|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet

26-04-2019

Bare rolig: Selvom denne artikel handler om fedt, så kommer du ikke til at læse om for mange kilo på sidebenene eller om slanketips. I stedet kan du læse om den livsvigtige rolle fedt har i vores krop i forhold til alle celler – både raske og syge. Og så kan du læse om et nyt forskningsprojekt, som nu undersøger nærmere, hvordan det fedt vi spiser, har betydning for opbygningen af vores krop.

Ændrer det fedt vi får gennem maden sammensætningen af fedt i vores cellemembraner? Det er et af de spørgsmål et nyt forskningsprojekt vil finde svar på. Forskerne håber det kan give mere viden om sundhed og forebyggelse af sygdomme. Foto: Colourbox

Vi håber, at vi i sidste ende får en langt dybere forståelse for, hvilken biologisk betydning de fedtstoffer vi spiser, har for vores sundhed, og om det måske er en måde at styrke sit helbred

Professor Marja Jäättelä, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

En bøf med god fedtkant. En fyldig chokoladekage. Eller en rejemad med smør på brødet og mayonnaise på toppen. Fedtet er med til at give vores mad smag og fylde. Samtidig giver fedt os livsvigtig energi, som er med til at kroppen kan fungere. 

Men fedt har også andre funktioner i kroppen, og det har betydning for opbygningen af både væv og celler.

I cellerne er fedt en vigtig del af både den membran, der ligger rundt om cellerne og i de organeller inde i cellerne, som blandt andet hjælper cellen med at komme af med affald eller står for at danne energi. Det betyder, at fedt har en finger med i spillet ved mange af de helt grundlæggende egenskaber i vores krop, og man ser ofte ændringer i fedtsammensætningen, hvis man sammenligner raske celler med syge celler – eksempelvis fra kræft. 

Men hvordan kommer fedtet fra chokoladekagen ind i vores celler? Ændrer det struktur og opbygning undervejs? Og har den kost, vi spiser, langt større betydning for vores sundhed og sygdom, end vi ved i dag? 

Det er nogle af de spørgsmål, som forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning i et helt nyt forskningsprojekt vil forsøge at besvare i de kommende år. 

Samme mængde kalorier – forskelligt fedt
I det nye forskningsprojekt, ledet af professor Marja Jäättelä, fra forskningsenheden ”Celledød og metabolisme” vil forskerne i første omgang undersøge, hvordan kost med samme kalorieindhold, men med forskellige former for fedt – det vil sige forskellig andel af henholdsvis mættede og flerumættede fedtsyrer, ændrer fedtsammensætningen i en række organer og væv. 

– Ved at give forsøgsmus foder med forskelligt indhold af flerumættede og mættede fedtsyrer, kan vi få et billede af, hvordan det ændrer fedtsammensætningen i forskellige organer. På den måde kan vi se på, hvordan de fedtsyrer vi spiser, er med til at bygge kroppen op, forklarer seniorforsker Kenji Maeda fra forskningsenheden ”Celledød og metabolisme”. Sammen med sine kolleger er han blandt landets førende inden for forskning i netop fedtsammensætning og kan blandt andet analysere mængderne af forskellige former for fedtsyrer i celler og væv. 

Fra tidligere forsøg med celler ved Kenji Maeda, at der er forskel på hvilken type fedtsyrer, der findes i forskellige dele af cellerne. Eksempelvis er der en særligt høj andel af flerumættede fedtsyrer i cellernes mavesæk – lysosomerne.

 – Vi ved ikke helt, hvad der sker i cellerne, hvis der eksempelvis er mangel på flerumættede fedtsyrer, men kroppen kan ikke danne dem selv, så vores teori er, at der vil blive brugt andre former for fedtsyrer i stedet, forklarer Kenji Maeda. 

Og selv om man ikke ved, hvilke konsekvenser det vil have, er det muligt at en anden fedtsyresammensætning vil have betydning for cellens funktioner. Eksempelvis for elasticiteten af cellemembranen eller for dens facon, fordi der er fysisk forskel på størrelsen af de forskellige typer af fedtstoffer. 

Computermodeller fortæller om biologiske konsekvenser
I det nye forskningsprojekt får forskerne hjælp af computermodeller, når de skal beregne betydningen af forskelle i fedtsyresammensætning i væv og celler. Ved den metode kan man på baggrund af fedtsyrernes kemiske og fysiske egenskaber beregne, hvordan det vil ændre cellernes egenskaber, hvis fedtsyresammensætningen ændres. 

– Vi håber, at vi i sidste ende får en langt dybere forståelse for, hvilken biologisk betydning de fedtstoffer vi spiser, har for vores sundhed, og om det måske er en måde at styrke sit helbred, siger Marja Jäättelä.

 

Mere om forskningen

Den nye forskning er støttet af Novo Nordisk Fonden, via et Novo Nordisk Foundation Distinguished Professor Grant på knap 10 mio. kr. til professor Marja Jäättelä, der er leder af ”Celledød og Metabolisme”

Forskningen, der omhandler computermodeller sker i samarbejde med gruppeleder Elena Papaleo fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Læs mere om Marja Jäätteläs forskningscenter, CARD (på engelsk)

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Politisk debat på Den jydske Haandværkerskole

Salen var fyldt af unge mennesker under uddannelse, da ni politikere stille op til 1½ times debat på Den jydske Haandværkerskole. Eleverne der repræsenterede alle skolens uddannelsesretninger både inden for eud- og eux-uddannelserne, var velforberedte med spørgsmål til politikerne ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 415.

Ugens naturbilleder nr. 415.

Velkommen til skønne maj, måneden hvor skoven bliver rigtig grøn ... læs mere
Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Mads Hoe VINDER i hans debut i Formel 4

Det er et lille team med begrænsede midler, så et flot flot resultat! ... læs mere
Til Peder Meyhoff

Til Peder Meyhoff

Besvarelse af spørgsmål stillet i Byrådets spørgetid 30. april 2019 ... læs mere
Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører fortsætter i Hadsten Håndbold

Anfører Sofie Ladekjær tager endnu en sæson i Hadsten Håndbold, der bliver hendes 5. sæson i Hadsten trøjen ... læs mere
FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

FAGLIG EKSKURSION TIL RØNHAVE APS OG DANISH CROWN, HOLSTED

Tag med LMO Kvæg på faglig ekskursion torsdag den 9. maj 2019. Vi skal besøge landets største mælkeproducent med 3.500 malkekøer og Danish Crown i Holsted ... læs mere
Mand havde hash og knojern i bilen

Mand havde hash og knojern i bilen

En 27-årig mand blev natten til onsdag kl. 00.58 anholdt, da han blev standset af en patrulje på Landevejen ud for Ødum ... læs mere
Legende børn i sprogfitnesscenter

Legende børn i sprogfitnesscenter

Parker, biblioteker og haller omdannes den 10. maj til livlige sprogfitnesscentre, når ca. 10.000 børn fra hele landet deltager i Sprogfitness 2019 ... læs mere
Listeria i grønkålsprodukter

Listeria i grønkålsprodukter

Tilbagerukne Fødevarer ... læs mere
annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

annonce : Vælgermøde:  KLIMA & GRØN OMSTILLING.

Alternativet Favrskov inviterer hermed til vælgermøde, mandag den 6. maj, kl. 19-21.30 på Hinnerup Bibliotek & Kulturcenter.   ... læs mere
Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvornår bliver Folketingsvalget udskrevet?

Hvor længe vil statsministeren nøle med at trykke på den berømte valgknap? ... læs mere
MÅNEDENS KLUMME.

MÅNEDENS KLUMME.

Af Sven Erik Ginge, jour. emer ... læs mere
Loading...