|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

  Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse og Nordsjællands Hospital viser, at partnere til patienter med hjernekræft, har fire gange øget risiko for at få udskrevet medicin mod angst, søvnproblemer eller depression. Det er derfor vigtigt, at de pårørende får særlig hjælp og støtte. Partnere til patienter med glioblastom har fire gange så stor risiko for […]

 
Ny forskning fra Kræftens Bekæmpelse og Nordsjællands Hospital viser, at partnere til patienter med hjernekræft, har fire gange øget risiko for at få udskrevet medicin mod angst, søvnproblemer eller depression. Det er derfor vigtigt, at de pårørende får særlig hjælp og støtte.

Partnere til patienter med glioblastom har fire gange så stor risiko for at få udskrevet medicin mod angst, søvnproblemer eller depression, viser ny forskning fra blandt andre Pernille Envold Bidstrup fra Kræftens Bekæmpelse. Foto: Privat
Ægtefæller eller partnere til patienter med den aggressive hjernekræft gliobastom er så pressede psykisk, at det øger risikoen for, at de bruger medicin for at behandle symptomer på angst, depression og søvnproblemer. Det viser en ny undersøgelse, der er den største af sin art. Den er baseret på tal fra alle 4.373 partnere til glioblastompatienter, der blev diagnosticeret i perioden 1998-2013 og over 43.000 partnere til personer uden glioblastom.
– Indenfor det første år efter diagnosen har partnere til patienter med glioblastom fire gange så stor risiko for at få udskrevet medicin mod angst, søvnproblemer eller depression, som partnere til mennesker, der ikke har glioblastom, siger gruppeleder Pernille Envold Bidstrup fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som har deltaget i den nye forskning.
Glioblastom er heldigvis en meget sjælden sygdom. Hvert år får ca. 600 danskere stillet diagnosen glioblastom, og det har været vanskeligt at beskrive, hvordan det går patienternes partnere. Men de nye resultater viser, at risikoen for at få udskrevet antidepressiv medicin er tæt ved fordoblet, risikoen for at få udskrevet sovemedicin er tæt ved fem gange højere – og risikoen for at få udskrevet angstdæmpende medicin er seks en halv gange forøget et år efter diagnosen.
– Samtidig viser vores undersøgelse formentlig kun toppen af isbjerget. Den viser kun de partnere, der oplever så stor en belastning at deres læge vurderer, at de bør få udskrevet en recept på medicin, så her er ikke medtaget dem, der har de samme udfordringer, men uden at blive behandlet med medicin, siger Pernille Envold Bidstrup.
En særlig gruppe af pårørende
Det højere forbrug af de tre typer medicin understreger, hvor speciel situationen er for pårørende til patienter med gliom. Det mener overlæge Birthe Krogh Rasmussen fra Nordsjællands Hospital i Hillerød, som har deltaget i den nye forskning. Hun arbejder til dagligt med patienter med glioblastom og deres pårørende.
Pårørende til glioblastompatienter har et særligt behov for hjælp og støtte også fra de sundhedsprofessionelle på hospitalet. Der er derfor behov for en tæt kontakt mellem det team af behandlere, der er på sygehuset, og så de pårørende. Det er for manges vedkommende allerede tilfældet i dag, men det skal blive endnu bedre.
Overlæge Birthe Krogh Rasmussen, Nordsjællands Hospital, Hillerød
Hun forklarer, at pårørende til glioblastompatienter ofte står i en situation, der er betydeligt anderledes end ved andre kræftsygdomme. Glioblastom er nemlig en sygdom, som påvirker næsten alle områder af patienternes liv: Fysisk, kognitivt, socialt og psykisk.
Foruden at skulle håndtere egen sorg over, at ens nærmeste har fået en livstruende sygdom, ændrer sygdommen også ofte forholdet mellem partner og den syge. Ikke mindst fordi patienter med glioblastom ofte hurtigt bliver påvirket af deres sygdom, hvilket blandt andet kan føre til ændringer i personligheden.
– Partneren må ofte overtage alt det praktiske i forhold til behandlingsforløbet, fordi patienterne kan blive for dårlige til selv at holde styr på aftaler og behandlinger. Kombineret med, at mange patienter med glioblastom ikke erkender, at de er syge, risikerer partneren eksempelvis at stå i situationer, hvor de skal få deres nærmeste med til en behandling, som patienten måske slet ikke mener, der er behov for, siger Birthe Krogh Rasmussen.
En anden problemstilling er, at mange patienter hurtigt bliver så dårlige, at de skal være under opsyn døgnet rundt, fordi de måske ikke kan finde ud af at slukke for komfuret, eller der er risiko for, de forlader hjemmet og ikke kan finde tilbage igen.
Ekstra støtte kan måske være vej til lavere medicinforbrug
Mens nogle partnere fortsat vil have brug for medicinsk hjælp til at komme gennem en svær tid, kan der også være andre måder at nedbringe forbruget af angstdæmpende medicin på, forklarer Birthe Krogh Rasmussen:
– Pårørende til glioblastompatienter har et særligt behov for hjælp og støtte også fra de sundhedsprofessionelle på hospitalet. Der er derfor brug for en tæt kontakt mellem det team af behandlere, der er på sygehuset, og så de pårørende. Det er for manges vedkommende allerede tilfældet i dag, men det skal blive endnu bedre. Der skal være hjælp til de problemer, den pårørende står med, og det skal være en hjælp, der er tilgængelig i alle døgnets timer, siger Birthe Krogh Rasmussen.
I artiklen nedenunder kan du læse hvordan Elin Lynnerups liv ændrede sig da hendes mand, Kurt, fik en hjernesvulst.
De nye resultater er offentliggjort her: Jansson MRN et al.: Risk for use of antidepressants, anxiolytics, and hypnotics in partners of glioma patients-A nationwide study covering 19 years of prescriptions. Psychooncology. 2018 Apr 23.

Læs mere om hjernekræft
Læs mere om forskning hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning
Kræftens Bekæmpelse støtter forskningen
Forskningen er støttet fra Knæk Cancer indsamlingen med 300.000 kr.
Arbejdet er udført i samarbejde med Christoffer Johansen, Professor og overlæge ved Onkologisk Klinik, Rigshospitalet
Sidst ændret 12.06.2018

Af Mette Vinter Weber
Tilbage til oversigten

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Spørgsmål: Hvor mange benytter letbanen i Aarhus Svar: ”Det aner vi ikke...” Spørgsmål: Kører letbanen? Svar: Måske… Men kun hvis det er godt vejr...

Spørgsmål: Hvor mange benytter letbanen i Aarhus Svar: ”Det aner vi ikke…” Spørgsmål: Kører letbanen? Svar: Måske… Men kun hvis det er godt vejr…

Aarhus Letbane har kostet 3,5 mia. kr. at etablere. Alene for første etape… Efter 11 måneders drift aner Midttrafik ikke, hvor mange, der benytter den… ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyylands Politi ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 394.

Ugens naturbilleder nr. 394.

Nu er det december, og julelysene tændes og giver lidt lys i mørket. Men de har svært ved at hamle op med en smuk vintersolopgang ... læs mere
ADVENTSKRANSEN

ADVENTSKRANSEN

6. december ser vi nærmere på en tradition, der - lige som juletræet - er indført fra Tyskland. I 1946 kom adventskransen på julemærke ... læs mere
Har Banedanmark en skjult dagorden?

Har Banedanmark en skjult dagorden?

Af Anders G. Christensen (V). Folketingskandidat i Favrskovkredsen og Byrådsmedlem i Favrskov Kommune ... læs mere
Nu kan du søge om at blive domsmand

Nu kan du søge om at blive domsmand

Du skal sende ansøgning frem inden den 17. februar 2019 ... læs mere
Indbrud i Granslev

Indbrud i Granslev

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Litterær lørdagsquiz - med et strejf af jul

Litterær lørdagsquiz – med et strejf af jul

Lørdag d. 8. december kl. 10.30 er sidste chance i år for at deltage i Hadsten Biblioteks underholdende litterære lørdagsquiz ... læs mere
Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Julekoncert i Retroworld, Lerbjerg

Med Miriam Mandipira og bandet venter der en oplevelse på højde med de bedste internationale stjerner! ... læs mere
BØRNENE VED KILDEN

BØRNENE VED KILDEN

Den 5. december tager vi med skomagerdatteren Mathea fra Søndergade og besøger Hadsten Afholdshotels køkkenregioner, hvor Annine Egestad regerer ... læs mere
Voldum får besøg af Madcirkus

Voldum får besøg af Madcirkus

Et madcirkus med fællesspisning kommer til Voldum torsdag 13. og fredag 14. december ... læs mere
Loading...