|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Skjult kræft øger risikoen for hjerneblodpropper og hjerneblødninger

25-06-2018
Kræft, der ikke er diagnosticeret, øger risikoen for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger (apopleksi). Det viser en ny dansk undersøgelse. Risikoen er særligt høj hos rygere, og den viden kan hjælpe sundhedspersonale til at være ekstra opmærksomme på, at patienter med apopleksi også kan have kræft uden at vide det – især hvis de ryger.

Ny forskning viser, at skjult kræft er forbundet med en forhøjet risiko for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger (apopleksi), forklarer Klaus Kaae Andersen, chefstatistiker hos Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen.
Mange patienter, der får stillet diagnosen kræft, har haft sygdommen igennem en periode – ofte mange år – hvor kræften har været skjult, fordi den ikke har givet symptomer.
Nu viser ny dansk forskning, at skjult kræft – såkaldt okkult kræft – er forbundet med en forhøjet risiko for at blive ramt af hjerneblodpropper og hjerneblødninger også kaldet apopleksi. Og det er især, når skjult kræft kombineres med rygning, at apopleksirisikoen er særligt stor.
– Resultatet af vores undersøgelse har overrasket os, siger chefstatistiker ph.d. Klaus Kaae Andersen, fra Kræftens Bekæmpelse, som sammen med overlæge dr. med. Tom Skyhøj Olsen fra Bispebjerg Hospital har stået bag undersøgelsen.
– Vores undersøgelse tilføjer et aspekt til kræftsygdommen, som man hidtil ikke har haft øje for, og det vedrører især rygerne, siger Klaus Kaae Andersen.
Særlig sammenhæng med rygning
Forskerne har studeret 264.376 danske kræftpatienter i årene før, de fik deres kræftdiagnose – altså i de år, kræften var skjult. De har samtidig registreret indlæggelser for apopleksi på danske hospitaler i samme periode (2003-2012). Kræftpatienternes risiko er sammenlignet med risikoen for apopleksi i den danske baggrundsbefolkning, og man har justeret for forskelle i alder, køn, indkomst og uddannelse.
Det viste sig, at personer med skjult kræft havde en forhøjet risiko for at blive ramt af apopleksi; en risiko der hastigt steg til en tredobling i tiden op til deres kræftdiagnose.
Risikoen var hovedsagelig knyttet til de kræftformer, man kalder rygerelateret kræft, og skyldes sandsynligvis rygningen. Risikoen var således højest blandt patienter med skjult lungekræft, men også nyrekræft, bugspytkirtelkræft og tarmkræft gør sig gældende blandt de skjulte kræftformer, der øger risikoen for apopleksi – alle kræftformer, der har en relation til rygning.
Derimod kan kræftformer uden større tilknytning til rygning ikke kædes sammen med nogen nævneværdigt større risiko for apopleksi. Eksempelvis var prostatakræft, brystkræft og ondartet hudkræft (melanom) – kræftformer uden relation til rygning – ikke forbundet med større risiko for hjerneblodpropper og hjerneblødninger.
– Derfor er det vores skøn, at rygere som har kræft uden at vide kan have en endnu større risiko for at blive ramt af en hjerneblodprop eller en hjerneblødning, siger Klaus Kaae Andersen.
Kan hjælpe til større opmærksomhed
Forskerne håber, at den nye viden måske kan hjælpe til et ekstra fokus på nydiagnosticerede apopleksipatienter og deres risiko for at have skjult kræft; især de patienter der ryger.
– Kræft er slemt nok i forvejen, men når den kombineres med så alvorlig og potentielt livstruende sygdom som apopleksi, bliver det ubærligt for den, der intetanende bliver ramt, siger Klaus Kaae Andersen.
Resultaterne er offentliggjort her: Andersen KK, Olsen TS. Risk of ischemic and hemorrhagic strokes in occult and manifest cancers. Stroke 2018 Jun 4. pii: STROKEAHA.118.021373. doi: 10.1161/STROKEAHA.118.021373. [Epub ahead of print]
Sidst ændret 25.06.2018

Af Mette Vinter Weber

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Favrskov Kommunes åbeningstider i Ferien

Favrskov Kommunes åbeningstider i Ferien

Juli og første del af august er ferietid, og det har indflydelse på åbningstiderne og kontaktmulighederne. Se oversigten her ... læs mere
Hadsten Dinner har åbnet - se næste uges madplan

Hadsten Dinner har åbnet – se næste uges madplan

Restuarant DINNER er åbnet i det gamle GOGGEN i Hadsten-Centret ... læs mere
Færdselsuheld i Hadsten

Færdselsuheld i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
MÅNEDENS KLUMME.

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge jour. emer ... læs mere
Skal du opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet?

Skal du opbevare æg i køleskabet eller på køkkenbordet?

Er det en skrøne, at æg fra høns skal på køl, eller er det bedre at opbevare dem i stuetemperatur? Få svaret her ... læs mere
Købte økologiske ÆG hos Niels & Grete i Hinge ved Hadsten

Købte økologiske ÆG hos Niels & Grete i Hinge ved Hadsten

Det er ikke første gang - og slet ikke sidste gang - at vi køber disse yderst velsmagende økologiske æg på Hinge Søgård - Hingevej 9 i Hinge lige uden for Hadsten. Se billeder derfra ... læs mere
Favrskovs biblioteker er populære

Favrskovs biblioteker er populære

I en ny brugerundersøgelse får Favrskov Bibliotekerne flotte ord med på vejen ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Is kan indeholde blå plast ... læs mere
De første studenter fra Favrskov Gymnasium er sprunget ud

De første studenter fra Favrskov Gymnasium er sprunget ud

Mandag blev en stor dag i mange unges tilværelse, da de fik studenterhuen på ... læs mere
Indbrud i Hammel

Indbrud i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Østjyllands Politi

Østjyllands Politi

Indbrud: Naboen er din ven, når du er på sommerferie ... læs mere
Sommerstævne

Vellykket Sommerstævne med gæster

Hadsten If Petanque Klub afholdt 26.06.2018 et vellykket Sommerstævne med den nye venskabsklub: If Skanderborg Petanque Klub som inviterede gæster ... læs mere
Loading...