|

Nyt museum i Daytona skal udødeliggøre de udødelige!

Af redaktør Jørgen Kjær, Hadsten

I starten af forrige århundrede begyndte man at køre motorløb på stranden ved Daytona i Florida. Her ses en Buick brugt til disse tidlige løb. Det var biler som disse, der var med til at sætte fartrekorder.

 

 

Jørgen Kjær

 

Under et besøg i Florida i foråret 2017 skulle turen naturligvis også lægges omkring Daytona – kendt for sine brede sandstrande, hvor der i tidernes morgen har været afholdt utallige legendariske motorløb, men ikke mindst skulle Daytona International Speedway besøges.

Her har blandt andet danske Jan Magnussen fejret store sejre med sit Corvette team, blandt andet vandt de 24-timers løbet i 2015. Et løb der blandt amerikanere rangerer på højde med europæernes Le Man. Danske Michael Christensen vandt i sin klasse den 55. udgave af Rolex 24 at Daytona, som løbet også hedder, i 2017, ligesom Christina Nielsen også har gjort sig bemærket. 

 

Daytona International Speedway er verdens eneste deciderede motorsportsstadion. Størrelsen er typisk amerikansk – nærmest gigantisk med mere 100.000 faste siddepladser.

 

Der køres mange andre løb på Daytona Speedway, hvor Daytona 500 er et af de kendte, der har været kørt på banen siden 1959. Det er et såkaldt NASCAR løb, der køres med stock-car biler på ovale baner, hvor alle sving drejer til venstre for køreren. Sporten siges at være opstået i kølvandet på 1930`ernes forbudstider, hvor hjemmebrændt sprut ulovligt blev transporteret rundt i USA i hurtige ombyggede biler, der kunne stikke af fra politiet. I dag er NASCAR sporten USA’s største live publikumssport, og overgås på TV kun af football.  Der køres årligt mere end 1.400 løb på 100 baner i 40 stater, heriblandt netop i Daytona i Florida. NASCAR banen i Daytona er 2,5 miles (4 km) og belagt med asfalt.  NASCAR står for National Association for Stock Car Auto Racing, og deres hovedkvarter ligger også ved Daytona Beach.

Motor Sports Hall of Fame of America hylder både racerkørere og biler med en imponerende udstilling.

I år havde Jan Magnussen og hans Corvette-team også satset på en sejr i Rolex 24 at Daytona, men voldsom regn og efterfølgende tekniske problemer, hvor man løb tør for benzin, da elektronikken svigtede, og teknikerne i pit`en ikke kunne følge benzinforbruget, kostede det dem sejren, som de ellers havde i sigte. Jan Magnussen kører mange succesfulde løb i USA og har også vundet det legendariske løb i Sebring. Man kan næsten tale om hjemmebane i Daytona, og måske ender han med en hædersplads i Motor Sports Hall of Fame of America, som netop var blevet åbnet i forbindelse med Daytona International Speedway kort tid før vores besøg på banen.

Bilen Sir Malcolm Campbell satte verdensrekord med i 1935 ved at opnå topfarten på 276,82 miles i sandet ved Daytona Beach er udstillet på museet. Senere samme år satte han ny rekord med bilen på Bonneville Salt Flats med 300 miles i timen.

 

Skal udødeliggøre de  udødelige

Et turistbesøg på Daytona International Speedway, hvis nærmest ovale asfaltbelagte bane siden 1959 har været  hjemsted for nogle af de mest berømmede motorløb i verden, foregår ved, at man helst i forvejen bestiller en guidet rundtur, hvis der da ikke lige er noget løb på banens ellers omfattende program.

Daytona International Speedway er et imponerende bygningsværk og verdens eneste deciderede stadion for motorsport, alene tilskuerfaciliteterne med mere end 101.000 faste sæder kan næsten tage pusten fra en. Det er stort, det er ærkeamerikansk, og banen er ikke mindre spektakulær, og for at få et indtryk af banen og motorsportsstadionet kan det anbefales at følge nogle af Jan Magnussens livetransmissioner, han deler på Facebook, når han kører løb på banen.

 

Udstillingen viser biler fra alle årtier i amerikansk motorsport.

 

Der var ingen løb på banen, da vi besøgte den, men vi var alligevel imponerede, og der var et par enkelte, der kørte træningsrunder, medens vi var på rundvisning. Det gav lidt af suset, ligesom det gav et stort sus i gruppen af gæster, da vores guide åbnede et par diskrete døre til den overraskelse, han tidligere på rundvisningen havde lovet os. Det var bagdørene, til det museum, der netop var åbnet nogle uger tidligere. Museet der annonceres til at skulle udødeliggøre de udødelige i den mangesidede amerikanske motorsport.

Udstillingen ved Motor Sports Hall of Fame of America er bygget op, så man får et fint billede af bilerne.

 

Motor Sports Hall of Fame of America

Motorsports Hall of Fame of America blev grundlagt I 1989 og havde sæde og udstilling i Novi i Michigan frem til 2015, hvor det blev besluttet at flytte det til en af motorsportens ikoniske adresser i Daytona i tilknytning til Daytona International Speedway. Her blev det under stor festivitas og overværelse af mange amerikanske motorsportslegender officielt åbnet i slutningen af februar 2017.

 

Sandet ved Daytona Beach kunne godt være en udfordring.

 

Motorsports Hall of Fame of America er den eneste motorsportshall of fame, der hylder heltene fra alle genrer af amerikansk motorsport, det være sig biler, motorcykler, off-road, flyvemaskiner og motorbåde med beretninger om løb, buster af de berømte sportsudøvere og ikke mindst med en udstilling af de motorkøretøjer med flere, der var med til at sætte rekorder og vinde løb.  Organisationen hylder hele motorsporten på alle planer fra kørere til ledere og andre, der bidrager til konkurrenceånden i amerikansk motorsport. Den drives af en nonprofit organisation, der ønsker at hædre de mange sportsudøvere, der har gjort sig fortjent til en plads blandt de andre udødelige i den nye hall of fame.

 

Til racerbiler hører…….

 

 

Museet forventer mindst 100.000 besøgene om året, og man må ikke gå glib af et besøg på Daytona International Speedway og museet, hvis man kommer på disse kanter. De er sammen en af motorsportens største turistattraktioner i USA.

Motorløb på stranden

Allerede omkring 1902 blev der afholdt de første motorløb på den flade strandbred ved Daytona Beach, hvor legelystne rigmænd fra de højere klasser tog deres legetøj, de nymodens biler med på deres ferieophold ved Floridas varme kyster. Det blev hurtigt populært, og aktiviteterne på stranden voksede støt gennem årene. Der blev organiseret og kørt mange løb og sat flere hastighedsrekorder på stranden i årene op mod anden verdenskrig. I 1927 blev der således sat en verdensrekord i en Sunbeam med en fart på 327,98 km/t. Den engelske racerkører Sir Malcolm Campbell satte i 1935 en ultimativ rekord på Daytona med en hastighed på 276,82 miles eller 443 km i timen. Den rekord slog Campbell dog selv, da han kort efter blev den første, der kørte mere end 300 miles i timen. Det skete på saltsletterne ved Bonneville i Utah.

Et af de sidste store løb blev afholdt på Daytona Beach i 1958.

  

Tilskuerne stod tæt ved løbene på Daytona Beach, blandt andet derfor besluttedes det at bygge et decideret motorsportsstadion ved Daytona, der blev indviet i 1959.

 

Da japanerne bombede Pearl Harbor i december 1941 og trak USA ind i den store krig, stoppede løbene ved Daytona for først at blive genoptaget igen i 1946. NASCAR blev dannet i 1948 og de første løb i det regi blev afholdt på stranden ved Daytona. De blev en succes uden lige – banen bestod af den ene langside på stranden og den anden på hovedvejen gennem byen. Tilskuerne strømmede til og hoteller skød op på stranden og i byen i massevis, og allerede et par år efter måtte man erkende, at det var svært at holde styr på masserne, og man begyndte at overveje at bygge en permanent motorbane ved byen. I 1956 begynder man at bygge, det der i dag er Daytona International Speedway, der blandt andet skulle huse det berømte Daytona 500 løb. Det sidste løb på stranden og gaden blev afholdt i 1958, og det første Daytona 500 blev afholdt på den nye bane i 1959.

Motorløbene, blandt andet Daytona Speed Week, der blev kørt udelukkende på sandstranden og ikke på hovedvejen fortsatte frem til 1961 med timerekorder og rekorder for standing mile og flying mile i flere klasser.

I dag afholdes der et stort antal motorbegivenheder både på stranden og i byen for både biler og motorcykler, så skal man på disse kanter, kan det betale sig at undersøge, hvilke arrangementer, der afholdes. Både bybilledet og byens forskellige restauranter og barer bærer præg af motorsportens indflydelse på Daytona Beach gennem tiden, og der kan anbefales besøg på disse.   

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Vi leger i Sløjfen
22. aug. 2019

Vi leger i Sløjfen

Loading...

Indbrud i Ulstrup

Indbrud i Ulstrup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld i Thorsø

Færdselsuheld i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi leger i Sløjfen – kom og vær med

Vi leger i Sløjfen – kom og vær med

Torsdag den 22. august er der legedag for alle børn mellem 0 og 6 år i Sløjfen ... læs mere
VENSTRE VIL GIVE FLERE PENGE TIL SUNDHED, LANDSBYER OG CYKELSTIER

VENSTRE VIL GIVE FLERE PENGE TIL SUNDHED, LANDSBYER OG CYKELSTIER

Af byrådsmedlem og politisk leder for Venstre Flemming Nørgaard - Favrskov Kommune ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 430.

Ugens naturbilleder nr. 430.

Sensommer og høsttid er over os. Vejret har dog ikke været venlig stemt. Sidste weekend blev indledt med det ene skybrud efter det andet. Absolut ikke godt for de uhøstede marker og slet ikke for de mange udendørs arrangementer, hvor ... læs mere
Indbrud i privat villa

Indbrud i privat villa

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Godhavnsdrengene kæmpede for retfærdighed – her fortæller en af dem sin historie

Godhavnsdrengene kæmpede for retfærdighed – her fortæller en af dem sin historie

Det er 50 år siden siden Godhavnsdrengene gik ud af skolen ... læs mere
Flemming Sanggaard – Alene i Vildmarken

Flemming Sanggaard – Alene i Vildmarken

Mød vinderen af tv-programmet ’Alene i Vildmarken’, Falkemanden Flemming Sanggaard, og hør om hans vilde eventyr ... læs mere
En forrygende musikalsk aften med Sigurd

En forrygende musikalsk aften med Sigurd

Premieren på Sigurd Barretts 40-års jubilæumsforestilling på Randers Egnsteater var på alle måder en rigtig god oplevelse ... læs mere
Pressemeddelelse fra Sct. Georgs Gildet

Pressemeddelelse fra Sct. Georgs Gildet

Sct. Georgs Gildets loppemarked:fik på pænt overskud  – trods megen regn ... læs mere
Loading...