|

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

De fleste kender uv-indekset – tror de da

 

27-05-2016

Om sommeren fortæller meteorologer dagligt i vejrudsigten, hvad dagens uv-indeks er. Men hvad er et højt uv-indeks, og hvornår skal man egentlig beskytte sig ekstra i solen? Selvom ni ud af ti danskere har hørt om uv-indekset, er det blandt dem kun hver fjerde, der ved, hvordan det skal tolkes.

 

Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke. Er uv-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen.

‘Vi kan se frem til en skyfri himmel, og uv-indekset vil ligge på omkring de syv.’ Sådan kan vejrudsigten på en rigtig god sommerdag lyde. Og mens alle ved, hvad de kan forvente af en skyfri himmel, så kunne oplysningen om uv-indekset lige så godt være på russisk for mange danskere.

For selvom ni ud af ti danskere har hørt om uv-indekset, er det kun 24 pct. af dem, der har hørt om det, der ved, at det er nødvendigt at beskytte sig i solen, når uv-indekset er tre og derover. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne baseret på spørgeskemabesvarelser fra 3.999 danskere i alderen 15-64 år.

Uv-indekset fortæller, hvornår du skal beskytte dig

Uv-indekset kan bruges som et pejlemærke for, om man skal huske solrådene om skygge, solhat og solcreme, når man er udenfor. Men det er afgørende, at man ved, at det er når uv-indekset har rundet de tre, at solbeskyttelse er nødvendigt.                       

– Det er vigtigt at huske på, at det ikke er temperaturen, der er afgørende for, hvor meget solen brænder. Og skyer er heller ikke nogen garanti for, at man ikke bliver solskoldet. Uv-strålingen kan nemlig godt trænge igennem på en overskyet dag. Uv-indekset fungerer som en slags termometer for uv-strålernes styrke, og er uv-indekset tre eller derover, skal man passe på i solen, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

I Danmark kan uv-indekset højest være syv på en sommerdag, mens uv-indekset ved ækvator kan nå op omkring 15.

Få hjælp af appen Uv-indeks – og tag den med på ferie!

Går ferien sydpå, er det en rigtig god idé at downloade den gratis app ’Uv-indeks’. Her kan du nemlig tjekke den aktuelle uv-prognose på over en million lokationer i hele verden.

– Uv-appen gør det nemmere at beskytte sig ordentligt i solen. Her kan man allerede hjemmefra tjekke uv-indekset på feriedestinationen, så man kan planlægge en god solbeskyttelse hjemmefra, for eksempel solhatte til hele familien. Man kan også bruge appen til at planlægge udflugter på ferien. Og så anbefaler vi generelt, at man flytter hyggen ind i skyggen og giver huden en pause midt på dagen, hvor strålingen er mest intens, siger Mette Meldgaard,  programchef i TrygFonden.

Uv-indekset og solbeskyttelse

0 – 3: Lav uv-intensitet

Lille risiko for solskoldning. Solbeskyttelse er ikke nødvendig, med mindre du har meget lys hud.

3 – 6: Moderat intensitet

Moderat risiko for solskoldning. Søg så vidt muligt skygge mellem 12 og 15. Brug tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse

6 – 8: Høj uv-intensitet

Stor risiko for solskoldning. Søg skygge mellem 12 og 15. brug tøj, hat, rigeligt med solcreme som har faktor 15 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

8 – 10: Meget høj intensitet

Meget stor risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 og 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

10+: Ekstrem uv-intensitet

Ekstrem risiko for solskoldning. Bliv så vidt som muligt inden døre mellem 12 & 15. Hvis du skal være ude midt på dagen, bør du søge skygge og beskytte dig med tøj, hat og rigeligt med vandfast solcreme, som har faktor 30 samt UVA- og UVB-beskyttelse.

Om appen ‘Uv-indeks’

App’en er gratis og kan hentes i Google Play eller AppStore.

Appen er udviklet af DMI, Miljøstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden

Læs mere om appen
Se en lille film om appen

Uv-stråling og kræft i huden
  • Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men der er samtidig evidens for, at for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier.
  • Jo mere uv-stråling man udsættes for, og jo flere solskoldninger man får, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden, dvs. hudkræft eller modermærkekræft. Uv-strålingen på solferier er ofte kraftigere end i Danmark, så derfor er det ekstra vigtigt at solbeskytte sig, når man er på solferie i udlandet.
  • Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden.
  • ’Kræft i huden’ er en samlet betegnelse for flere former for kræft: Modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden, og almindelig hudkræft.
  • Hvert år registreres ca. 15.500 nye tilfælde af kræft i huden i Danmark, hvilket svarer til knap 43 nye tilfælde hver eneste dag.
  • Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge 15-34 år.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Forskere kaster lys på Favrskov

Forskere kaster lys på Favrskov

Tre forskere fra Aalborg Universitet spiller en aktiv rolle i projektet ”Trivsel i hverdagslivet”, hvor de observerer og spotter udviklingspotentialer ... læs mere
Forår og lærkesang

Forår og lærkesang

af Eigil Jacobsen På denne usædvanligt milde februarsøndag fandt jeg atter min cykel frem fra vinterhiet. Det var morgen og solen var lige ved at stå op. Herligt at komme ud og mærke luften og trampe af sted på min ... læs mere
Her stinker det i danskernes hjem

Her stinker det i danskernes hjem

Danskerne generes af lugt fra især afløb, køleskab, vaskemaskine og opvaskemaskine, viser undersøgelse ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK - Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

HSK – Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

af Gert Jensen, fodboldformand i HSK ... læs mere
Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Rapporten viser, at arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats for at sikre børns trivsel er på rette vej. Resultaterne er også med til at pege på tre nye indsatsområder ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Loading...