|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Udsatte kvinder bliver sjældnere screenet for livmoderhalskræft

30-04-2018
Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse viser, at særligt kvinder med kort uddannelse, kvinder med psykisk sygdom og immigranter fra ikke-vestlige lande har højere risiko for ikke at deltage i screeningsprogrammet for livmoderhalskræft. Der er brug for mere fokuserede tiltag, for at øge screeningsdeltagelsen blandt særlige grupper, mener forskerne.
Vores resultater viser blandt andet, at kvinder med kort uddannelse, svær psykisk sygdom og anden etnisk baggrund end dansk har langt højere risiko for ikke at blive screenet
ph.d. studerende Elise Harder, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Da forebyggende screening for livmoderhalskræft blev introduceret i 1960’erne, fik omkring 900 danske kvinder årligt diagnosen. Siden er tallet dalet til omkring 380.
I Danmark bliver alle kvinder mellem 23 og 64 år tilbudt screening for livmoderhalskræft, men omkring en ud af fire kvinder bliver ikke screenet i overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
Mens nogle kvinder direkte vælger tilbuddet fra, er der andre, der bare ikke vælger det til, og nu har forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning vist, hvad der karakteriserer de kvinder, der ikke bliver screenet. Det forklarer ph.d. studerende Elise Harder fra Afdeling for Virus, Livsstil og Gener, der er en af hovedforfatterne bag den nye undersøgelse.
– Vores resultater viser blandt andet, at kvinder med kort uddannelse, svær psykisk sygdom og anden etnisk baggrund end dansk har langt højere risiko for ikke at blive screenet. Det er i disse grupper, vi skal sætte ind med bedre information og nemmere screeningsmuligheder, hvis vi vil mindske deres risiko for at udvikle livmoderhalskræft, siger hun.
Større risiko for at få kræft
I løbet af 2008 og 2009 blev omkring 470.000 kvinder mellem 23 og 49 år inviteret til screening, og blandt disse kvinder meldte lidt over 10.000 kvinder sig aktivt fra screening. Over 63.000 kvinder reagerede ikke på invitationen.
– Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorfor kvinderne ikke deltager, men vi kan til gengæld tydeligt se, at kvinder med lav uddannelse og lav indkomst har højere risiko for ikke at deltage. Så der er en stor gruppe, vi ikke formår at fange med vores nuværende screeningstilbud, siger Elise Harder.
Undersøgelser viser, at screening mod livmoderhalskræft har en stærkt forebyggende effekt, fordi de fanger celleforandringer, inden de udvikler sig til kræft. Derfor mener forskerne, at de markante tal er en trussel mod ét af hovedprincipperne i vores sundhedssystem – nemlig lighedsprincippet – om at alle skal have lige adgang til sundhedssystemet.
– Alle har selvfølgelig i princippet lige adgang, men vi kan se af undersøgelsen, at mens under hver tiende med høj uddannelse ikke deltager, så er det næsten hver fjerde med lav uddannelse, der ikke bliver screenet. Det samme gælder både for kvindelige immigranter fra ikke-vestlige lande og kvinder med svær psykisk sygdom, for eksempel skizofreni. De her kvinder får ikke booket en screeningstid, og dermed har de lavere sandsynlighed for at få opdaget eventuelle celleforandringer i tide. Det forklarer postdoc ved Afdeling for Virus, Livsstil og Gener, Center for Kræftforskning, Kræftens Bekæmpelse, Louise Thirstrup Thomsen, der er medforfatter på studiet.
Sårbare kvinder kan opnå lighed
Den nye undersøgelse giver ikke noget direkte svar på, hvorfor kvinder vælger screening mod livmoderhalskræft fra. Forskerne er dog alligevel ikke helt på bar bund, da tidligere forskning har givet en del af svarene.
– Det er en kombination af flere faktorer. Man kan synes, at den gynækologiske undersøgelse er grænseoverskridende og ubehagelig. Derudover er der organisatoriske faktorer, for eksempel kan det være vanskeligt at booke en passende tid, eller det kan være svært at prioritere i en travl hverdag, siger Elise Harder.
Selv om forskerne ikke mener, at der er nemme løsninger på problemet, så håber de, at en ny screeningsmetode, hvor kvinder selv kan tage en screeningstest derhjemme, vil løse en del af problemet. Med hjemmetesten får kvinderne tilsendt et test-kit, og tager selv en prøve fra livmoderhalsen ved hjælp af en blød børste.
Prøven sendes efterfølgende til hospitalet, hvor den testes for humant papillomavirus (HPV), som er den virus, der forårsager livmoderhalskræft. Med dette tilbud, der i 2017 blandt andet er blevet implementeret i Region Hovedstaden, undgår kvinderne både besværet med at bestille tid og det ubehagelige ved den gynækologiske undersøgelse. De kvinder, som er HPV-positive, får dernæst besked om, at de bør få foretaget en opfølgende undersøgelse hos deres egen læge.
– Omkring halvdelen af de kvinder, der får konstateret livmoderhalskræft, er ikke blevet screenet regelmæssigt. Derfor er det vigtigt, at vi finder nye måder, hvorpå vi kan nå ud til de her kvinder og gøre det så nemt som muligt for dem at deltage i forebyggende screening mod livmoderhalskræft, siger Elise Harder.
De nye resultater er offentliggjort her: Factors associated with non-participation in cervical cancer screening – A nationwide study of nearly half a million women in Denmark, Preventive Medicine Volume 111, June 2018, Pages 94-100. Online
Læs mere om livmoderhalskræft
Læs mere om screening

Bag om forskningen
Den nye undersøgelse er ledet af Professor, overlæge Susanne Krüger Kjær fra afdeling for Virus, Livsstil og Gener hos Kræftens Bekæmpelse.
I undersøgelsen har forskerne taget udgangspunkt i de landsdækkende danske sundhedsregistre og har fulgt alle kvinder i alderen 23-49 år, der blev inviteret til screening i 2008-2009, i op til fire år efter invitationen.
Ved at bruge de danske registre har forskerne undersøgt de sociale og sundhedsmæssige karakteristika ved den store gruppe af kvinder, som ikke reagerer på invitationen til screening. Mens tidligere undersøgelser har regnet hele gruppen af ikke-screenede kvinder under ét, så skelner den nye undersøgelse mellem kvinder, der aktivt framelder sig screening, og kvinder, der blot ikke reagerer på screeningsinvitationen uden at tage et aktivt fravalg. Data om framelding fra screeningsprogrammet er samlet i den såkaldte Patologidatabank, der er en landsdækkende databank, som ydermere indeholder data om alle undersøgelser udført af landets patologiafdelinger, herunder screening for livmoderhalskræft.
Sidst ændret 30.04.2018

Af Mette Vinter Weber og Morten Busch
Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Legende børn i sprogfitnesscenter

Legende børn i sprogfitnesscenter

Parker, biblioteker og haller omdannes den 10. maj til livlige sprogfitnesscentre, når ca. 10.000 børn fra hele landet deltager i Sprogfitness 2019 ... læs mere
Listeria i grønkålsprodukter

Listeria i grønkålsprodukter

Tilbagerukne Fødevarer ... læs mere
annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

Alternativet Favrskov inviterer hermed til vælgermøde, mandag den 6. maj, kl. 19-21.30 på Hinnerup Bibliotek & Kulturcenter.   ... læs mere
Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvor længe vil statsministeren nøle med at trykke på den berømte valgknap? ... læs mere
Loading...