|

Nyt fra LMO

Optimer din besætning med dybinseminering

 

Der er både tid og penge at spare ved at vælge den rette inseminering. Europæiske svineproducenter bruger allerede dybinseminering, hvilket har betydet en optimering i besætningerne.

Tid er altid den begrænsende faktor i mange svineproduktioner. Specielt større besætninger i europa bruger derfor konsekvent dybinseminering for at sikre både tidsbesparelser og en optimering i besætningerne:

”Det er tidsbesparelsen man vinder på. Specielt for de lidt større kunder. Derudover så sikrer man, at det er specialisten – det vil sige løbemesteren – der afgør, hvilke søer der er klar til at blive insemineret. Og ikke en af dem fra de andre afdelinger der kommer og hjælper til på de store løbedage”, fortæller Anders Peter Andersen, der er svinekonsulent i LMO.   

Flere bruger metoden

Dybinseminering er en metode til at aflevere sæden 20-25 cm længere oppe i soen end normalt. Den særlige form for inseminering generer ikke soen fysisk, og der er ingen risiko for skader.

LMO Svin oplever en stigende interesse for at benytte den effektive metode, fordi den har vist sig at spare afgørende tid på den lange bane:

”Vi oplever tydeligt, at flere og flere af de større besætninger i europa vælger dybinseminering. Tid der er sparet kan bruges på andre arbejdsopgaver og justeringer, som kan skabe væsentlige optimeringer i besætningen.  Tid er altid den begrænsende faktor”, understreger Anders Peter Andersen.

Regler for dybinseminering

For at må udføre dybinseminering lovligt, skal de medarbejdere, som skal udføre insemineringen have deltaget i et kursus. Kurset udbydes lige nu af forskellige dyrlægepraksisser, og varer fra en til tre dage. Ifølge LMOs svinekonsulent kan kurset afvikles i egen besætning, hvor der kommer en dyrlæge udefra, som står for afviklingen: 

 ”Gevinsten er, at hovedløbeholdet kan insemineres langt hurtigere end normalt, lige så snart ornestationerne kan levere en sædpose, som passer til det inder kateter, der benyttes. Den største forskel er, at ornen placeres i ornegangen, som man plejer, og de søer som viser stårefleks markeres, hvorefter ornen returneres til ornestien. Når der er gået 15-30 minutter, efter den første so har vist stårefleks, dybinsemineres de markerede søer”, forklarer LMOs svinekonsulent. 

 

Kræver ikke dyrt udstyr

Ifølge Anders Peter Andersen kræver dybinseminering ikke, at man investerer i nyt, dyrt udstyr for at kunne bruge metoden:

”Det eneste der egentlig skal indkøbes, er en anden type kateter, der forhandles både af danske firmaer samt af MS Schippers. Selve teknikken er ikke svær at håndtere i hverdagen, og alle kan lære at inseminere på denne måde”, siger Anders Peter Andersen.

Ifølge svinekonsulent kan alle interesserede tage kontakt til en dyrlæge, som kan afvikle kurset. Anders Peter Andersen, der har stor erfaring med den særlige teknik blandt kunder i europa, understreger, at det efterfølgende kan være en fordel med et tjek af en kyndig ekspert, så man sikrer, at man får fuldt udbytte af metoden:

”Efter kurset er LMOs svinekonsulenter ofte behjælpelige med at trimme den praktiske del af insemineringsarbejdet, så der bliver fundet alt den tid, der er muligt. Husk den nyfundne tid har et meget højt DB”, slutter Anders Peter Andersen.

LMO hjælper gerne med mere information om dybinseminering og fordelene ved metoden. Kontakt Anders Peter Andersen på mobil 29407088 eller aan@lmo.dk

Læs også mere på LMO’s hjemmeside www.lmo.dk

For yderligere kommentarer:

Anders Peter Andersen , Svinekonsulent, LMO, Mobil: 29407088, E-mail: aan@lmo.dk

Mette Agerup, Presse- og Kommunikationsansvarlig, LMO, Mobil: 20601629, E-mail: mag@lmo.dk

 

Kort om LMO

LMO rådgiver om regnskab & skat, økonomi, planteavl, kvæg, svin, økologi, miljø, jura, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse, IT m.m. Vi står klar til at assistere dig fra LMO-huse i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Silkeborg og på Samsø.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...