|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Forskere forfølger fedtet

26-04-2019

Bare rolig: Selvom denne artikel handler om fedt, så kommer du ikke til at læse om for mange kilo på sidebenene eller om slanketips. I stedet kan du læse om den livsvigtige rolle fedt har i vores krop i forhold til alle celler – både raske og syge. Og så kan du læse om et nyt forskningsprojekt, som nu undersøger nærmere, hvordan det fedt vi spiser, har betydning for opbygningen af vores krop.

Ændrer det fedt vi får gennem maden sammensætningen af fedt i vores cellemembraner? Det er et af de spørgsmål et nyt forskningsprojekt vil finde svar på. Forskerne håber det kan give mere viden om sundhed og forebyggelse af sygdomme. Foto: Colourbox

Vi håber, at vi i sidste ende får en langt dybere forståelse for, hvilken biologisk betydning de fedtstoffer vi spiser, har for vores sundhed, og om det måske er en måde at styrke sit helbred

Professor Marja Jäättelä, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

En bøf med god fedtkant. En fyldig chokoladekage. Eller en rejemad med smør på brødet og mayonnaise på toppen. Fedtet er med til at give vores mad smag og fylde. Samtidig giver fedt os livsvigtig energi, som er med til at kroppen kan fungere. 

Men fedt har også andre funktioner i kroppen, og det har betydning for opbygningen af både væv og celler.

I cellerne er fedt en vigtig del af både den membran, der ligger rundt om cellerne og i de organeller inde i cellerne, som blandt andet hjælper cellen med at komme af med affald eller står for at danne energi. Det betyder, at fedt har en finger med i spillet ved mange af de helt grundlæggende egenskaber i vores krop, og man ser ofte ændringer i fedtsammensætningen, hvis man sammenligner raske celler med syge celler – eksempelvis fra kræft. 

Men hvordan kommer fedtet fra chokoladekagen ind i vores celler? Ændrer det struktur og opbygning undervejs? Og har den kost, vi spiser, langt større betydning for vores sundhed og sygdom, end vi ved i dag? 

Det er nogle af de spørgsmål, som forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning i et helt nyt forskningsprojekt vil forsøge at besvare i de kommende år. 

Samme mængde kalorier – forskelligt fedt
I det nye forskningsprojekt, ledet af professor Marja Jäättelä, fra forskningsenheden ”Celledød og metabolisme” vil forskerne i første omgang undersøge, hvordan kost med samme kalorieindhold, men med forskellige former for fedt – det vil sige forskellig andel af henholdsvis mættede og flerumættede fedtsyrer, ændrer fedtsammensætningen i en række organer og væv. 

– Ved at give forsøgsmus foder med forskelligt indhold af flerumættede og mættede fedtsyrer, kan vi få et billede af, hvordan det ændrer fedtsammensætningen i forskellige organer. På den måde kan vi se på, hvordan de fedtsyrer vi spiser, er med til at bygge kroppen op, forklarer seniorforsker Kenji Maeda fra forskningsenheden ”Celledød og metabolisme”. Sammen med sine kolleger er han blandt landets førende inden for forskning i netop fedtsammensætning og kan blandt andet analysere mængderne af forskellige former for fedtsyrer i celler og væv. 

Fra tidligere forsøg med celler ved Kenji Maeda, at der er forskel på hvilken type fedtsyrer, der findes i forskellige dele af cellerne. Eksempelvis er der en særligt høj andel af flerumættede fedtsyrer i cellernes mavesæk – lysosomerne.

 – Vi ved ikke helt, hvad der sker i cellerne, hvis der eksempelvis er mangel på flerumættede fedtsyrer, men kroppen kan ikke danne dem selv, så vores teori er, at der vil blive brugt andre former for fedtsyrer i stedet, forklarer Kenji Maeda. 

Og selv om man ikke ved, hvilke konsekvenser det vil have, er det muligt at en anden fedtsyresammensætning vil have betydning for cellens funktioner. Eksempelvis for elasticiteten af cellemembranen eller for dens facon, fordi der er fysisk forskel på størrelsen af de forskellige typer af fedtstoffer. 

Computermodeller fortæller om biologiske konsekvenser
I det nye forskningsprojekt får forskerne hjælp af computermodeller, når de skal beregne betydningen af forskelle i fedtsyresammensætning i væv og celler. Ved den metode kan man på baggrund af fedtsyrernes kemiske og fysiske egenskaber beregne, hvordan det vil ændre cellernes egenskaber, hvis fedtsyresammensætningen ændres. 

– Vi håber, at vi i sidste ende får en langt dybere forståelse for, hvilken biologisk betydning de fedtstoffer vi spiser, har for vores sundhed, og om det måske er en måde at styrke sit helbred, siger Marja Jäättelä.

 

Mere om forskningen

Den nye forskning er støttet af Novo Nordisk Fonden, via et Novo Nordisk Foundation Distinguished Professor Grant på knap 10 mio. kr. til professor Marja Jäättelä, der er leder af ”Celledød og Metabolisme”

Forskningen, der omhandler computermodeller sker i samarbejde med gruppeleder Elena Papaleo fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning.

Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Læs mere om Marja Jäätteläs forskningscenter, CARD (på engelsk)

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Socialdemokratiet er imod det frie valg

Socialdemokratiet er imod det frie valg

Charlotte Green, Medlem af Favrskov Byråd for Det konservative Folkeparti ... læs mere
Ochratoxin A i rosiner

Ochratoxin A i rosiner

Tilbagetrukne Fødevarer ... læs mere

(no title)

Må børn selv bestemme farven på deres værelse? Færre end 1 ud af 10 børn bestemmer selv farven på deres værelse, viser en YouGov-undersøgelse. Hvis barnet har et ønske om en farve, skal man lytte, mener børneforsker. Nyhed | Publiceret: ... læs mere
Hvem vandt kornvægten

Hvem vandt kornvægten

Så er korndyngen afleveret og vejet, og resultatet blev 600 tons og 450 kilo. Tak til alle der deltog i gætteriet, der var stor spredning, den der var tættest var købmand Niels Mortensen, der var købmand i Lyngå i rigtig ... læs mere
Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten og Omegns Folkeblad bragte d. 30. april 1980 en artikel om Galten Mølle, der havde fået luft under vingerne igen. Artiklen fortæller om møllen og ejernes historie fra den blev bygget i 1878 og om den restaureringen der p.t ... læs mere
Letbanen er blevet en tung klods om benet…

Letbanen er blevet en tung klods om benet…

Økonomien i letbaneprojektet har sejlet lige fra begyndelsen, og prognoserne for fremtiden viser, at det er et håbløst urentabelt projekt ... læs mere
DET GIVNE...

DET GIVNE…

Kurt Villy mindes en tankevækkende klumme af Ole Juul. Om at miste livet - midt i livet. Læs Ole Juul her på PingvinNyt ... læs mere
Indbrud i Søften

Indbrud i Søften

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Sindets Uge sætter fokus på mental sundhed

Favrskov Kommune slår dørene op til et alsidigt program i Sindets Uge 7.- 11. oktober 2019. Med blandt andet foredrag, workshops, cafeer og åbent hus sætter kommunen fokus på den mentale sundhed for alle borgere ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 434.

Ugens naturbilleder nr. 434.

Det er ikke meget blå himmel september har budt på indtil nu. Vi må jo ha' noget til gode. Idag kommer du med på tur i skov og ved mark ... læs mere
Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Loading...