|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Flere danskere under 50 år rammes af tarmkræft

17-05-2019

Risikoen for at få tyk- og endetarmskræft stiger i Danmark, specielt i gruppen af yngre under 50 år. Det viser en ny stor international undersøgelse. En vigtig årsag kan være ændringer i vores livsstil.

Den nye undersøgelse viser, at risikoen for tarmkræft er stigende, også for yngre danskere under 50 år. Foto: Colourbox

…selv om det er relativt små tal, er det jo den forkerte vej

Seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse, Gerda Engholm, om den nye undersøgelse.

Udviklingen i tyktarmskræft går den forkerte vej herhjemme. Det viser en ny, stor undersøgelse blandt næsten 14.000 danskere med tyktarmskræft i perioden 2008-2012. Også flere unge får kræftsygdommen. 

– I perioden 2003-2012 er der sket en årlig stigning på 3,1 pct. i risikoen for nye tilfælde af tyktarmskræft blandt de 0-49 årige danskere. I den aldersklasse var der 548 danskere i 2008-2012, så selv om det er relativt små tal, er det jo den forkerte vej, siger seniorstatistiker i Kræftens Bekæmpelse, Gerda Engholm, som har bidraget til undersøgelsen. Hun peger på, at undersøgelsen viser en endnu højere stigning blandt de 20-29 årige. 

Det er Gitte Laub Hansen, der er ekspert i forebyggelse og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, enig i: 

–Udviklingen i de 20-29 åriges livsstil går i den forkerte retning, hvad angår kostvaner, fysisk aktivitet, rygning og alkoholforbrug. Vi ved nemlig, at årsagen til, at flere får tyk- og endetarmskræft sandsynligvis skal findes blandt disse faktorer, siger Gitte Laub Hansen, som fremhæver forebyggelse som vejen til at nå de unge og give dem redskaber til en sundere livsstil. 

Livsstil vigtig årsag til kræftrisiko
Selv om undersøgelsen ikke kan give et svar på, hvad årsagen til det stigende antal tyk- og endetarmskræfttilfælde blandt de unge er, kender man allerede en række livsstilsfaktorer, som øger risikoen: Forarbejdet kød som pølser, bacon og kødpålæg, et højt indtag af kød fra køer, svin og får, rygning, alkohol, mangel på fysisk aktivitet og for lidt kostfibre og fuldkorn i kosten, mens overvægt imidlertid har en særlig stor betydning. 

– Ser vi på unge voksnes livsstil, så adskiller den sig fra resten af befolkningen for eksempel ved at en større andel af dem sidder ned mere end otte timer en almindelig hverdag, de drikker mere alkohol og især unge mænd spiser meget kød, siger Gitte Laub Hansen 

Stigning blandt danskere over 50 år
Den nye undersøgelse er baseret på data fra over 400.000 patienter med tyk- og endetarmskræft. Tallene stammer fra syv høj-indkomstlande: Australien, Canada, Danmark, Irland, New Zealand, Norge og Storbritannien. 

Også blandt de andre lande i undersøgelsen er der en stigning i tyk- og endetarmskræft blandt personer under 50 år. 

Men ser man på indbyggere over 50 år, er risikoen for tyk- og endetarmskræft enten aftagende eller stagneret for alle landene på nær Danmark, Storbritannien og Norge. 

– Flere af de andre lande i undersøgelsen indførte tilbud om screening for mange år siden og det kan være årsagen til faldet i disse lande. Derimod har Danmark først startet screening for tyk- og endetarmskræft i 2014 for aldrene 50-74 år og Norge har ikke et befolkningstilbud men kun pilotprojekter. Derfor vil der formentlig gå nogle år, inden vi ser effekten af den danske screeningsindsats, siger Gerda Engholm. 

Om tarmkræft

Resultaterne er offentliggjort her: Araghi M et al.: Generational shifts in colorectal cancer incidence in seven high-income countries: the younger at increased risk. Lancet Gastroenterology and Hepatology. Published online May 16, 2019.

Flere overlever

Selv om risikoen for tyk- og endetarmskræft er stigende, er den gode nyhed, at der også er flere, der overlever. Danmark har i mange år haltet efter de andre nordiske lande i overlevelse efter tyk- og endetarmskræft, men i dag ligger vi nogenlunde på linje. Den forbedring mener man, blandt andet skyldes indførslen af kræftpakker og screeningen fra 2014. Omkring 86 pct. af både mænd og kvinder i Danmark har overlevet deres kræftsygdom et år, efter at de fik diagnosen tyk- eller endetarmskræft, og efter fem år er tallet 64 pct. for mænd og 67 pct. for kvinder.

Bag om undersøgelsen

De danske tal i undersøgelsen er baseret på data for perioden 1995-2012. Den årlige stigning i forekomsten af tyktarmkræft i den seneste 10-års periode var på 1.2 pct men 3.1 pct for de 0-49 årige.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.



Hvor svært kan det være?

Hvor svært kan det være?

Hver fjerde ældre sygehuspatient bliver genindlagt kort tid efter udskrivelsen. Men et nyt forskningsprojekt fra Aarhus Universitetshospital viser, at man både kan halvere antallet af genindlæggelser og samtidig forkorte de ældres indlæggelsestid ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi ... læs mere
Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Socialdemokratisk minister trækker stikket på Favrskov-skoles frihedsprojekt

Af Birgit Liin, byrådsmedlem og borgmesterkandidat for Venstre i Favrskov, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 429.

Ugens naturbilleder nr. 429.

Idag kommer du med til Grenå og omegn på dage med skønt sommervejr ... læs mere
Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

Elbiler og elcykler skal gøre transporten i Favrskov grønnere og nemmere

I de kommende måneder sætter Favrskov Kommune nye projekter i søen, der skal få flere til at køre i elbil og på elcykel ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Loading...