|

NYT fra LMO

Strukturændringer presser svineproducenterne

 

 

De danske svineproduktioner bliver større og større, og besætningerne spredes på mange forskellige enheder. En udvikling der udfordrer svineproducenterne på både ledelse og struktur i virksomheden.

 

Strukturændringerne slår igennem for fuld kraft i den danske svineproduktion. Der samles flere og flere adresser under samme virksomhed, og det stiller de danske svineproducenter over for store udfordringer i forhold til struktur og ledelse:

  Anders  Peter Andersen

”Udfordringen med at lede og fordele opgaver på flere sites er en stor ledelsesmæssig udfordring. Uanset om det drejer sig om svin, kyllinger eller kontorer. Det nytter ikke at benytte samme ledelsesstrategi ved flere sites, som da der kun var et site”, konstaterer Anders Peter Andersen, der er svinekonsulent i LMO.

Fordelt på seks forskellige sites

Én af de slagtesvineproduktioner der har oplevet en omfattende strukturændring i virksomheden gennem de seneste år er H&S Westergaard, der har ca. 9000 sti pladser til slagtesvin fordelt på seks forskellige sites. H&S Westergaard A/S blev grundlagt af Henrik Westergaard i 1965 og fungerede i de første 40 år som et enkeltmandsfirma. I 2005 blev firmaet omdannet til et aktieselskab, der i dag ejes af Henrik og Søren Westergaard. 

Indehaver Søren Westergaard fortæller, at virksomheden pludselig var nødt til at omlægge forskellige arbejdsrutiner for at få hverdagen til at hænge sammen:

”I dag er vores produktion fordelt på seks forskellige sites. Det giver en del udfordringer i forhold til logistik, og vi bruger rigtig meget tid på vejen for at nå rundt til de forskellige enheder. Det betyder også, at vi har nogle staldsystemer der er uens, og som vores medarbejdere derfor må forholde sig til dagligt”, fortæller Søren Westergård.

I udvikling siden 1972

I 1972 startede H og S Westergaard eksport af søer til Tyskland. Nogle år senere kom eksporten af smågrise til. Efter en lang periode med eksport af både smågrise, svin og slagtesøer er det i dag kun smågrise, der eksporteres, og S&H Westergaard eksporterer ca. 30.000 om ugen. Slagtesøer slagtes på eget slagteri i Sevel. Udviklingen har betydet, at H&S Westergaard i dag har 28 ansatte, og det kræver et stort koordineringsarbejde af det daglige arbejde:

”Så stor en produktion betyder i høj grad, at vi har brug for dygtige ansatte, der kan arbejde selvstændigt. Samtidig kræver det, at de er gode til at koordinere med hinanden. For eksempel mødes staldmedarbejderne hver dag med ledelsen, hvor vi gennemgår eventuelle problemer, levering, vask og ny opstaldninger. Det er nødvendigt for, at vi hele tiden kan bevare overblikket”, understreger Søren Westergaard.

Fokus på medarbejderne

LMO arbejder hele tiden på at optimere mulighederne for, at svineproducenterne kan håndtere de ledelsesmæssige udfordringer, der kan opstå når virksomhederne vokser sig større og bliver fordelt på forskellige sites.

Ifølge Anders Peter Andersen er en af de afgørende faktorer, at producenterne hele tiden har fokus på medarbejdernes trivsel:

”Når der starter en ny medarbejder, skal man huske at lave en opstartsplan. Det kan være grænseoverskridende på mere end en måde, for den nye medarbejder at komme til Danmark for at arbejde. Samtidig skal de nuværende medarbejdere huskes, så de ikke drukner i overarbejde eller oplæring af den nye kollega. Opstartshjælp er med til at hjælpe dig som chef, dine medarbejdere samt ikke mindst den nyeste ansatte”, understreger Anders Peter Andersen.

Udover tilfredse medarbejdere peger svinekonsulenten på, at de tilfredse medarbejdere yder lidt mere og ikke mindst er med til at fastholde produktiviteten. Ved flere sites skal der især være fokus på:

”At der ikke er medarbejdere der føler sig forladt af chefen, fordi han nu lige flytter sin fulde fokus over på den nye adresse. At der arbejdes med intern kommunikation mellem alle enheder – mangel på info koster penge. Intern konkurrence kan være godt, men husk på at der kan være store forskelle på hvad forskellige produktionsanlæg kan levere. Også selvom de er næsten ens”, fortæller LMOs svinekonsulent.

 

Grise i vækst

Udfordringerne med strukturændringer er et af de fokusområder, der diskuteres, når LMO den 13. december inviterer til arrangementet ”Grise i vækst”. Her vil rådgivere, fagfolk og landmænd diskutere blandt andet intern smittebeskyttelse, kvalitetskrav til smågrise, obduktion, praktiske erfaringer med fodring af hestebønner.

En god intern smittebeskyttelse er også med til at mindske smittetrykket imellem de forskellige afsnit og de forskellige sites, hvor man har sine grise:

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...