikel i The European Journal of Cancer
Rygning og kræft
Rygning øger risikoen for kræft i lunge, tyk- og endetarm, blære, nyre- og urinveje, bugspytkirtel, læbe, mundhule og svælg, mave, lever, spiserør, livmoderhals, strube, æggestok og blodkræft (akut myeloid leukæmi).
Ifølge undersøgelsen vil 31 pct. af disse kræftformer skyldes rygning i 2046, hvis 16 pct. af befolkningen ryger – altså den samme andel som i dag.
Undgå røg og rygning
Prevent-modellen
Prevent-modellen bruger data om kræftforekomst, demografiske faktorer, rygeprævalens og den relative risiko (RR) for kræft på grund af rygning. Data for den danske del af undersøgelsen stammer fra følgende kilder:
Forekomst af en række kræftformer, som kan skyldes rygning – fra kræftstatistikdatabasen NORDCAN
Fremskrivning af befolkningens vækst – fra Danmarks Statistik
Rygeprævalens – fra Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningens årlige Rygevaneundersøgelser
Relativ risiko for rygning og de 13 ’cancer sites’ – DM Parkin, British Journal of Cancer 2011.
Det nye studie indeholder fremskrivninger for fem nordiske lande, Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige. Studiet er finansieret med støtte fra Kræftens Bekæmpelse og Nordic Cancer Union (NCU) .
Røgfri Fremtid
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har sammen dannet partnerskabet Røgfri Fremtid, der har en vision om et røgfrit Danmark i 2030. Målet er et samfund, hvor ingen børn og unge ryger, og hvor færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.
Læs om Røgfri Fremtid
Sidst ændret 20.04.2018

Af Marianne Vestergaard

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...