|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forældre er gode til at tale med deres børn om alkohol – men kun få laver aftaler

14-06-2018
De fleste hjemmeboende 15-20-årige har talt med deres forældre om alkohol, men kun 29 pct. har aftaler med forældrene om deres alkoholforbrug. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholkampagne ’Fuld af liv’.

Forældre spiller en afgørende rolle, når det kommer til deres børns alkoholvaner. De er rollemodeller, og de kan opstille rammer og regler, som børnene kan være trygge i. I en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens ’Fuld af liv’-kampagne angiver 75 pct. af 15-20-årige unge, der bor hjemme, at de har talt med deres forældre om alkohol. Men kun 29 pct. har aftaler med deres forældre om alkohol.
Peter Dalum, der er projektchef i ’Fuld af liv’-kampagnen, glæder sig over, at alkohol er et emne, der tages op i de fleste danske hjem, der huser en teenager, men han opfordrer endnu flere forældre til at lave aftaler med deres børn.
– Når unge har aftaler med deres forældre om alkohol, har de nogle rammer at forholde sig til. Aftaler kan eksempelvis handle om, hvor meget, de unge må drikke, hvornår de skal være hjemme, eller at de skal ringe, hvis de eller deres venner bliver dårlige eller kommer i andre problemer, siger Peter Dalum.
Aftaler om alkohol virker
Ifølge undersøgelsen overholder 63 pct. af de unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, for det meste eller altid aftalerne. At så mange unge overholder aftaler om alkohol kan måske hænge sammen med, at de unge gerne vil snakke om alkoholvanerne og lytte til forældrenes råd. Kun 15 pct. af de unge, der taler med og/eller har aftaler med deres forældre om alkohol, synes dårligt om, at forældrene blander sig.
Det er en klar invitation til forældrene, mener Dorte McGugan Pedersen, der er udviklingschef i TrygFonden.
– De unge lytter til deres forældre, og vi ved, at unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre, end unge uden aftaler med forældrene. Derfor er det en god ide at lave en aftale med sit barn om alkohol, hvis man ikke allerede har gjort det, siger Dorte McGugan Pedersen.
Hun tilføjer, at det kan være svært at komme i gang med snakken på en god måde, og at man som forældre først skal tage stilling til sine egne holdninger omkring alkohol. Derfor hjælper ’Fuld af liv’-kampagnen forældre på vej med indsatsen ’Dit barn – din alkoholdning’. På www.fuldafliv.dk kan forældre søge hjælp og inspiration, både inden og efter en snak med deres barn.
Om undersøgelsen
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har i rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’ kortlagt 15-25-åriges viden, holdninger og adfærd, når det kommer til alkohol. I rapporten indgår svar fra 1.000 unge i alderen 15-25 år. Data er indsamlet af analysebureauet Epinion i september-november 2017, og data er nationalt repræsentativt ift. køn, alder og region.
Denne pressemeddelelse omhandler forældres håndtering af deres børns alkoholvaner. Det er kun de hjemmeboende unge, der har fået spørgsmål til dette i undersøgelsen. De forskellige resultater, der nævnes i pressemeddelelsen er baseret på svar fra de 437 unge, der dels er hjemmeboende og dels er 15-20 år.
Rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2017’ kan læses her
Om ’Dit barn – din alkoholdning’
Få gode råd og vejledning til at snakke med din teenager om alkohol i ’Dit barn – din alkoholdning’, der er gratis tilgængeligt på www.fuldafliv.dk.
Her kan du bl.a. prøve:
Dåseskjul – Et spil, der handler om, at man ved hjælp af de rigtige argumenter skal få vristet så mange dåseøl som muligt fra en virtuel teenager, inden teenageren skal til fest. Jo flere gode argumenter man vælger, des færre dåseøl vil den virtuelle teenager tage med til fest.
Aftaletesten – En test, hvor forældre kan teste deres holdninger og de aftaler, de har med deres teenager omkring alkohol og sammenligne sig selv med andre forældre med børn på samme alder.
Gode råd til dialogen om alkohol med din teenager – Tre små film, hvor to psykologer giver tips til samtalen med unge om alkohol.
Om Fuld af liv-kampagnen
Alkoholkampagnen ’Fuld af liv’ er et samarbejde mellem TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Formålet er at få danske unge til at udsætte deres alkoholdebut og drikke mindre.
Læs mere om kampagnen på www.fuldafliv.dk.
Sidst ændret 14.06.2018

Af Christine Lind Behrens
Tilbage til oversigten

Tilmelding nyhedsbrev
Indtast dine oplysninger og tilmeld dig:

Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
Fax: 35 25 77 01
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Cookiepolitik
Genveje
Generelle brugerbetingelser
Etiske regler
Spilletilladelse
Ring til Kræftlinjen
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 – 21
Lør. – søn. kl. 12 – 17
Chatrådgivning
Brevkassen
Lokale tilbud
Hovedstadsområdet Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland
Kræftrådgivninger

Hovedstadsområdet Sjælland Fyn Syd- og Sønderjylland Vestjylland Østjylland Nordjylland
Kalender – det sker

Hovedstadsområdet Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland
Lokalforeninger

Følg os på:

Download app:

Gå til mobilversion

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ålborg på hjemmebane i Solvang

Ålborg på hjemmebane i Solvang

Sven Ålborg fra Hadsten har besøgt Hotellet ... læs mere
FIK DU TILMELDT DIG I TIDE?

FIK DU TILMELDT DIG I TIDE?

Hvis du ikke fik tilmeldt dig gruppesøgsmålet, må du formentlig vinke farvel til tusindvis af kroner… ... læs mere
Afbrændingsforbud i dele af Østjylland

Afbrændingsforbud i dele af Østjylland

Beredskab & Sikkerhed udsteder afbrændingsforbud gældende fra 2. juni 2018 for Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs Kommuner ... læs mere
Mand sigtet for køre ind i bil

Mand sigtet for køre ind i bil

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Favrskov Musikskole holder lokale sommerkoncerter

Favrskov Musikskole holder lokale sommerkoncerter

Sommerferien nærmer sig og musikskolen runder sæsonen af med 4 gratis koncerter, hvor de dygtige elever spiller og synger ... læs mere
Udstilling af Beton

Udstilling af Beton

På Hadsten Bibliotek i juni måned ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 369.

Ugens naturbilleder nr. 369.

Lige nu holder sommervejret en tiltrængt pause, tiltrængt for de tobenede, firebenede og alle planterne. Idag ser vi tilbage på en tur ud i sommervarmen, bl.a. kom jeg forbi Sahara. Godt nok fik vi lidt regn søndag, men de seneste ... læs mere
Venstre vil tættere på kvaliteten i børnenes hverdag

Venstre vil tættere på kvaliteten i børnenes hverdag

af Birgit Liin (V)Formand for Børne- og Skoleudvalget i Favrskov Kommune Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg 8870 Langå ... læs mere
Pokalmestrene kommer til Hadsten

Pokalmestrene kommer til Hadsten

Line Jørgensen, Sandra Toft, Estavana Polman og Årets Træner Jesper Jensen. Det smager lidt af verdensklasse, når man hører de navne, ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny forskning: Partnere til hjernekræftpatienter rammes hårdt på psyken ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

  Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse og Nordsjællands Hospital viser, at partnere til patienter med hjernekræft, har fire gange øget risiko for at få udskrevet medicin mod angst, søvnproblemer eller depression. Det er derfor vigtigt, at de pårørende får særlig ... læs mere
Klar til et pust?

Klar til et pust?

De kommende uger sætter vi fokus på at hjælpe hinanden til at komme sikkert hjem fra sommerens arrangementer ... læs mere
Loading...