|

Nyt fra LMO

Optimer din besætning med dybinseminering

 

Der er både tid og penge at spare ved at vælge den rette inseminering. Europæiske svineproducenter bruger allerede dybinseminering, hvilket har betydet en optimering i besætningerne.

Tid er altid den begrænsende faktor i mange svineproduktioner. Specielt større besætninger i europa bruger derfor konsekvent dybinseminering for at sikre både tidsbesparelser og en optimering i besætningerne:

”Det er tidsbesparelsen man vinder på. Specielt for de lidt større kunder. Derudover så sikrer man, at det er specialisten – det vil sige løbemesteren – der afgør, hvilke søer der er klar til at blive insemineret. Og ikke en af dem fra de andre afdelinger der kommer og hjælper til på de store løbedage”, fortæller Anders Peter Andersen, der er svinekonsulent i LMO.   

Flere bruger metoden

Dybinseminering er en metode til at aflevere sæden 20-25 cm længere oppe i soen end normalt. Den særlige form for inseminering generer ikke soen fysisk, og der er ingen risiko for skader.

LMO Svin oplever en stigende interesse for at benytte den effektive metode, fordi den har vist sig at spare afgørende tid på den lange bane:

”Vi oplever tydeligt, at flere og flere af de større besætninger i europa vælger dybinseminering. Tid der er sparet kan bruges på andre arbejdsopgaver og justeringer, som kan skabe væsentlige optimeringer i besætningen.  Tid er altid den begrænsende faktor”, understreger Anders Peter Andersen.

Regler for dybinseminering

For at må udføre dybinseminering lovligt, skal de medarbejdere, som skal udføre insemineringen have deltaget i et kursus. Kurset udbydes lige nu af forskellige dyrlægepraksisser, og varer fra en til tre dage. Ifølge LMOs svinekonsulent kan kurset afvikles i egen besætning, hvor der kommer en dyrlæge udefra, som står for afviklingen: 

 ”Gevinsten er, at hovedløbeholdet kan insemineres langt hurtigere end normalt, lige så snart ornestationerne kan levere en sædpose, som passer til det inder kateter, der benyttes. Den største forskel er, at ornen placeres i ornegangen, som man plejer, og de søer som viser stårefleks markeres, hvorefter ornen returneres til ornestien. Når der er gået 15-30 minutter, efter den første so har vist stårefleks, dybinsemineres de markerede søer”, forklarer LMOs svinekonsulent. 

 

Kræver ikke dyrt udstyr

Ifølge Anders Peter Andersen kræver dybinseminering ikke, at man investerer i nyt, dyrt udstyr for at kunne bruge metoden:

”Det eneste der egentlig skal indkøbes, er en anden type kateter, der forhandles både af danske firmaer samt af MS Schippers. Selve teknikken er ikke svær at håndtere i hverdagen, og alle kan lære at inseminere på denne måde”, siger Anders Peter Andersen.

Ifølge svinekonsulent kan alle interesserede tage kontakt til en dyrlæge, som kan afvikle kurset. Anders Peter Andersen, der har stor erfaring med den særlige teknik blandt kunder i europa, understreger, at det efterfølgende kan være en fordel med et tjek af en kyndig ekspert, så man sikrer, at man får fuldt udbytte af metoden:

”Efter kurset er LMOs svinekonsulenter ofte behjælpelige med at trimme den praktiske del af insemineringsarbejdet, så der bliver fundet alt den tid, der er muligt. Husk den nyfundne tid har et meget højt DB”, slutter Anders Peter Andersen.

LMO hjælper gerne med mere information om dybinseminering og fordelene ved metoden. Kontakt Anders Peter Andersen på mobil 29407088 eller aan@lmo.dk

Læs også mere på LMO’s hjemmeside www.lmo.dk

For yderligere kommentarer:

Anders Peter Andersen , Svinekonsulent, LMO, Mobil: 29407088, E-mail: aan@lmo.dk

Mette Agerup, Presse- og Kommunikationsansvarlig, LMO, Mobil: 20601629, E-mail: mag@lmo.dk

 

Kort om LMO

LMO rådgiver om regnskab & skat, økonomi, planteavl, kvæg, svin, økologi, miljø, jura, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse, IT m.m. Vi står klar til at assistere dig fra LMO-huse i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Silkeborg og på Samsø.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Visionsløse udvalgsformænd…

Visionsløse udvalgsformænd…

I de to første udgaver af den nye ”Lokalavisen FAVRSKOV” er de 7 nye udvalgsformænd i Favrskov Byråd blevet interviewet om deres bud på udviklingen af fremtidens Favrskov ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Loading...