|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Flere danskere under 50 år rammes af tarmkræft

17-05-2019

Risikoen for at få tyk- og endetarmskræft stiger i Danmark, specielt i gruppen af yngre under 50 år. Det viser en ny stor international undersøgelse. En vigtig årsag kan være ændringer i vores livsstil.

Den nye undersøgelse viser, at risikoen for tarmkræft er stigende, også for yngre danskere under 50 år. Foto: Colourbox

…selv om det er relativt små tal, er det jo den forkerte vej

Seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse, Gerda Engholm, om den nye undersøgelse.

Udviklingen i tyktarmskræft går den forkerte vej herhjemme. Det viser en ny, stor undersøgelse blandt næsten 14.000 danskere med tyktarmskræft i perioden 2008-2012. Også flere unge får kræftsygdommen. 

– I perioden 2003-2012 er der sket en årlig stigning på 3,1 pct. i risikoen for nye tilfælde af tyktarmskræft blandt de 0-49 årige danskere. I den aldersklasse var der 548 danskere i 2008-2012, så selv om det er relativt små tal, er det jo den forkerte vej, siger seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse, Gerda Engholm, som har bidraget til undersøgelsen. Hun peger på, at undersøgelsen viser en endnu højere stigning blandt de 20-29 årige. 

Det er Gitte Laub Hansen, der er ekspert i forebyggelse og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, enig i: 

–Udviklingen i de 20-29 åriges livsstil går i den forkerte retning, hvad angår kostvaner, fysisk aktivitet, rygning og alkoholforbrug. Vi ved nemlig, at årsagen til, at flere får tyk- og endetarmskræft sandsynligvis skal findes blandt disse faktorer, siger Gitte Laub Hansen, som fremhæver forebyggelse som vejen til at nå de unge og give dem redskaber til en sundere livsstil. 

Livsstil vigtig årsag til kræftrisiko
Selv om undersøgelsen ikke kan give et svar på, hvad årsagen til det stigende antal tyk- og endetarmskræfttilfælde blandt de unge er, kender man allerede en række livsstilsfaktorer, som øger risikoen: Forarbejdet kød som pølser, bacon og kødpålæg, et højt indtag af kød fra køer, svin og får, rygning, alkohol, mangel på fysisk aktivitet og for lidt kostfibre og fuldkorn i kosten, mens overvægt imidlertid har en særlig stor betydning. 

– Ser vi på unge voksnes livsstil, så adskiller den sig fra resten af befolkningen for eksempel ved at en større andel af dem sidder ned mere end otte timer en almindelig hverdag, de drikker mere alkohol og især unge mænd spiser meget kød, siger Gitte Laub Hansen 

Stigning blandt danskere over 50 år
Den nye undersøgelse er baseret på data fra over 400.000 patienter med tyk- og endetarmskræft. Tallene stammer fra syv høj-indkomstlande: Australien, Canada, Danmark, Irland, New Zealand, Norge og Storbritannien. 

Også blandt de andre lande i undersøgelsen er der en stigning i tyk- og endetarmskræft blandt personer under 50 år. 

Men ser man på indbyggere over 50 år, er risikoen for tyk- og endetarmskræft enten aftagende eller stagneret for alle landene på nær Danmark, Storbritannien og Norge. 

– Flere af de andre lande i undersøgelsen indførte tilbud om screening for mange år siden og det kan være årsagen til faldet i disse lande. Derimod har Danmark først startet screening for tyk- og endetarmskræft i 2014 for aldrene 50-74 år og Norge har ikke et befolkningstilbud men kun pilotprojekter. Derfor vil der formentlig gå nogle år, inden vi ser effekten af den danske screeningsindsats, siger Gerda Engholm. 

Om tarmkræft

Resultaterne er offentliggjort her: Araghi M et al.: Generational shifts in colorectal cancer incidence in seven high-income countries: the younger at increased risk. Lancet Gastroenterology and Hepatology. Published online May 16, 2019.

Flere overlever

Selv om risikoen for tyk- og endetarmskræft er stigende, er den gode nyhed, at der også er flere, der overlever. Danmark har i mange år haltet efter de andre nordiske lande i overlevelse efter tyk- og endetarmskræft, men i dag ligger vi nogenlunde på linje. Den forbedring mener man, blandt andet skyldes indførslen af kræftpakker og screeningen fra 2014. Omkring 86 pct. af både mænd og kvinder i Danmark har overlevet deres kræftsygdom et år, efter at de fik diagnosen tyk- eller endetarmskræft, og efter fem år er tallet 64 pct. for mænd og 67 pct. for kvinder.

Bag om undersøgelsen

De danske tal i undersøgelsen er baseret på data for perioden 1995-2012. Den årlige stigning i forekomsten af tyktarmkræft i den seneste 10-års periode var på 1.2 pct men 3.1 pct for de 0-49 årige.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup

Opfølgning på branden i Hinnerup, som nu er under efterslukning ... læs mere
Brand på Kløvervej i Hinnerup

Brand på Kløvervej i Hinnerup

østjyllands Opliti oplyser ... læs mere
Stor tilfredshed med kultursatsning

Stor tilfredshed med kultursatsning

Mere end 2300 deltagere gæstede teaterforestillingen ”Spådommen om Høje Stene”. En forestilling, der gav deltagerne en unik oplevelse og samtidig formidlede Favrskovs historie midt i den grønne natur ... læs mere
DØDSFALD

DØDSFALD

Fhv. rektor Jørgen Christiansen ... læs mere
Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Favrskov Kommune skal have en borgervenlig hjemmeside

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

annonce : Sand betyder professionel, grundig og nærværendende

Erik Sand er 45 år gammel, familiemenneske og assurandør for GF forsikring. Han har flere års erfaring med at sælge forsikringer men synes at fundet et godt professionelt og personligt match hos GF forsikring ... læs mere
Tre etaper når Banedanmark  skal modernisere i Hadsten

Tre etaper når Banedanmark skal modernisere i Hadsten

Når Banedanmark holder informationsmøde i Sløjfen i Hadsten mandag 24. juni, så bliver det nok uden de fleste af byens handlende ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 422.

Ugens naturbilleder nr. 422.

Midsommer står for døren og dagens længde er nu 17 timer og 42 minutter. Nyd de lyse timer, allerede fra på søndag er dagens længde aftagene ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten ... læs mere
Musikgudstjeneste i Ødum Kirke Torsdag d. 27. juni k. 19.30

Musikgudstjeneste i Ødum Kirke Torsdag d. 27. juni k. 19.30

Gudstjeneste på en ny måde midt i en sommertid ... læs mere
Loading...