|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftpatienters ventetid er tilbage på niveau med 2014

18-05-2018
Tusindvis af kræftpatienter har i 2017 ventet for længe på deres behandling, viser nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Fire ud af fem regioner har store problemer med at få overholdt tidsfristerne i kræftpakkerne. Dybt utilfredsstillende, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.
– Det er trist læsning, siger Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse. Udmeldingen kommer på baggrund af den årsrapport, som Sundhedsdatastyrelsen netop har offentliggjort, og som viser, hvor mange kræftpatienter der i 2017, er kommet igennem kræftpakkerne inden for de anbefalede tidsfrister.
I flere år er det ellers gået stabilt fremad med at få kræftpatienter behandlet inden for de tidsfrister, som kræftpakkerne anviser. Men i 2017 er der en tilbagegang i behandlingstiderne.
Det betyder, at det på landsplan er 23 pct. af kræftpatienterne, som ikke er kommet igennem kræftpakkeforløbene til tiden.
Det sætter behandlingstiderne tilbage til samme niveau som i 2014, og det betyder, at tusindvis af patienter landet over ikke er blevet behandlet til tiden.
– 2017 har været et år med mange udfordringer, hvor blandt andet to regioner har indført Sundhedsplatformen. Men det ændrer ikke på, at den tilbagegang er helt utilfredsstillende. Alt for mange patienter venter for længe, siger Leif Vestergaard Pedersen.
I Region Syddanmark bliver flest kræftpatienter behandlet til tiden
I 2017 var Region Syddanmark atter den region, som klarede sig bedst og behandlede flest patienter til tiden.
Hvert tal i statistikken dækker over en patient og pårørende, som venter på behandling for en alvorlig sygdom. Det går ikke, at vi på landsplan er gået tre år tilbage i tiden
Leif Vestergaard Pedersen, administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse
Region Syddanmark behandlede, som den eneste region, flere end 80 pct. af kræftpatienterne til tiden.
Region Sjælland var på 73 pct., de tre øvrige regioner behandlede henholdsvis 75, 76 og 77 pct. af patienter til tiden.
– Det er frustrerende, at den regionale forskel er så stor. Region Syddanmark har gennem flere år klaret sig markant bedre end de andre regioner, og det viser jo med al tydelighed, at det godt kan lade sig gøre. Det er en opgave for regionerne og regionsrådene at få opfyldt de mål, som er besluttet i kræftpakkerne, siger Leif Vestergaard Pedersen.
– Hvert tal i statistikken dækker over en patient og pårørende, som venter på behandling for en alvorlig sygdom. Det går ikke, at vi på landsplan er gået tre år tilbage i tiden, siger han.
Regionerne opnår forskellige resultater på forskellige kræfttyper
Hvis man dykker ned i tallene, kan man se, at det ikke kun er regionalt, men også inden for de forskellige sygdomsområder, at forskellen i patienternes tid til behandling er stor.
I alle regioner er der sygdomsområder, som halter kraftigt bagefter i forhold til at overholde tidsfristen.
I Region Nordjylland var det eksempelvis kun 42 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i blæren, og 66 pct. af de patienter, der skulle behandles medicinsk for lungekræft, der blev behandlet til tiden. Regionen er den eneste af de fem regioner, der totalt set ikke er gået tilbage i 2017.
I Region Midtjylland var det kun 32 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i blæren, og 72 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i livmoderen, der blev behandlet til tiden.
I Region Hovedstaden var det kun 53 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i bugspytkirtlen og 69 pct. af de patienter, der skulle opereres for brystkræft, der var blevet behandlet til tiden.
I Region Sjælland var det kun 31 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i blæren og 64 pct. af de patienter, der skulle opereres for kræft i bugspytkirtlen, der er blevet behandlet til tiden.
Og i Region Syddanmark er det kun 44 pct. af de patienter, der skal opereres for kræft i blæren, der var blevet behandlet til tiden.
– Forskellen i behandlingstiderne er ganske enkelt alt for stor, siger Leif Vestergaard Pedersen, og fortsætter:
– Det er nogle sygdomsområder, hvor det er helt uacceptabelt, at så mange patienter ikke kommer i behandling til tiden. Men ligesom der er sygdomsområder, som ikke opfylder målene, er der også sygdomsområder, som gør. Der ligger en opgave for regionerne og regionsrådene i at få rettet op på de behandlingstider, hvor patienterne venter urimelig langt tid, siger han.

Grafen viser den samlede målopfyldelse for kræftpakkeforløbene i hele landet (organspecifik kræfttype)
Om kræftpakkerne
De anbefalede tidsfrister for kræftbehandling er fastsat i kræftpakkerne.
Kræftpakkerne er resultatet af en beslutning, som de danske politikere tog i 2007 om, at kræft skal betragtes som en akut sygdom, som skal undersøges og behandles hurtigt. Kræftpakkerne beskriver blandt andet, hvor lang tid der må gå, fra hospitalet har modtaget henvisning til behandlingen, til patienten begynder sin behandling for sygdommen.
En overskridelse af tidsfristerne kan forværre sygdommen og gøre det vanskeligere at behandle den.
Sundhedsdatastyrelsen offentliggør hvert år og hvert kvartal tal for, hvor mange kræftpatienter, der kommer i behandling inden for de anbefalede tidsfrister, der er fastsat i kræftpakkerne. Målet er 90 pct.
På baggrund af Sundhedsdatastyrelsens årsrapport har Afdeling for Dokumentation & Kvalitet i Kræftens Bekæmpelse udarbejdet notatet:
Monitorering af pakkeforløb for kræft. Årsrapport 2017
Sidst ændret 18.05.2018

Af Mette Svalgaard
Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Det gik ikke for Tom Møller Kjeldsen, men Søren Bøgeskov fik flot placering

Cimbern Rally Tyskland 2019 - MinirallySyd mesterskab 2019 - Autoplus Dansk Super Rally 2019 (DM1) ... læs mere
Skarpsindige Uffe!

Skarpsindige Uffe!

Med usædvanligt klarsyn har Alternativets stifter og leder indset, at hans statsministerdrømme forbliver i drømmeverdenen ... læs mere
Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Rundt om Frijsenborg – Gå for hjertet!

Kom tæt på Frijsenborg og de historiske omgivelser, når Hjerteforeningens Lokalkomité i Favrskov og Favrskov Kommune inviterer til hjertesund gåtur i parken ... læs mere
Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Loading...