|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Carsten er uhelbredelig kræftsyg: Du skal leve i nuet

 

Tid betyder noget forskelligt for os alle. Da Carsten Philipsen blev uhelbredelig syg med prostatakræft, begyndte han at opleve tiden ubarmhjertig kort, for der var så meget han gerne ville. Nu har han lært sig selv, at livet skal leves lige nu.

Carsten Philipsen skal selv samle ind til Kræftens Bekæmpelses landsindsamling den 7. april. – Det er en god ide at støtte kræftsagen. Vi kender alle en, der har været ramt, siger han. 

Støt kræftsagen: Meld dig som indsamler

– Tidligere tænkte jeg ikke særlig meget over tiden. Men mit problem med sygdommen var, at jeg pludselig tænkte alt for meget over det, fortæller Carsten Philipsen.

Efter han havde fået diagnosen uhelbredelig prostatakræft, gik tiden ham på, og gjorde ham ked af det. For var der nu tid nok, til alt det han skulle opleve?

– Hvis jeg skulle hente mine børnebørn i skole eller i børnehave, så gik jeg og tænkte: ’Gør jeg også det om fem eller ti år’? ’Kommer jeg med til deres konfirmation’?

Carsten Philipsen er 61 år og arbejder som politiassistent ved København Vestegns politi. Han bor i Rødovre med Pia, som han har været gift med i 36 år. De har døtrene Camilla og Catrine samt to børnebørn og et bonus barnebarn. Han er et af de ansigter, som du kan møde i forbindelse med Kræftens Bekæmpelses landsindsamling.

Jeg fik vendt det til, at sygdommen ikke skal fylde for meget.

Carsten Philipsen

Lev i nuet
Det var en decemberdag i 2017 på Herlev Hospital, Carsten fik at vide, at han havde prostatakræft, som havde spredt sig. Et intensivt forløb på hospitalet fulgte med beskeden, og de mange undersøgelser og behandlinger gjorde, at han ikke rigtig nåede at tænkte over sin nye livssituation.

– Vi var afklarede med det i starten. Men da jeg forlod hospitalsvæsenet, kunne jeg mærke, at jeg ikke havde det godt i hovedet, fortæller Carsten.

Lære mere: Om undersøgelse og behandling af prostatakræft

Det ramte ham hårdt ikke at vide, hvor meget tid han havde tilbage at leve i.

Han begyndte til en psykolog, som sagde: ”Carsten, du bliver nødt til at leve i nuet, for ellers ødelægger du dig selv fuldstændig”. Carsten fulgte rådet, og det gik faktisk godt:

– Jeg fik vendt det til, at sygdommen ikke skal fylde for meget, siger han.

Masser af planer
Derfor er kalenderen booket godt op med aktiviteter. Carsten har deltaget i Vild med dans Knæk Cancer i oktober 2018 og skal med sin kone på hele fem ferier i år. De er lige kommet hjem fra en dejlig skiferie i Østrig med børn, svigerbørn og børnebørn og de er med i en kortklub, skal på golfhøjskole og går til dans. Han fortæller, at de er begyndt at gøre endnu flere ting sammen og det nyder de.

– Vi gør virkelig noget for ikke at sidde og holde i hånd og græde derhjemme. For min kone siger, at det kommer vi ingen vegne med. Det kan vi stadigvæk godt gøre engang i mellem, men ellers er det ud af døren og opleve noget sammen, fortæller han. 

Læs mere: At leve med uhelbredelig kræft

Nu glæder han sig til alt det, der skal ske, og han lægger masser af planer for fremtiden. Han vil spille mere golf, bygge på huset i Rødovre og på flere ferier med børn og børnebørn. Han drømmer også om at få sin egen modeljernbane.

– Tiden har været noget, der har fyldt rigtig meget oppe i mit hoved. Men det har jeg fået bearbejdet til at leve mere i nuet. Det gør at canceren ikke fylder så meget i mine tanker mere, fortæller han.

Når Carsten skal hente sine børnebørn i skole og børnehave, kredser hans tanker ikke længere omkring, hvorvidt det er allersidste gang han henter dem:

– Det jeg tænker på er, at jeg nu skal jeg hen og hente dem, og så skal vi bare have det sjovt og lege og lave ballade og tossestreger, smiler han.

Carsten Philipsen er et af de ansigter, du kan møde i forbindelse med Kræftens Bekæmpelses landsindsamling.

TILMELD DIG HER

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

DET ER DERIGENNEM, LYSET SLIPPER IND

Forleden oplevede jeg i Favrskov Revyen et Leonard Cohen-inspireret nummer. Det fik mig til at genlæse denne fremragende klumme af Ole Juul. Uanset hvor sort det ser ud, må man tro på fremtiden. På at lyset slipper ind ... læs mere
Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Er Falck ved at køre sig selv i grøften?

Set i lyset af den beskidte møgsag i Region Syd, hvor Falck blev taget med bukserne nede, er det ubegribeligt, at de vil behandle trofaste kunder som jaget vildt for aggressive telefonsælgere ... læs mere
Afrimning af køleskab gik galt

Afrimning af køleskab gik galt

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
9.april 1940 og 9. april 1945

9.april 1940 og 9. april 1945

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
Barndommen har en værdi i sig selv

Barndommen har en værdi i sig selv

Af byrådsmedlem Birgit Liin (V), medlem af Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Gasolin Auktion på Værket i Randers

Gasolin Auktion på Værket i Randers

PingvinNyts fotograf Rudi Daugsch besøgte auktionen og fortæller derfra ... læs mere
Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?   

Hvor ofte vasker og pudser du dine vinduer?  

Der stor forskel på hvor tit danskere vasker deres vinduer ... læs mere
Revyen favnede langt bredere i år

Revyen favnede langt bredere i år

Anmeldelse af Fvh. redaktør Sven Erik Ginge ... læs mere
Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Tag på virksomhedsbesøg i klimaugerne

Flere af Favrskovs virksomheder inviterer indenfor i Klimaugerne 2019. Se her hvor og hvornår ... læs mere
Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Flot søgning til erhvervsuddannelserne i Favrskov

Søgningen til erhvervsuddannelserne har i Favrskov taget et flot hop til knap 23 procent. Favrskov er dermed tæt på at opfylde 2020-målet om, at hver fjerde elev skal vælge en erhvervsuddannelse ... læs mere
Loading...