|

NYT fra LMO

FÅREAVLERE KAN GØRE STATUS PÅ ÅRETS LÆMMESÆSON

Lige nu er de fleste fåreavlere ved at runde læmmesæsonen af og kan dermed se, hvorvidt fårene har været fodret optimalt – en afgørende forudsætning for antallet af fødsler.

Optimal fordring er en væsentlig faktor for de danske fåreavleres udbytte. Læmmesæsonen er ved at være ovre, og dermed er det blevet tid til, at de danske fåreavlere kan gøre status:

– Hvis fårene ikke er blevet fodret optimalt, så vil det i sidste ende kunne ses og mærkes på bundlinjen. Fodringen har afgørende betydning for, hvor mange lam der fødes og om lammene er sunde, stærke og levedygtige med en fornuftig størrelse, så de også hurtigt kommer i gang med at drikke mælk og får den vigtige råmælk i tide, fortæller Kirstine Flintholm Jørgensen, der er økologirådgiver i LMO.

Betydning for antallet af fødsler
Hovedparten af landets 100.000 får føder deres lam i marts og april måned. Økologirådgiveren peger på, at resultatet af årets læmmesæson er en direkte konsekvens af, om fårene er blevet fodret korrekt op til parringen og under drægtigheden:
– Fårene har behov for foder af god kvalitet særligt sidst i drægtigheden. Her fungerer det ikke særlig godt, hvis fårene får såkaldt hestewrap, dvs sent høstet græs, som er skredet og har sat stængler. Ved at få taget et slæt græs i god kvalitet kan der spares meget på indkøb af tilskudsfoder. Græsvæksten er i år begunstiget af det gode vejr, men det betyder også, at vi skal skårlægge tidligere end vi normalt ville gøre. For at opnå god kvalitet til fårene bør 1. slæt høstes 14-20 dage tidligere end normalt, understreger Kirstine Flintholm Jørgensen.

Få lavet foderplaner
Kirstine Flintholm Jørgensen opfordrer fåreavlere, der ikke har fået det forventede udbytte af årets læmmesæson, til fremadrettet at få lavet foderplaner til fårene, for at sikre en optimal fordring gennem hele sæsonen:

– Vi kan hjælpe med at lave foderplaner til fårene, hvor fårene gerne skal opnå de mål, vi har for optimalt huld på de forskellige stadier. Det er også vigtigt, at planlægge afgræsningen så parasitbelastningen reduceres så vidt muligt gennem sæsonen, da græsmarksparasitter er noget, der også giver store tab i form af for lav tilvækst hos lammene eller for tynde får, der yder for lidt mælk, understreger LMOs økologirådgiver.

For yderligere information om fåreavl kontakt venligst: Kirstine Flintholm Jørgensen, Rådgiver LMO
Telefon: Mobil 20700636
Email: kfj@lmo.dk

Kort om LMO
LMO rådgiver om regnskab & skat, økonomi, planteavl, kvæg, svin, økologi, miljø, jura, byggeri, ejendomshandel, socialøkonomi, ledelse & rekruttering, IT m.m. Vi står klar til at assistere dig fra LMO huse i Søften, Horsens, Viborg, Aars, Silkeborg og på Samsø.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.ALT ER VED DET GAMLE

ALT ER VED DET GAMLE

Det er en udbredt misforståelse, at postomdelingen er blevet dårligere. PostNord har blot ført kunderne tilbage til udgangspunktet ... læs mere
Der er noget i luften. Og det lugter klamt!

Der er noget i luften. Og det lugter klamt!

”Der er noget i luften, jeg ved ikke hvad” er indledningen til en kendt sang. Lige for tiden er man ikke i tvivl om, hvad det er, der er i luften… ... læs mere
Madkultur og madvaner på Favrskov Bibliotekerne

Madkultur og madvaner på Favrskov Bibliotekerne

Favrskov Bibliotekerne tager dig med til bords i et landsdækkende samarbejde med DR og Danmarks biblioteker om madkultur – og alt det, vi deler via vores måltider ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 411.

Ugens naturbilleder nr. 411.

APRILSOL*APRILBLOMSTER*APRILSIND*APRILFARVER*APRILDAG*APRILFORNEMMELSER*APRILGLÆDE ... læs mere
Så er HØST udkommet

Så er HØST udkommet

Læs den på deres hjemmeside ... læs mere
Lyngå tog skraldet på 14. år.

Lyngå tog skraldet på 14. år.

Søndag blev der samlet affald over hele landet - også i Lyngå. I år blev Lyngå befriet for 80 kilo affald samt 164 dåser. Herunder en lille opgørelse over hvad der er indsamlet gennem årene ... læs mere
Veloverstået generalforsamling i Favrskov Erhvervsråd

Veloverstået generalforsamling i Favrskov Erhvervsråd

Erhvervsrådets generalforsamling, der blev afholdt hos Juhl Bach Holding A/S på Delta i Søften, var en pæn succes ... læs mere
Den 9. april 1940 og den 9. april 1945.

Den 9. april 1940 og den 9. april 1945.

Af Herluf Nydam , Lokalarkivet ... læs mere
I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

I syv sind: Hvad stiller vi op med psykiatrien?

Folketingskandidaterne Iben Sønderup (S) og Charlotte Green (K) kom til lyttemøde hos SIND Favrskov ... læs mere
Loading...