onsdag d. 7. august 2019
|

Nyt redskab til at bekæmpe trafikstøj: Frisk luft uden larm

Lejlighedsbeboerne langs en af Danmarks mest trafiktunge strækninger har fået monteret nye vinduesskodder, som formindsker trafikstøjen under udluftning markant.

Nyhed | Publiceret:

 

Der er ikke meget fornøjelse i at hive frisk luft ind i stuen, hvis lyden af forbipasserende biler nærmest overdøver ens egne tanker. Det problem har de i Folhaven i Købehavn fået en vinduesskodde, som løser. 

Den såkaldte lydskodde har den egenskab, at den kan halvere støjen samtidig med, at der stadig kommer frisk luft ind i lejligheden. Den fungerer ved, at lydsluserne i siden af konstruktionen fører den friske luft ind via nogle kanaler i et absorberende materiale, der samtidig søger for at trafikstøjen bliver dæmpet.

Lydskodden virker og fjerner trafikstøjen

I alt 36 lejligheder i Boligforeningen 3B Folehaven har fået den nye lydskodde monteret til projektet, og de har en effekt. Generne fra de 40.800 biler der hver dag passerer Folehaven er markant minimeret. Det fortæller Christina Klarlund, der i sin lejlighed oplever et bedre indeklima med mere ro og luft.

– Det er fantastisk og gør virkelig noget ved den konstante larm, man ellers kan høre fra bilerne. Det er ganske enkelt en lettelse. Lydskodden er supernem at bruge med en meget enkel fjernbetjening, så jeg bruger den hver eneste dag, siger hun.

Lydskodderne har også ændret vanerne for Christina Klarlund, der nu lufter mere ud, da hun kan gøre det uden støj og støv fra den trafikerede vej.

Generelt er udluftning vigtig for at sikre et godt indeklima og bedre søvn, ligesom det er med til at forebygge problemer som fx skimmelsvamp.

Mange lever med trafikstøj i Danmark

På landsplan ligger 724.000 boliger i et område, der er plaget af trafikstøj. De døjer med støj på 58 decibel, hvilket Miljøstyrelsen vurderer som højt. Når støjen op på 68 dB, så karakteriseres det som et stærkt støjbelastet område, hvilket fx er tilfældet for 22.800 boliger i København.

I Folehaven mødes beboerne dog af trafiklarm på hele 72 dB, når de træder udenfor en dør. Og netop derfor har det været et godt sted at teste skoddernes effekt. Her sørger lydskodden, når den er lukket, for, at trafikstøjen bliver sænket til 47 decibel, når vinduerne er åbne. Trafikstøjen er helt nede på 30 dB, vinduerne er lukkede.

Så meget hjælper skodderne

  • Ved åbent vindue (0,35 m2 åbningsareal) bringer den nye lydskodde trafikstøjniveauet inde i boligen ned til 47 dB i forhold til et meget højt udendørs støjniveau på 72 dB. Det svarer til de 46 dB, som er den gældende grænseværdi for indendørs støjniveau i nye boliger med åbne vinduer.
  • Ved lukket vindue sænker den nye lydskodde støjen fra udendørsniveauet 72 dB til 30 dB indendørs. Det er mærkbart under den gældende grænseværdi for indendørs støjniveau i nye boliger med lukkede vinduer på 33 dB.

Kilde: Rambøll

Trafikstøj kan reduceres i fremtiden

Selvom projektet i Valby er et pilotprojekt, hvor skodderne er bygget præcis til etagebyggeriet, og derfor ikke kan købes af private, så er der håb. Erfaringerne fra Folehaven skal i fremtiden gerne komme alle danske støjramte boliger til gode i en løsning, der kan installeres i både huse og lejligheder.

Håbet er, at et produkt kan være på markedet i 2020, forklarer Jørn Krab fra Art Andersen, som har produceret lydskodden.

– Vi er meget glade for, at det er lykkedes at skabe et helt nyt koncept med markante forbedringer og fornyelser, hvor minimalistisk design og intelligent, brugervenlig funktionalitet i den grad spiller sammen, siger Jørn Krab og fortsætter.

– Vi har skabt en teknisk løsning, der både mindsker støj, isolerer bedre, skærmer for solen og sikrer bedre ventilation til beboerne.

Forskning viser, at trafikstøj er sundhedsskadeligt. Derfor har lydskodden en større funktion end blot at dæmpe bilernes larm.

Lydskodden og projektet i Folehaven er udført af firmaet Art Andersen, der er ejet af Rambøll, i tæt samarbejde med arkitekt Jacob Nørlev og med støtte fra Realdania og Miljøstyrelsen.

 

Bolius – et helejet Realdania selskab

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

annonce : TAG PROPPEN AF

annonce : TAG PROPPEN AF

Besøg vinhandler Peter Aschelund i Søndergade i Hadsten og få et godt tilbud ... læs mere
HADSTEN TRÆF 2019 - vi bliver endnu flere og flere

HADSTEN TRÆF 2019 – vi bliver endnu flere og flere

Gregers Petersen og Lars Toft-Hansen fortsætter med at tage kontakt til personer med tilknytning til Hadsten- vi mangler kun dig ... læs mere
Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

Politiets indsats mod spirituskørsel hen over sommeren 2019

I perioden fra fredag den 21. juni til og med tirsdag den 30. juli gennemførte politiet landet over en målrettet indsats mod spirituskørsel. Indsatsen var koordineret med Rådet for Sikker Trafiks kampagne Stop Spirituskørsel ... læs mere
Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Tilskud skal få landmænd med på at bytte jordarealer

Landmænd kan nu søge om til tilskud til at bytte arealer med andre landmænd gennem jordfordeling. Det kan spare tid på landevejen og penge for landmanden ... læs mere
Indvielse af Røde Kors PLUS EN - mere genbrug af byggematerialer

Indvielse af Røde Kors PLUS EN – mere genbrug af byggematerialer

Kom til indvielsen lørdag den 10. august klokken 10.00. Borgmesteren klipper den røde snor, der er kaffe og kage og mulighed for at være kreativ ... læs mere
Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Magisk realisme: Særudstilling hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus

Den 15. august åbner udstilling fra Galleri V58 i Uhresalen hos Hinnerup Bibliotek & Kulturhus ... læs mere
Hjælp os!

Hjælp os!

De Radikale søger hjælpere til at udvikle deres politik… ... læs mere
En Hadsten Træf sang

En Hadsten Træf sang

Når der er Hadsten Træf på søndag 11. august er der skrevet en ny sang specielt om Hadsten Træf ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Klar til skolestart?

Klar til skolestart?

Nyhedsbrev fra Hadsten og Hinnerup Apotek ... læs mere
Færdselspolitiet er på vejen til skolestart

Færdselspolitiet er på vejen til skolestart

De kommende uger er lig med skolestart og dermed mange små og nye trafikanter på vejene. Politiet gennemfører igen i år målrettede kontroller i forbindelse med skolestarterne, ... læs mere
Loading...