|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Danmark er europamestre i at spise fuldkorn

26-06-2018
Vi danskere er rigtig gode til at spise masser af fuldkorn. Faktisk er vi så gode, at vi er rollemodel for hele Europa. I dag mødes en række kloge mennesker fra hele Europa for at debattere, hvordan man kan etablere et Europæisk Offentligt Privat Fuldkornspartnerskab. Og inspirationen hentes fra Danmark.

Foto: www.fuldkorn.dk
Vi danskere kan godt kan klappe os selv på skulderen. Vi er nemlig blandt Europas bedste til at spise rigeligt med havregryn, rugbrød, grovboller og andre fuldkornsprodukter.
Faktisk er vi så gode til det, at vi spiller en vigtig rolle, når der i dag, onsdag 27. juni, er stort møde i EU-parlamentet i Bruxelles. En række sundheds-NGO’er, forskere, forbrugerorganisationer, virksomheder og medlemmer af parlamentet skal debattere, hvordan man kan etablere et Europæisk Offentligt Privat Fuldkornspartnerskab. Og inspirationen hentes fra det danske Fuldkornspartnerskab. European Cancer League og Health Grain Forum er blandt arrangørerne af mødet.
– På trods af en stærk dokumentation for fuldkorns forebyggende egenskaber for eksempel i forhold til forebyggelse af kræft, er fuldkornsindtaget i Europa bekymrende lavt, og der mangler en fælles fuldkornsdefinition og en EU-anbefaling af et dagligt fuldkornsindtag for at sikre en god mærkning af produkter og hjælp til forbrugere med at finde fuldkornsprodukter, siger Dr. Wendy Yared, som er direktør i European Cancer League.
På mødet i Bruxelles vil European Cancer League, Health Grain Forum og The International Association for Cereal Science and Technology skabe en platform for et positivt samarbejde og en dialog om, hvordan vejen findes til at realisere et Europæisk Fuldkornspartnerskab.
– Danmark er en pioner, når det kommer til at øge fuldkornsindtaget, og vi ser frem til at lære fra Danmark, så vi kan forbedre folkesundheden i Europa, siger Dr. Wendy Yared.
” Vi er stolte af at kunne være inspirationskilde for de andre europæiske lande, når det handler om, hvordan man kan få befolkningens til at spise mere fuldkorn.”
Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
Danskernes fuldkornsindtag fordoblet på 10 år
I Danmark har man næsten fordoblet fuldkornsindtaget over en periode på 10 år. Danskerne spiser nu 63 gram fuldkorn om dagen i gennemsnit. Anbefalingen er 75 gram fuldkorn dagligt. Før Fuldkornspartnerskabet kom til, spiste vi danskere i gennemsnit kun 36 gram fuldkorn om dagen.
At spise mere fuldkorn er helt i tråd med det Europæiske kodeks mod kræft, men indtil videre er det kun lykkedes for danskerne at nå dertil.
– Det er lykkedes så godt, fordi flere og flere produkter bærer det orange fuldkornslogo, og fordi vi samtidig har sørget for at fortælle om de sundhedsgavnlige effekter af fuldkorn til forbrugerne. Derudover har vi danskere fordele af vores gode madkultur med rugbrød og havregryn, fortæller Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Gitte Laub Hansen, projektchef i Kræftens Bekæmpelse
Gitte Laub Hansen repræsenterer Fuldkornspartnerskabet på mødet i Bruxelles. Hun pointerer, at den væsentligste barriere for at kunne overføre de danske erfaringer til andre lande er, at de ikke har samme traditioner for at lave partnerskaber mellem sundhedsmyndigheder, organisationer og fødevareerhvervet. Det tager tid at bygge den tillid op og forstå hinandens forskellige roller.
Fuldkornspartnerskabet

Fuldkornspartnerskabet er et offentligt privat partnerskab, som består af Fødevarestyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og en række fødevarevirksomheder.
Blandt bidragene fra fuldkornspartnerne er forskning, dokumentation, et officielt kostråd, strukturel forebyggelse og et hav af velsmagende fuldkornslogomærkede produkter at vælge i mellem med et højt fuldkornsindhold. Det orange fuldkornslogo, som nu findes på 800 produkter, har samtidig gjort det nemt for danskerne at finde fuldkornsprodukterne.
Fakta om fuldkorn
Indtagelse af 75 gram fuldkorn dagligt er et af de ti officielle kostråd, hvilket svarer til en-to skiver rugbrød om dagen og en lille portion havregryn. Børn mellem fire og ti år anbefales dagligt at få 40-60 gram fuldkorn. Men der er stadig mange danskere, der får alt for lidt fuldkorn. Derfor arbejder Fuldkornspartnerskabet sammen om at forbedre folkesundheden ved at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Fuldkorn nedsætter risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, type 2-diabetes og visse former for kræft og forebygger, at du tager på i vægt.
Læs mere på www.fuldkorn.dk
Sidst ændret 26.06.2018

Af Julie Emilie Simpson
Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Hvad giver et menneske værdi?

Hvad giver et menneske værdi?

Pressemeddelelse fra Erik Bertelsen - Ældrerådet i Favrskov ... læs mere
Amorsen stopper på PingvinNyt

Amorsen stopper på PingvinNyt

PingvinNyts hoffotograf gennem mange år Jørgen Amorsen stopper på PingvinNyt ... læs mere
KIRKE & SOGN

KIRKE & SOGN

Kirke og Sogn for Lyngå, Lerbjerg og Skjød er nu på gaden ... læs mere
Kontrol for enhver pris...

Kontrol for enhver pris…

Jeg var - som tidligere fortalt her i ’SAT PÅ SPIDSEN’ - for nylig i Catalonien, hvor jeg kom til skade og måtte en tur på den lokale skadestue ... læs mere
Nye Elektrikere på DJH

Nye Elektrikere på DJH

Følgende afsluttedede svendeprøve d. 22/6-18, med speciale i styring- og reguleringsteknik ... læs mere
Esben Hegelund, Hadsten prøver kræfter med udenlandske løb

Esben Hegelund, Hadsten prøver kræfter med udenlandske løb

Efter tre sejre i årets tre første løb i Danmarksmesterskabet i rally har Esben Hegelund valgt at ændre programmet for resten af sin 2018-sæson. I stedet for løb herhjemme vil han prøve kræfter med internationale modstandere i en række udenlandske ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Oppustede pakker med frikadellepølse ... læs mere
Forhenværende regionsrådsformand Bent Hansen holder åbningstalen ved årets Stafet For Livet i Hadsten

Forhenværende regionsrådsformand Bent Hansen holder åbningstalen ved årets Stafet For Livet i Hadsten

Stafet for Livet afholdes i Hadsten lørdag d. 25. og søndag d. 26. august ... læs mere
KUNST I LYNGÅ KONFIRMANDSTUE

KUNST I LYNGÅ KONFIRMANDSTUE

I juni og juli vil væggene være prydet af store lyse lærreder med forskellige teknikker i brugen af oliemaling. Det er med glæde vi har fået den rutinerede Ditte Connie til at vise sine malerier for os i denne lyse ... læs mere
Søren Tousgaard, Hadsten fhv. Direktør fylder 75 år

Søren Tousgaard, Hadsten fhv. Direktør fylder 75 år

Søren Tousgaard er tidligere direktør for Dansk Leca i Hadsten ... læs mere
Færdselsuheld i Hammel

Færdselsuheld i Hammel

Østjyllallands Politi oplyser ... læs mere
Loading...