|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Trist bundplacering: Tobak skyld i dårlig dansk kræftoverlevelse

15-05-2019

Er du dansker og får kræft, har du dårligere chancer for at overleve sygdommen, end svenskere og nordmænd. Årsagen er rygning, viser nye tal fra de nordiske lande. Gør det sværere for børn og unge at ryge, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.

Blandt danskere, der får kræft, vil 60 pct. af mændene og 64 pct. af kvinderne overleve diagnosen i mindst fem år. Selv om tallene er stigende, er kræftoverlevelsen lavere i Danmark end i de fleste øvrige nordiske lande. I Sverige overlever 69 pct. mænd og 67 pct. kvinder en kræftdiagnose i mindst fem år. Det viser opdaterede tal fra NORDCAN, en database med kræftstatistik for de nordiske lande.

Tobak er skyld i, at Danmark indtager en pinlig skandinavisk bundplacering, når det gælder kræftoverlevelse. Det er urimeligt, at vi som danskere skal dø tidligere af kræft end andre skandinaver.

Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Danskere får oftere kræft af rygning
Der er særligt én grund til, at færre danskere overlever en kræftsygdom: Rygning. Langt flere danskere end svenskere og nordmænd ryger, og derfor er der blandt danskere flere tilfælde af kræft, der skyldes tobak.

– Tobak er skyld i, at Danmark indtager en pinlig skandinavisk bundplacering, når det gælder kræftoverlevelse. Det bliver vi simpelthen nødt til at ændre. Det er urimeligt, at vi som danskere skal dø tidligere af kræft end andre skandinaver, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Kræftsygdomme med dårlig prognose
Hvert år får dobbelt så mange danskere som svenskere lungekræft. Men tobak kan også give kræft andre steder i kroppen, især i læbe, mundhule og svælg, spiserør og strube. Det er kræftsygdomme, der har dårlig prognose, og som trækker den samlede overlevelse efter kræft ned.

– Det, der er så pokkers ved de kræftsygdomme, der skyldes rygning, er, at de er meget alvorlige og svære at behandle. Hvert tilfælde af kræft er en tragedie – både for den, der bliver syg og de pårørende. Derfor skal vi gøre noget ved rygning. Færre unge skal begynde at ryge, så færre i fremtiden vil dø af kræft, siger Jesper Fisker.

Det, der er så pokkers ved de kræftsygdomme, der skyldes rygning, er, at de er meget alvorlige og svære at behandle. Derfor skal vi gøre noget ved rygning. Færre unge skal begynde at ryge, så færre i fremtiden vil dø af kræft.

Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Udover at være skyld i kræft betyder rygning også, at behandling med kemoterapi og operation virker dårligere hos patienter, der ryger. Det gælder også behandling af kræfttyper, der ikke har noget med tobak at gøre.

Bedre forebyggelse nødvendig
Hvis ikke andelen af rygere falder, vil Danmark aldrig indhente svenskere og nordmænd. Kræftplaner, bedre behandlingsmuligheder og ny teknologi alene kan ikke få os op på siden af vore nordiske naboer.

– Vi har brug for ambitiøs forebyggelse. Svenskerne har altid røget mindre, hvorimod Norge og Danmark tidligere har haft nogenlunde lige mange rygere. Men højere pris på cigaretter, tobak under disken og røgfri skoletid har betydet, at der i dag er langt færre nordmænd end danskere, der ryger. Især blandt norske unge, hvor kun ganske få ryger dagligt, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelses vigtigste budskab til de kommende folketingspolitikere er, at Danmark skal have en plan mod tobak. Planen skal være en national strategi for, hvordan politiske tiltag som de norske kan forebygge rygning blandt børn og unge.

 
5-års overlevelse efter kræft i Norden Mænd Kvinder
Danmark 60 pct. 64 pct.
Norge 68 pct. 67 pct.
Sverige 69 pct. 67 pct.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.SOMMERKIRKE

SOMMERKIRKE

Torsdag d. 13. juni kl. 19.30 i Nr. Galten Kirke ... læs mere
Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø springer ud

Røde Kors Butikken i Thorsø bryder lørdag den 22. de sædvanlige rammer og rykker ud på gaden til markedsdag ... læs mere
Det er sommer og tid for Rose` vin

Det er sommer og tid for Rose` vin

Hos Skjold Burne skyder vi rosé-sæsonen i gang med et kanontilbud på vores pivlækre "LAVENDETTE ROSÉ (2018)" fortæller Vinhandler Peter Aschelund fra butikken i Søndergade i Hadsten ... læs mere
Sparekniven truer de ældre

Sparekniven truer de ældre

af Charlotte Green byrådsmedlem og folketingskanda for Det Konservative Folkeparti ... læs mere
VI MARKERER EN  SKÆBNEDAG  FOR VORES FRIHED

VI MARKERER EN SKÆBNEDAG FOR VORES FRIHED

HJEMMMEVÆRNSESKADRILLE 265, HVIDSTEN, MARKERER 75 ÅRS DAGEN FOR HVIDSTENGRUPPENS HENRETTELSE DEN 29. juni 1944 ... læs mere
En manipulerende kirkeklumme

En manipulerende kirkeklumme

Af Eva Damsgaard Næstformand  i Dansk Folkeparti ... læs mere
Nyt på Lilleåmarked 2019

Nyt på Lilleåmarked 2019

PingvinNyt har talt med formanden for Lilleåmarked Henning Bertelsen fra Lions Clubben ... læs mere
Anholdt for spirituskørsel

Anholdt for spirituskørsel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Bus endte i husmur

Bus endte i husmur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi hjælper hianden

Vi hjælper hianden

Af PET Petersen fra partiet Alternativet ... læs mere
Folketingsvalg med fin valgdeltagelse

Folketingsvalg med fin valgdeltagelse

Se resultaterne fra Favrskov Kommune ... læs mere
Loading...