|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Trist bundplacering: Tobak skyld i dårlig dansk kræftoverlevelse

15-05-2019

Er du dansker og får kræft, har du dårligere chancer for at overleve sygdommen, end svenskere og nordmænd. Årsagen er rygning, viser nye tal fra de nordiske lande. Gør det sværere for børn og unge at ryge, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.

Blandt danskere, der får kræft, vil 60 pct. af mændene og 64 pct. af kvinderne overleve diagnosen i mindst fem år. Selv om tallene er stigende, er kræftoverlevelsen lavere i Danmark end i de fleste øvrige nordiske lande. I Sverige overlever 69 pct. mænd og 67 pct. kvinder en kræftdiagnose i mindst fem år. Det viser opdaterede tal fra NORDCAN, en database med kræftstatistik for de nordiske lande.

Tobak er skyld i, at Danmark indtager en pinlig skandinavisk bundplacering, når det gælder kræftoverlevelse. Det er urimeligt, at vi som danskere skal dø tidligere af kræft end andre skandinaver.

Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Danskere får oftere kræft af rygning
Der er særligt én grund til, at færre danskere overlever en kræftsygdom: Rygning. Langt flere danskere end svenskere og nordmænd ryger, og derfor er der blandt danskere flere tilfælde af kræft, der skyldes tobak.

– Tobak er skyld i, at Danmark indtager en pinlig skandinavisk bundplacering, når det gælder kræftoverlevelse. Det bliver vi simpelthen nødt til at ændre. Det er urimeligt, at vi som danskere skal dø tidligere af kræft end andre skandinaver, siger Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Kræftsygdomme med dårlig prognose
Hvert år får dobbelt så mange danskere som svenskere lungekræft. Men tobak kan også give kræft andre steder i kroppen, især i læbe, mundhule og svælg, spiserør og strube. Det er kræftsygdomme, der har dårlig prognose, og som trækker den samlede overlevelse efter kræft ned.

– Det, der er så pokkers ved de kræftsygdomme, der skyldes rygning, er, at de er meget alvorlige og svære at behandle. Hvert tilfælde af kræft er en tragedie – både for den, der bliver syg og de pårørende. Derfor skal vi gøre noget ved rygning. Færre unge skal begynde at ryge, så færre i fremtiden vil dø af kræft, siger Jesper Fisker.

Det, der er så pokkers ved de kræftsygdomme, der skyldes rygning, er, at de er meget alvorlige og svære at behandle. Derfor skal vi gøre noget ved rygning. Færre unge skal begynde at ryge, så færre i fremtiden vil dø af kræft.

Jesper Fisker, direktør i Kræftens Bekæmpelse

Udover at være skyld i kræft betyder rygning også, at behandling med kemoterapi og operation virker dårligere hos patienter, der ryger. Det gælder også behandling af kræfttyper, der ikke har noget med tobak at gøre.

Bedre forebyggelse nødvendig
Hvis ikke andelen af rygere falder, vil Danmark aldrig indhente svenskere og nordmænd. Kræftplaner, bedre behandlingsmuligheder og ny teknologi alene kan ikke få os op på siden af vore nordiske naboer.

– Vi har brug for ambitiøs forebyggelse. Svenskerne har altid røget mindre, hvorimod Norge og Danmark tidligere har haft nogenlunde lige mange rygere. Men højere pris på cigaretter, tobak under disken og røgfri skoletid har betydet, at der i dag er langt færre nordmænd end danskere, der ryger. Især blandt norske unge, hvor kun ganske få ryger dagligt, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelses vigtigste budskab til de kommende folketingspolitikere er, at Danmark skal have en plan mod tobak. Planen skal være en national strategi for, hvordan politiske tiltag som de norske kan forebygge rygning blandt børn og unge.

 
5-års overlevelse efter kræft i Norden Mænd Kvinder
Danmark 60 pct. 64 pct.
Norge 68 pct. 67 pct.
Sverige 69 pct. 67 pct.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Loading...