|

Nyt fra LMO

Optimer din besætning med dybinseminering

 

Der er både tid og penge at spare ved at vælge den rette inseminering. Europæiske svineproducenter bruger allerede dybinseminering, hvilket har betydet en optimering i besætningerne.

Tid er altid den begrænsende faktor i mange svineproduktioner. Specielt større besætninger i europa bruger derfor konsekvent dybinseminering for at sikre både tidsbesparelser og en optimering i besætningerne:

”Det er tidsbesparelsen man vinder på. Specielt for de lidt større kunder. Derudover så sikrer man, at det er specialisten – det vil sige løbemesteren – der afgør, hvilke søer der er klar til at blive insemineret. Og ikke en af dem fra de andre afdelinger der kommer og hjælper til på de store løbedage”, fortæller Anders Peter Andersen, der er svinekonsulent i LMO.   

Flere bruger metoden

Dybinseminering er en metode til at aflevere sæden 20-25 cm længere oppe i soen end normalt. Den særlige form for inseminering generer ikke soen fysisk, og der er ingen risiko for skader.

LMO Svin oplever en stigende interesse for at benytte den effektive metode, fordi den har vist sig at spare afgørende tid på den lange bane:

”Vi oplever tydeligt, at flere og flere af de større besætninger i europa vælger dybinseminering. Tid der er sparet kan bruges på andre arbejdsopgaver og justeringer, som kan skabe væsentlige optimeringer i besætningen.  Tid er altid den begrænsende faktor”, understreger Anders Peter Andersen.

Regler for dybinseminering

For at må udføre dybinseminering lovligt, skal de medarbejdere, som skal udføre insemineringen have deltaget i et kursus. Kurset udbydes lige nu af forskellige dyrlægepraksisser, og varer fra en til tre dage. Ifølge LMOs svinekonsulent kan kurset afvikles i egen besætning, hvor der kommer en dyrlæge udefra, som står for afviklingen: 

 ”Gevinsten er, at hovedløbeholdet kan insemineres langt hurtigere end normalt, lige så snart ornestationerne kan levere en sædpose, som passer til det inder kateter, der benyttes. Den største forskel er, at ornen placeres i ornegangen, som man plejer, og de søer som viser stårefleks markeres, hvorefter ornen returneres til ornestien. Når der er gået 15-30 minutter, efter den første so har vist stårefleks, dybinsemineres de markerede søer”, forklarer LMOs svinekonsulent. 

 

Kræver ikke dyrt udstyr

Ifølge Anders Peter Andersen kræver dybinseminering ikke, at man investerer i nyt, dyrt udstyr for at kunne bruge metoden:

”Det eneste der egentlig skal indkøbes, er en anden type kateter, der forhandles både af danske firmaer samt af MS Schippers. Selve teknikken er ikke svær at håndtere i hverdagen, og alle kan lære at inseminere på denne måde”, siger Anders Peter Andersen.

Ifølge svinekonsulent kan alle interesserede tage kontakt til en dyrlæge, som kan afvikle kurset. Anders Peter Andersen, der har stor erfaring med den særlige teknik blandt kunder i europa, understreger, at det efterfølgende kan være en fordel med et tjek af en kyndig ekspert, så man sikrer, at man får fuldt udbytte af metoden:

”Efter kurset er LMOs svinekonsulenter ofte behjælpelige med at trimme den praktiske del af insemineringsarbejdet, så der bliver fundet alt den tid, der er muligt. Husk den nyfundne tid har et meget højt DB”, slutter Anders Peter Andersen.

LMO hjælper gerne med mere information om dybinseminering og fordelene ved metoden. Kontakt Anders Peter Andersen på mobil 29407088 eller aan@lmo.dk

Læs også mere på LMO’s hjemmeside www.lmo.dk

For yderligere kommentarer:

Anders Peter Andersen , Svinekonsulent, LMO, Mobil: 29407088, E-mail: aan@lmo.dk

Mette Agerup, Presse- og Kommunikationsansvarlig, LMO, Mobil: 20601629, E-mail: mag@lmo.dk

 

Kort om LMO

LMO rådgiver om regnskab & skat, økonomi, planteavl, kvæg, svin, økologi, miljø, jura, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse, IT m.m. Vi står klar til at assistere dig fra LMO-huse i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Silkeborg og på Samsø.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Til- og frakort
9. dec. 2017

Til- og frakort

Julehøjskoletime
14. dec. 2017

Julehøjskoletime

Julemandens Gave
16. dec. 2017

Julemandens Gave

Loading...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN...

JUL HOS RASMINE RASMUSSEN…

Den 8. december må Gammelnissen en tur i "Tugthuset", men det var ganske "Wunderbar", som salig Cæsar sang i sin tid ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Strukturændringer presser svineproducenterne ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er sprøjtegifte i vores fødevarer ét stort biologisk eksperiment? ... læs mere
RYGERENS JUL

RYGERENS JUL

Ja - det er lettere sagt end gjort, som Lars sagde til Uffe udenfor Skjold-Burne ... læs mere
Tag med Amorsen i byen

Tag med Amorsen i byen

Jørgen Amorsen, fotograf på PingvinNyt har været en "runde" og fået følgende på linsen ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Ny viden om Antabus: Kan vise vej til ny behandling mod kræft ... læs mere
Østjyllands Politi oplyser

Østjyllands Politi oplyser

Undgå ubudne gæster i juleferien – mød politiet og få gode råd ... læs mere
Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Erhvervsvenligt samarbejde i Randers og Favrskov fortsætter

Randers kommune og Favrskov Forsyning fortsætter samarbejde, der gør det nemt for virksomheder at komme af med affald i begge kommuner ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 342

Ugens naturbilleder nr. 342

Fin start på DECEMBER rent vejrmæssigt. Ugen bød bl.a. på farverig solopgang, rim i græsset, blå himmel, nisseskæg i skovbunden, supermåne og gylden solnedgang ... læs mere
Nyt fra LMO

Nyt fra LMO

Tjen penge på stivelseskartofler ... læs mere
ALLETIDERS KVALITET

ALLETIDERS KVALITET

7. december. I anledning af julen burde Gammelnissen måske skrive om Jerusalems Skomager, men han vælger alligevel at blive en dag ekstra hos Konrad i Østergade ... læs mere
Loading...