|

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

For mange kræftpatienter venter for længe på behandling

16-05-2018
Overordnet går det fremad med kræftbehandlingen i Danmark, og stadig flere kommer i behandling inden for de tidsfrister, der er fastsat i kræftpakkerne. Men en stor gruppe patienter må vente 16 dage eller længere end de aftalte tidsfrister, viser en ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen. Det er helt uacceptabelt, mener Kræftens Bekæmpelse.

Nogle kræftpatienter oplever store forsinkelser, og den nye rapport viser, at især patienter med kræft i urinvejene er hårdt ramt. Foto: Tomas Bertelsen
Det er helt uacceptabelt, at tidsfristerne for så mange patienter kan blive overskredet med 16 dage eller mere, når vi ved, at kræften udvikler sig i ventetiden
Leif Vestergaard Pedersen, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse
I rapporten sætter Sundhedsdatastyrelsen for første gang tal på, hvor lang tid kræftpatienterne rent faktisk venter, når det ikke lykkes sygehusene at få dem i behandling til tiden.
Rapporten sætter fokus på 13 store kræftsygdomme, og her var der i 2016, som er det senest opgjorte år, knap 4.300 patienter, der ikke kom i behandling til tiden. Hele 1.589 af dem måtte vente i 16 dage eller mere ud over de aftalte tidsfrister.
– Vi har tit hørt at tidsfristerne overskrides med en dag elle to. Men undersøgelsen viser, at det ofte er mere end det. Det er helt uacceptabelt, at tidsfristerne for så mange patienter kan blive overskredet med 16 dage eller mere, når vi ved, at kræften udvikler sig i ventetiden, siger Leif Vestergaard Pedersen, direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Kræft i urinvejene
Rapporten dækker årene 2013-2016, og det overordnede billede er, at flere kræftpatienter kommer i behandling inden for de fastsatte tidsfrister. Og at de patienter, hvor tidsfristerne overskrides, venter i kortere tid.
Det gælder blandt andet livmoderkræft: I 2013 måtte 70 patienter med livmoderkræft vente i 16 dage eller mere ud over de fastsatte tidsfrister. I 2016 var det faldet til 25 patienter.
Men nogle patienter oplever altså store forsinkelser, og rapporten viser, at især patienter med kræft i urinvejene er hårdt ramt.
Når det gælder blærekræft, måtte 284 patienter i 2016 vente længere end den anbefalede tid, og heraf ventede 161 patienter i ekstra 16 dage eller mere. Samme år måtte 183 patienter med nyrekræft vente længere end den anbefalede tid, og heraf ventede 103 af dem i ekstra 16 dage eller mere.
For begge disse sygdomme var det altså langt over halvdelen af de patienter, der ikke blev behandlet til tiden, der måtte vente mindst 16 dage ekstra.
Godt redskab til at følge patienterne
Leif Vestergaard Pedersen er glad for, at Sundhedsdatastyrelsen nu for første gang sætter dage på patienternes ventetid. I forvejen udkommer hvert kvartal en opgørelse over, hvor mange patienter der kommer i behandling til tiden – og hvor mange der ikke gør.
– Regionerne må nu fokusere på de mange patienter der venter alt for længe. Nogle gange er der særlige forhold hos enkelte patienter, der gør, at forløbstiden bliver lidt længere. Men tallene viser, også at der er en række ting hospitalerne kan gøre, da man nogle steder godt kan undgå de alt for lange ventetider for kræftpatienterne, siger Leif Vestergaard Pedersen.
Ifølge Sundhedsdatastyrelsen kom 80 pct. af kræftpatienterne i behandling til tiden i 2016. Målet er 90 pct.
Sundhedsdatastyrelsen: Kræftpakkeforløb med længere forløbstid end anbefalet 2013-2016 (pdf)

Kræftpakker skal sikre hurtig behandling
Kræftpakkerne sætter undersøgelser og behandling i system og indeholder tidsfrister for, hvor lang tid en patient højst må vente. For eksempel må der for en patient med blærekræft højst gå 45 dage, fra at hospitalet har modtaget henvisningen, til at patienten bliver opereret. Når en patient må vente ekstra 16 dage eller mere, har blærekræftpatienten altså ventet i over to måneder, før behandlingen går i gang.
Kræftpakkerne er resultatet af en beslutning, som de danske politikere tog i 2007 om, at kræft skal betragtes som en akut sygdom, som skal undersøges og behandles hurtigt. Samtidig blev det besluttet at indføre et system til at måle, om kræftpakkerne bliver overholdt. Derfor offentliggør Sundhedsdatastyrelsen hvert kvartal tal for, hvor mange kræftpatienter der kommer i behandling inden for de tidsfrister, der er fastsat i kræftpakkerne.
Med den nye rapport ’Kræftpakkeforløb med længere forløbstid end anbefalet 2013-2016’ offentliggør Sundhedsdatastyrelsen for første gang tal for, hvor mange dage de enkelte kræftpakkeforløb bliver overskredet med. Overskridelserne opgøres i fire kategorier: 1-3 dage, 4-7 dage, 8-15 dage og 16 dage og derover.

Kræftforløb, hele landet (2016)
Kræftsygdom
Antal pakkeforløb
Antal pakkeforløb,
hv. forløbstid overskrides
m. 16 dage+
Brystkræft
3.527
158
Lungekræft
3.359
332
Tyk- og endetarmskræft
3.827
259
Hovedhalskræft
1.766
95
Blærekræft
528
161
Nyrekræft
744
103
Prostatakræft
1.097
295
Livmoderkræft
670
25
Æggestokkræft
662
36
Modermærkekræft
2.682
30
Lymfeknudekræft og
kronisk lymfatisk leukæmi
908
35
Bugspytkirtelkræft
375
30
Kræft i spiserør, mave-
mund el. mavesæk
532
30
I alt
20.677
1.589
Kilde: Kræftens Bekæmpelses opgørelse på baggrund Sundhedsdatastyrelsens rapport: ’Kræftforløb med længere forløbstid end anbefalet 2013-2016’ (pdf)

Sidst ændret 16.05.2018

Af Marianne Vestergaard
Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Madkultur og madvaner på Favrskov Bibliotekerne

Madkultur og madvaner på Favrskov Bibliotekerne

Favrskov Bibliotekerne tager dig med til bords i et landsdækkende samarbejde med DR og Danmarks biblioteker om madkultur – og alt det, vi deler via vores måltider ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 411.

Ugens naturbilleder nr. 411.

APRILSOL*APRILBLOMSTER*APRILSIND*APRILFARVER*APRILDAG*APRILFORNEMMELSER*APRILGLÆDE ... læs mere
Så er HØST udkommet

Så er HØST udkommet

Læs den på deres hjemmeside ... læs mere
Lyngå tog skraldet på 14. år.

Lyngå tog skraldet på 14. år.

Søndag blev der samlet affald over hele landet - også i Lyngå. I år blev Lyngå befriet for 80 kilo affald samt 164 dåser. Herunder en lille opgørelse over hvad der er indsamlet gennem årene ... læs mere
Veloverstået generalforsamling i Favrskov Erhvervsråd

Veloverstået generalforsamling i Favrskov Erhvervsråd

Erhvervsrådets generalforsamling, der blev afholdt hos Juhl Bach Holding A/S på Delta i Søften, var en pæn succes ... læs mere
Den 9. april 1940 og den 9. april 1945.

Den 9. april 1940 og den 9. april 1945.

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

Folketingskandidaterne Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K) kom til lyttemøde hos SIND Favrskov ... læs mere
Kørte for stærkt

Kørte for stærkt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...