|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftpatienters ventetid er tilbage på niveau med 2014

18-05-2018
Tusindvis af kræftpatienter har i 2017 ventet for længe på deres behandling, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Fire ud af fem regioner har store problemer med at få overholdt tidsfristerne i kræftpakkerne. Dybt utilfredsstillende, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.
– Det er trist læsning, siger Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Udmeldingen kommer på baggrund af den årsrapport, som Sundhedsdatastyrelsen netop har offentliggjort, og som viser, hvor mange kræftpatienter der i 2017, er kommet igennem kræftpakkerne inden for de anbefalede tidsfrister.
I flere år er det ellers gået stabilt fremad med at få kræftpatienter behandlet inden for de tidsfrister, som kræftpakkerne anviser. Men i 2017 er der en tilbagegang i behandlingstiderne.
Det betyder, at det på landsplan er 23 pct. af kræftpatienterne, som ikke er kommet igennem kræftpakkeforløbene til tiden.
Det sætter behandlingstiderne tilbage til samme niveau som i 2014, og det betyder, at tusindvis af patienter landet over ikke er blevet behandlet til tiden.
– 2017 har været et år med mange udfordringer, hvor blandt andet to regioner har indført Sundhedsplatformen. Men det ændrer ikke på, at den tilbagegang er helt utilfredsstillende. Alt for mange patienter venter for længe, siger Leif Vestergaard Pedersen.
I Region Syddanmark bliver flest kræftpatienter behandlet til tiden
I 2017 var Region Syddanmark atter den region, som klarede sig bedst og behandlede flest patienter til tiden.
Hvert tal i statistikken dækker over en patient og pårørende, som venter på behandling for en alvorlig sygdom. Det går ikke, at vi på landsplan er gået tre år tilbage i tiden
Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse
Region Syddanmark behandlede, som den eneste region, flere end 80 pct. af kræftpatienterne til tiden.
Region Sjælland var på 73 pct., de tre øvrige regioner behandlede henholdsvis 75, 76 og 77 pct. af patienter til tiden.
– Det er frustrerende, at den regionale forskel er så stor. Region Syddanmark har gennem flere år klaret sig markant bedre end de andre regioner, og det viser jo med al tydelighed, at det godt kan lade sig gøre. Det er en opgave for regionerne og regionsrådene at få opfyldt de mål, som er besluttet i kræftpakkerne, siger Leif Vestergaard Pedersen.
– Hvert tal i statistikken dækker over en patient og pårørende, som venter på behandling for en alvorlig sygdom. Det går ikke, at vi på landsplan er gået tre år tilbage i tiden, siger han.
Regionerne opnår forskellige resultater på forskellige kræfttyper
Hvis man dykker ned i tallene, kan man se, at det ikke kun er regionalt, men også inden for de forskellige sygdomsområder, at forskellen i patienternes tid til behandling er stor.
I alle regioner er der sygdomsområder, som halter kraftigt bagefter i forhold til at overholde tidsfristen.
I Region Nordjylland var det eksempelvis kun 42 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i blæren, og 66 pct. af de patienter, der skulle behandles medicinsk for lungekræft, der blev behandlet til tiden. Regionen er den eneste af de fem regioner, der totalt set ikke er gået tilbage i 2017.
I Region Midtjylland var det kun 32 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i blæren, og 72 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i livmoderen, der blev behandlet til tiden.
I Region Hovedstaden var det kun 53 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i bugspytkirtlen og 69 pct. af de patienter, der skulle opereres for brystkræft, der var blevet behandlet til tiden.
I Region Sjælland var det kun 31 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i blæren og 64 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i bugspytkirtlen, der er blevet behandlet til tiden.
Og i Region Syddanmark er det kun 44 pct. af de patienter, der skal opereres for kræft i blæren, der var blevet behandlet til tiden.
– Forskellen i behandlingstiderne er ganske enkelt alt for stor, siger Leif Vestergaard Pedersen, og fortsætter:
– Det er nogle sygdomsområder, hvor det er helt uacceptabelt, at så mange patienter ikke kommer i behandling til tiden. Men ligesom der er sygdomsområder, som ikke opfylder målene, er der også sygdomsområder, som gør. Der ligger en opgave for regionerne og regionsrådene i at få rettet op på de behandlingstider, hvor patienterne venter urimelig langt tid, siger han.

Grafen viser den samlede målopfyldelse for kræftpakkeforløbene i hele landet (organspecifik kræfttype)
Om kræftpakkerne
De anbefalede tidsfrister for kræftbehandling er fastsat i kræftpakkerne.
Kræftpakkerne er resultatet af en beslutning, som de danske politikere tog i 2007 om, at kræft skal betragtes som en akut sygdom, som skal undersøges og behandles hurtigt. Kræftpakkerne beskriver blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra hospitalet har modtaget henvisning til behandlingen, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.
En overskridelse af tidsfristerne kan forværre sygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den.
Sundhedsdatastyrelsen offentliggør hvert år og hvert kvartal tal for, hvor mange kræftpatienter, der kommer i behandling inden for de anbefalede tidsfrister, der er fastsat i kræftpakkerne. Målet er 90 pct.
På baggrund af Sundhedsdatastyrelsens årsrapport har Afdeling for Dokumentation & Kvalitet i Kræftens Bekæmpelse udarbejdet notatet:
Monitorering af pakkeforløb for kræft. Årsrapport 2017
Sidst ændret 18.05.2018

Af Mette Svalgaard
Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ledelsessvigt går ud over mindst 1000 patienter!

Ledelsessvigt går ud over mindst 1000 patienter!

Regionsrådsmedlem Chr. Møller-Nielsen, Hammel, er hård og kontant i sin kritik af sygehusledelsen på Skejby Sygehus ... læs mere
Nyt vandsamarbejde skal sikre rent drikkevand til alle

Nyt vandsamarbejde skal sikre rent drikkevand til alle

andværker i Favrskov går sammen om at sikre rent drikkevand i hele kommunen igennem et nyt vandsamarbejde. Med samarbejdet følger en stigning i grundvandstaksten, som skal gå til at sikre rent drikkevand til alle i fremtiden ... læs mere
VERDENS STØRSTE ADVENTSKRANS

VERDENS STØRSTE ADVENTSKRANS

Den 7. december kigger de forventningsfulde børn gennem nøglehullet. Hvad mon de ser? En adventskrans uden sidestykke ... læs mere
Spørgsmål: Hvor mange benytter letbanen i Aarhus Svar: ”Det aner vi ikke...” Spørgsmål: Kører letbanen? Svar: Måske… Men kun hvis det er godt vejr...

Spørgsmål: Hvor mange benytter letbanen i Aarhus Svar: ”Det aner vi ikke…” Spørgsmål: Kører letbanen? Svar: Måske… Men kun hvis det er godt vejr…

Aarhus Letbane har kostet 3,5 mia. kr. at etablere. Alene for første etape… Efter 11 måneders drift aner Midttrafik ikke, hvor mange, der benytter den… ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyylands Politi ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 394.

Ugens naturbilleder nr. 394.

Nu er det december, og julelysene tændes og giver lidt lys i mørket. Men de har svært ved at hamle op med en smuk vintersolopgang ... læs mere
ADVENTSKRANSEN

ADVENTSKRANSEN

6. december ser vi nærmere på en tradition, der - lige som juletræet - er indført fra Tyskland. I 1946 kom adventskransen på julemærke ... læs mere
Har Banedanmark en skjult dagorden?

Har Banedanmark en skjult dagorden?

Af Anders G. Christensen (V). Folketingskandidat i Favrskovkredsen og Byrådsmedlem i Favrskov Kommune ... læs mere
Nu kan du søge om at blive domsmand

Nu kan du søge om at blive domsmand

Du skal sende ansøgning frem inden den 17. februar 2019 ... læs mere
Indbrud i Granslev

Indbrud i Granslev

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...