|

Nyt fra Kræftens Bekæmpelse

Prøv ny hudtypeguide og bliv sikker i solen

02-06-2016

Blå øjne, lyst hår og mange fregner. Der er flere faktorer, der afgør, hvor udsat din hud er for at blive solskoldet. Med en ny hudtypeguide fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne kan du nu få hjælp til at bestemme din hudtype, så du bedre kan beskytte dig i solen efter din huds behov.

Hudtypeguiden giver en personlig vurdering af, hvor meget sol du kan tåle. Find den i appen ‘UV-INDEKS’

I den nye hudtypeguide bestemmes din hudtype ud fra nogle få spørgsmål om blandt andet hår- og øjenfarve.

– Uanset din hudtype er solbeskyttelse vigtig, og solrådene om skygge, solhat og solcreme gælder for alle. Men det er forskelligt hvor meget sol, vi kan tåle, og det afhænger i høj grad af vores hudtype. Med den nye hudtypeguide kan du blive klogere på, hvor sart din hud egentlig er, siger Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne.

Mange danskere har sart hud. Faktisk har 6 ud af 10 danskere hudtype 1 eller 2, hvilket er de to hudtyper, der lettest bliver solskoldet.

Hudtypeguiden findes i Solkampagnens app UV-INDEKS. Desuden vil Kræftens Bekæmpelses frivillige tage en fysisk version af hudtypeguiden med ud til arrangementer i det danske sommerland.

Stadigvæk mange der bliver skoldet

Sidste sommer fik næsten en fjerdedel af danskere i alderen 15-64 år en solskoldning i Danmark. Selvom danskerne generelt er gode til at beskytte sig mod solen, så blev 23 pct. af de 15-64-årige danskere solskoldet i den danske sommer i 2015. Den nye hudtypeguide skal hjælpe med at nedbringe det tal.

Ud over at give et bud på din hudtype, fortæller hudtypeguiden hvor kort tid, du kan være ude i solen ved et givent uv-indeks, før du risikerer en solskoldning. Når sommeren er på sit højeste i Danmark, kan uv-indekset komme op på 7. Her vil langt de fleste danskere risikere solskoldning allerede inden en halv time, hvis ikke de er solbeskyttet.

– Hvis du kobler uv-indekset med resultatet af hudtypeguiden, får du en personlig vurdering af , hvor lidt der egentlig skal til, før du risikerer solskoldning selv i Danmark – hvis du ikke solbeskytter dig. Det kan forhåbentlig hjælpe os til at forebygge solskoldninger på kort sigt og kræft i huden på længere sigt, siger Mette Melgaard, Programchef i TrygFonden.

Bemærk, at hudtypeguiden kun er vejledende, og det er vigtigt at huske sin sunde fornuft i solen og altid være opmærksom på forandringer i huden.

Se hudtypeguiden

UV-INDEKS app – nu med indbygget hudtypeguide

Den gratis app UV-INDEKS giver dig det forventede uv-indeks for både ind- og udland, og du kan se, hvilken indvirkning skydækket har på indekset. Få en advarsel ved højt uv-indeks ved at tilføje dine egne favoritsteder, og brug hudtypeguiden til at blive klogere på solbeskyttelse af netop din hud. UV-INDEKS er udarbejdet af Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen.

Uv-stråling og kræft i huden

Jo mere uv-stråling man udsættes for, og jo flere solskoldninger man får, des større er risikoen for at udvikle kræft i huden. Uv-strålingen er kraftigere i sommeperioden end resten af året, så derfor er det ekstra vigtigt at solbeskytte sig, når sommeren er over os.

Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men der er samtidig evidens for, at for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier

Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet, har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden

’Kræft i huden’ er en samlet betegnelse for flere former for kræft: Modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden, og almindelig hudkræft.

Ved udgangen af 2013 var der mere end 155.000 danskere, der på et tidspunkt i livet havde fået konstateret kræft i huden. Det gør kræft i huden til den hyppigste kræftform i Danmark. Hvert år konstateres ca. 2.000 nye tilfælde af modermærkekræft og 15.500 nye tilfælde af almindelig hudkræft i Danmark.

Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.

Læs mere

Sidst ændret 02.06.2016
Michael Wibe

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse - Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Pressemeddelelse – Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Gennem et godt samarbejde har fire østjyske affaldsselskaber nu en fælles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i 10 fraktioner fra 2023 ... læs mere
Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Dagligstuen er blevet et hjemmekontor | Livet som pensionist stiller nye krav til din bolig ... læs mere
Vintervedligehold

Vintervedligehold

Vi hjælper både ERHVRV og PRIVATE når vinteren er over os - fortæller entrepenør Ole Sørensen fra Holkjærgård ... læs mere
Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Meningsmålingerne sender partiet i én retning: Nedad? ... læs mere
Loading...