|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Skjult kræft øger risikoen for hjerneblodpropper og hjerneblødninger

25-06-2018
Kræft, der ikke er diagnosticeret, øger risikoen for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger (apopleksi). Det viser en ny dansk undersøgelse. Risikoen er særligt høj hos rygere, og den viden kan hjælpe sundhedspersonale til at være ekstra opmærksomme på, at patienter med apopleksi også kan have kræft uden at vide det – især hvis de ryger.

Ny forskning viser, at skjult kræft er forbundet med en forhøjet risiko for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger (apopleksi), forklarer Klaus Kaae Andersen, chefstatistiker hos Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen.
Mange patienter, der får stillet diagnosen kræft, har haft sygdommen igennem en periode – ofte mange år – hvor kræften har været skjult, fordi den ikke har givet symptomer.
Nu viser ny dansk forskning, at skjult kræft – såkaldt okkult kræft – er forbundet med en forhøjet risiko for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger også kaldet apopleksi. Og det er især, når skjult kræft kombineres med rygning, at apopleksirisikoen er særligt stor.
– Resultatet af vores undersøgelse har overrasket os, siger chefstatistiker ph.d. Klaus Kaae Andersen, fra Kræftens Bekæmpelse, som sammen med overlæge dr. med. Tom Skyhøj Olsen fra Bispebjerg Hospital har stået bag undersøgelsen.
– Vores undersøgelse tilføjer et aspekt til kræftsygdommen, som man hidtil ikke har haft øje for, og det vedrører især rygerne, siger Klaus Kaae Andersen.
Særlig sammenhæng med rygning
Forskerne har studeret 264.376 danske kræftpatienter i årene før, de fik deres kræftdiagnose – altså i de år, kræften var skjult. De har samtidig registreret indlæggelser for apopleksi på danske hospitaler i samme periode (2003-2012). Kræftpatienternes risiko er sammenlignet med risikoen for apopleksi i den danske baggrundsbefolkning, og man har justeret for forskelle i alder, køn, indkomst og uddannelse.
Det viste sig, at personer med skjult kræft havde en forhøjet risiko for at blive ramt af apopleksi; en risiko der hastigt steg til en tredobling i tiden op til deres kræftdiagnose.
Risikoen var hovedsagelig knyttet til de kræftformer, man kalder rygerelateret kræft, og skyldes sandsynligvis rygningen. Risikoen var således højest blandt patienter med skjult lungekræft, men også nyrekræft, bugspytkirtelkræft og tarmkræft gør sig gældende blandt de skjulte kræftformer, der øger risikoen for apopleksi – alle kræftformer, der har en relation til rygning.
Derimod kan kræftformer uden større tilknytning til rygning ikke kædes sammen med nogen nævneværdigt større risiko for apopleksi. Eksempelvis var prostatakræft, brystkræft og ondartet hudkræft (melanom) – kræftformer uden relation til rygning – ikke forbundet med større risiko for hjerneblodpropper og hjerneblødninger.
– Derfor er det vores skøn, at rygere som har kræft uden at vide kan have en endnu større risiko for at blive ramt af en hjerneblodprop eller en hjerneblødning, siger Klaus Kaae Andersen.
Kan hjælpe til større opmærksomhed
Forskerne håber, at den nye viden måske kan hjælpe til et ekstra fokus på nydiagnosticerede apopleksipatienter og deres risiko for at have skjult kræft; især de patienter der ryger.
– Kræft er slemt nok i forvejen, men når den kombineres med så alvorlig og potentielt livstruende sygdom som apopleksi, bliver det ubærligt for den, der intetanende bliver ramt, siger Klaus Kaae Andersen.
Resultaterne er offentliggjort her: Andersen KK, Olsen TS. Risk of ischemic and hemorrhagic strokes in occult and manifest cancers. Stroke 2018 Jun 4. pii: STROKEAHA.118.021373. doi: 10.1161/STROKEAHA.118.021373. [Epub ahead of print]
Sidst ændret 25.06.2018

Af Mette Vinter Weber

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Alt er ved at være klar  til Lilleåmarkedet 2018

Alt er ved at være klar til Lilleåmarkedet 2018

Torsdag ved aftenstid går det løs med endnu en udgave af Lions Clubs Lilleåmarked ... læs mere
Stafet for Livet og OmSorg inviterer børn fra Favrskov til landsdækkende tegnekonkurrence

Stafet for Livet og OmSorg inviterer børn fra Favrskov til landsdækkende tegnekonkurrence

Hvert år mister ca. 2000 børn og unge under 18 år en far eller en mor og ca. 6000 oplever, at mor eller far får kræft. Hvert år får ca. 200 børn selv kræft ... læs mere
Rejsegilde på den nye Brandstation

Rejsegilde på den nye Brandstation

Favrskov Kommune inviterer til rejsegildet fredag den 12.august kl.12 på Ginneruplundvej 1 i Hadsten ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Ochratoxin A i økologisk boghvedemel ... læs mere
Stop pjækkeriet!

Stop pjækkeriet!

Pjækkeri er det nye ”sort”. I folkeskolen, på gymnasier og i den kommunale sprogundervisning af flygtninge og indvandrere ... læs mere
Nogle hjertepatienter lades i stikken

Nogle hjertepatienter lades i stikken

af Christian Møller-Nielsen Tidl. Lægefaglig direktør, Hospitalsenhed Midt Landsbækvej 90A 8450 Hammel ... læs mere
Administrationen er klar med forslag til Budget 2019-22

Administrationen er klar med forslag til Budget 2019-22

23. og 24. august 2018 tager Favrskov Byråd på budgetseminar for at drøfte det kommende års budget, Budget 2019-22 ... læs mere
Hadsten Kultur- & Idrætscenter indvies

Hadsten Kultur- & Idrætscenter indvies

D. 19/8 kl. 14:00 vil flere års hårdt arbejde fra mange ildsjæle kulminere, når Hadsten Kultur- & Idrætscenter(HKIC) indvies ... læs mere
Klassiker Topnavn til start i Hadsten Gade Grand Prix 2018

Klassiker Topnavn til start i Hadsten Gade Grand Prix 2018

Klassiker-revanche i Hadsten på torsdag den 9. august. Niki Terpstra på startlisten ... læs mere
Venstre fører rød politik!

Venstre fører rød politik!

Eva Damsgaard - tidl. byrådsmedlem for DF Favrskov og Mercedes Czank ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio

Musik og vin i Hadsten Bio ... læs mere
Loading...