|

NYT fra LMO

FÅREAVLERE KAN GØRE STATUS PÅ ÅRETS LÆMMESÆSON

Lige nu er de fleste fåreavlere ved at runde læmmesæsonen af og kan dermed se, hvorvidt fårene har været fodret optimalt – en afgørende forudsætning for antallet af fødsler.

Optimal fordring er en væsentlig faktor for de danske fåreavleres udbytte. Læmmesæsonen er ved at være ovre, og dermed er det blevet tid til, at de danske fåreavlere kan gøre status:

– Hvis fårene ikke er blevet fodret optimalt, så vil det i sidste ende kunne ses og mærkes på bundlinjen. Fodringen har afgørende betydning for, hvor mange lam der fødes og om lammene er sunde, stærke og levedygtige med en fornuftig størrelse, så de også hurtigt kommer i gang med at drikke mælk og får den vigtige råmælk i tide, fortæller Kirstine Flintholm Jørgensen, der er økologirådgiver i LMO.

Betydning for antallet af fødsler
Hovedparten af landets 100.000 får føder deres lam i marts og april måned. Økologirådgiveren peger på, at resultatet af årets læmmesæson er en direkte konsekvens af, om fårene er blevet fodret korrekt op til parringen og under drægtigheden:
– Fårene har behov for foder af god kvalitet særligt sidst i drægtigheden. Her fungerer det ikke særlig godt, hvis fårene får såkaldt hestewrap, dvs sent høstet græs, som er skredet og har sat stængler. Ved at få taget et slæt græs i god kvalitet kan der spares meget på indkøb af tilskudsfoder. Græsvæksten er i år begunstiget af det gode vejr, men det betyder også, at vi skal skårlægge tidligere end vi normalt ville gøre. For at opnå god kvalitet til fårene bør 1. slæt høstes 14-20 dage tidligere end normalt, understreger Kirstine Flintholm Jørgensen.

Få lavet foderplaner
Kirstine Flintholm Jørgensen opfordrer fåreavlere, der ikke har fået det forventede udbytte af årets læmmesæson, til fremadrettet at få lavet foderplaner til fårene, for at sikre en optimal fordring gennem hele sæsonen:

– Vi kan hjælpe med at lave foderplaner til fårene, hvor fårene gerne skal opnå de mål, vi har for optimalt huld på de forskellige stadier. Det er også vigtigt, at planlægge afgræsningen så parasitbelastningen reduceres så vidt muligt gennem sæsonen, da græsmarksparasitter er noget, der også giver store tab i form af for lav tilvækst hos lammene eller for tynde får, der yder for lidt mælk, understreger LMOs økologirådgiver.

For yderligere information om fåreavl kontakt venligst: Kirstine Flintholm Jørgensen, Rådgiver LMO
Telefon: Mobil 20700636
Email: kfj@lmo.dk

Kort om LMO
LMO rådgiver om regnskab & skat, økonomi, planteavl, kvæg, svin, økologi, miljø, jura, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse & rekruttering, IT m.m. Vi står klar til at assistere dig fra LMO huse i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Silkeborg og på Samsø.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Lions Club i Hadsten støtter idrætten i det nye idrætscenter

Lions Club i Hadsten støtter idrætten i det nye idrætscenter

Et ny måltavle til HSK Basketball og Hadsten Håndbold, samt tilskud til kortbanehåndbold er blevet sat i verdenen i det nye idrætscenter i Hadsten, ved Hadsten Skole ... læs mere
Overrækkelse af Landsbyprisen 2018 til Sall

Overrækkelse af Landsbyprisen 2018 til Sall

Byparken i Sall er et af de mange projekter, som landsbyen har virkeliggjort i de seneste år ... læs mere
Generationsskifte i gang på Favrskov-skoler

Generationsskifte i gang på Favrskov-skoler

Anne Gammelby Lybecker Inden for et halvt år går tre skoleledere på pension, og en fjerde har søgt nye udfordringer på en Aarhus-skole. Derfor er der lige nu gang i jobopslagene for at få de rette ansøgere til skolelederstillingerne i ... læs mere
SAT PÅ SPIDSEN HOLDER FERIE

SAT PÅ SPIDSEN HOLDER FERIE

Resten af maj måned holder klummeredaktøren ferie ... læs mere
DAGENS RET

DAGENS RET

Til tider bør man sætte sig ned og være tilfreds med det, man har ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Grillost med indhold af bakterier ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

ANNONCE : Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten . Du er måske allerede idag medlem af en klub, ... læs mere
Indbrud i Voldum

Indbrud i Voldum

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Serie 2 ud i sæsonens vigtigste kamp mod LIK

Serie 2 ud i sæsonens vigtigste kamp mod LIK

Af fodboldformand Gert Jensen ... læs mere
ORDET SKABER, HVAD DET NÆVNER...

ORDET SKABER, HVAD DET NÆVNER…

Stop de onde, hadske og sårende ord, siger Ole Juul - og samtidig ønskes GLÆDELIG PINSE! ... læs mere
Dødsfald i Hadsten

Dødsfald i Hadsten

Lis Hesel er død ... læs mere
Loading...