|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Flere overlever kræft

15-06-2018
Den positive udvikling fortsætter, og flere danskere overlever en kræftsygdom med både et og fem år efter diagnosen. Det viser nye tal fra Cancerregistret, der netop er blevet opdateret med tal fra 2016. Især er etårsoverlevelsen efter lunge-, tyk- og endetarmskræft steget markant.

Når man ser på kræftoverlevelsen over en årrække, er stigningen markant. I 2002-2004 var det 48 pct. af mænd og 55 pct. af kvinder, der overlevede en kræftdiagnose med fem år, og femårsoverlevelsen er således steget med 14 procentpoint for mænd og 10 for kvinder på 12 år. (Foto: Colourbox)

Ifølge den nye opgørelse, som Kræftens Bekæmpelse har foretaget for Sundhedsdatastyrelsen, har 80 pct. af mænd og 82 pct. af kvinder, der fik konstateret kræft i perioden 2014-2016, overlevet deres kræftsygdom med et år. Det er en stigning på 3 procentpoint i forhold til perioden 2011-2013.
Femårsoverlevelsen er steget 2 procentpoint i perioden til 62 pct. for mænd og 65 pct. for kvinder.
Når man ser på kræftoverlevelsen over en årrække, er stigningen markant. I 2002-2004 var det 48 pct. af mænd og 55 pct. af kvinder, der overlevede en kræftdiagnose med fem år, og femårsoverlevelsen er således steget med 14 procentpoint for mænd og 10 for kvinder på 12 år.
Det glæder adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, at indsatsen for at forbedre kræftoverlevelsen bærer frugt.
– Fire kræftplaner med medfølgende milliardinvesteringer i kræftområdet, kræftpakker, der sikrer hurtigt undersøgelse og behandling, samt en række nye og effektive kræftbehandlinger har alt sammen givet resultater i form af en bedre overlevelse efter kræft, siger Jesper Fisker.
Lungekræft
De nye tal viser blandt andet, at etårsoverlevelsen for lungekræftpatienter er steget med 6 og 7 procentpoint for henholdsvis mænd og kvinder siden perioden 2011-2013. Således har 46 pct. af mænd og 55 pct. af kvinder, der fik konstateret lungekræft i 2014-2016, overlevet kræftdiagnosen med mindst et år.
Hvis man kigger helt tilbage til starten af nullerne, er udviklingen endnu mere markant. I perioden 2002-2004 var etårsoverlevelsen blot 32 pct. for mænd og 35 pct. for kvinder med lungekræft, så på 12 år er etårsoverlevelsen altså steget med henholdsvis 14 procentpoint for mænd og 20 procentpoint for kvinder.
I samme periode er femårsoverlevelsen for lungekræft næsten fordoblet. Men det er fortsat en meget alvorlig sygdom, som der bør gøres mere ved, fremhæver Kræftens Bekæmpelses direktør.
– Der er sket meget, men der er fortsat brug for at sætte endnu mere fokus på forskning og behandling af lungekræft, så vi kan skabe bedre resultater for disse patienter, siger Jesper Fisker.
Screening virker
Et andet sygdomsområde, som er inde i en markant udvikling, er tyk- og endetarmskræft. Således er etårsoverlevelsen 86 pct. for mænd og 87 pct. for kvinder, der fik konstateret tyktarmskræft i 2014-2016, og det er en stigning på henholdsvis 5 og 6 procentpoint i forhold til 2011-2013.
I samme periode er etårsoverlevelsen for endetarmskræft steget til 89 pct. for mænd og 90 pct. for kvinder – en stigning på henholdsvis 4 og 5 procentpoint.
Den gode udvikling i etårsoverlevelsen for disse sygdomme tilskrives screeningsprogrammet for tyk- og endetarmskræft, der blev indført i 2014, og som tilbydes til alle 50-74-årige i Danmark hvert andet år.
– Screeningsprogrammet betyder, at vi finder flere kræfttilfælde i et tidligt stadie, og det øger chancen for at overleve. Det er utroligt dejligt at se, at det virker og kan aflæses i tallene, siger han.
Vi er ikke i mål
Tidligere på året viste en opgørelse over kræftoverlevelsen i 71 lande, at Danmark er blandt de lande i verden, der har øget overlevelsen efter kræft mest de seneste 15 år. Danmark ligger nu næsten på niveau med de øvrige nordiske lande, som vi ellers har haltet bagefter. Men vi er ikke i mål endnu, fastslår Jesper Fisker.
– Dels skal vi se på, hvordan vi kan få patienterne tidligere til lægen, og de kan få stillet diagnosen tidligere, da det vil øge chancen for at blive helbredt. Og så er der rygning, som er den største enkeltårsag til kræft. Vi skal arbejde for, at færre begynder at ryge, siger han.
Læs nyhed: Dansk kræftoverlevelse ligger i top på verdensplan
Læs rapport: Kræftoverlevelse i Danmark 2002-2016, Cancerregistret, Sundhedsdatastyrelsen

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.NYE elektrikere på DJH i Hadsten

NYE elektrikere på DJH i Hadsten

Hold elh402ib18 med speciale i installationsteknik ... læs mere
To klublegender danner trænerduo på 3. division

To klublegender danner trænerduo på 3. division

To klublegender danner trænerduo på 3. division Efter DHF ringede og spurgte om vi var interesserede i en fortsat plads i 3. division, på trods af nedrykning, var svaret prompte ”JA”, men så gik jagten også i gang på en ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Bibliotekerne

TEMA: LYDBØGER FOR HELE FAMILIEN ... læs mere
Skal du have nyt pas til sommerferien?

Skal du have nyt pas til sommerferien?

Der er ekstraordinære åbningstider i juni måned til at få lavet pas i Borgerservicecentret i Hinnerup ... læs mere
Strikkeklubben på Møllegården

Strikkeklubben på Møllegården

2 damer strikker og strikker ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Coop Danmark A/S tilbagekalder to partier af pølser, da der er risiko for at de indeholder blåt plast ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forældre er gode til at tale med deres børn om alkohol – men kun få laver aftaler ... læs mere
Ålborg på hjemmebane i Solvang

Ålborg på hjemmebane i Solvang

Sven Ålborg fra Hadsten har besøgt Hotellet ... læs mere
FIK DU TILMELDT DIG I TIDE?

FIK DU TILMELDT DIG I TIDE?

Hvis du ikke fik tilmeldt dig gruppesøgsmålet, må du formentlig vinke farvel til tusindvis af kroner… ... læs mere
Afbrændingsforbud i dele af Østjylland

Afbrændingsforbud i dele af Østjylland

Beredskab & Sikkerhed udsteder afbrændingsforbud gældende fra 2. juni 2018 for Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs Kommuner ... læs mere
Mand sigtet for køre ind i bil

Mand sigtet for køre ind i bil

Østjyllands politi oplyser ... læs mere
Loading...