onsdag d. 12. februar 2020
|

Nyt redskab til at bekæmpe trafikstøj: Frisk luft uden larm

Lejlighedsbeboerne langs en af Danmarks mest trafiktunge strækninger har fået monteret nye vinduesskodder, som formindsker trafikstøjen under udluftning markant.

Nyhed | Publiceret:

 

Der er ikke meget fornøjelse i at hive frisk luft ind i stuen, hvis lyden af forbipasserende biler nærmest overdøver ens egne tanker. Det problem har de i Folhaven i Købehavn fået en vinduesskodde, som løser. 

Den såkaldte lydskodde har den egenskab, at den kan halvere støjen samtidig med, at der stadig kommer frisk luft ind i lejligheden. Den fungerer ved, at lydsluserne i siden af konstruktionen fører den friske luft ind via nogle kanaler i et absorberende materiale, der samtidig søger for at trafikstøjen bliver dæmpet.

Lydskodden virker og fjerner trafikstøjen

I alt 36 lejligheder i Boligforeningen 3B Folehaven har fået den nye lydskodde monteret til projektet, og de har en effekt. Generne fra de 40.800 biler der hver dag passerer Folehaven er markant minimeret. Det fortæller Christina Klarlund, der i sin lejlighed oplever et bedre indeklima med mere ro og luft.

– Det er fantastisk og gør virkelig noget ved den konstante larm, man ellers kan høre fra bilerne. Det er ganske enkelt en lettelse. Lydskodden er supernem at bruge med en meget enkel fjernbetjening, så jeg bruger den hver eneste dag, siger hun.

Lydskodderne har også ændret vanerne for Christina Klarlund, der nu lufter mere ud, da hun kan gøre det uden støj og støv fra den trafikerede vej.

Generelt er udluftning vigtig for at sikre et godt indeklima og bedre søvn, ligesom det er med til at forebygge problemer som fx skimmelsvamp.

Mange lever med trafikstøj i Danmark

På landsplan ligger 724.000 boliger i et område, der er plaget af trafikstøj. De døjer med støj på 58 decibel, hvilket Miljøstyrelsen vurderer som højt. Når støjen op på 68 dB, så karakteriseres det som et stærkt støjbelastet område, hvilket fx er tilfældet for 22.800 boliger i København.

I Folehaven mødes beboerne dog af trafiklarm på hele 72 dB, når de træder udenfor en dør. Og netop derfor har det været et godt sted at teste skoddernes effekt. Her sørger lydskodden, når den er lukket, for, at trafikstøjen bliver sænket til 47 decibel, når vinduerne er åbne. Trafikstøjen er helt nede på 30 dB, vinduerne er lukkede.

Så meget hjælper skodderne

  • Ved åbent vindue (0,35 m2 åbningsareal) bringer den nye lydskodde trafikstøjniveauet inde i boligen ned til 47 dB i forhold til et meget højt udendørs støjniveau på 72 dB. Det svarer til de 46 dB, som er den gældende grænseværdi for indendørs støjniveau i nye boliger med åbne vinduer.
  • Ved lukket vindue sænker den nye lydskodde støjen fra udendørsniveauet 72 dB til 30 dB indendørs. Det er mærkbart under den gældende grænseværdi for indendørs støjniveau i nye boliger med lukkede vinduer på 33 dB.

Kilde: Rambøll

Trafikstøj kan reduceres i fremtiden

Selvom projektet i Valby er et pilotprojekt, hvor skodderne er bygget præcis til etagebyggeriet, og derfor ikke kan købes af private, så er der håb. Erfaringerne fra Folehaven skal i fremtiden gerne komme alle danske støjramte boliger til gode i en løsning, der kan installeres i både huse og lejligheder.

Håbet er, at et produkt kan være på markedet i 2020, forklarer Jørn Krab fra Art Andersen, som har produceret lydskodden.

– Vi er meget glade for, at det er lykkedes at skabe et helt nyt koncept med markante forbedringer og fornyelser, hvor minimalistisk design og intelligent, brugervenlig funktionalitet i den grad spiller sammen, siger Jørn Krab og fortsætter.

– Vi har skabt en teknisk løsning, der både mindsker støj, isolerer bedre, skærmer for solen og sikrer bedre ventilation til beboerne.

Forskning viser, at trafikstøj er sundhedsskadeligt. Derfor har lydskodden en større funktion end blot at dæmpe bilernes larm.

Lydskodden og projektet i Folehaven er udført af firmaet Art Andersen, der er ejet af Rambøll, i tæt samarbejde med arkitekt Jacob Nørlev og med støtte fra Realdania og Miljøstyrelsen.

 

Bolius – et helejet Realdania selskab

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Regulering af satser for tabt arbejdsfortjeneste

Regulering af satser for tabt arbejdsfortjeneste

På grund af fejl i enkelte satser orienterer KL nu om muligheden for at få ens sag behandlet på ny ... læs mere
S straffer Favrskov

S straffer Favrskov

af Ken Richter, Hejrevej 12, 8382 Hinnerup ... læs mere
Indbrud i Ulstrup

Indbrud i Ulstrup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
VENSTRE HAR FREMGANG

VENSTRE HAR FREMGANG

Af formand for Venstre i Favrskov, Michael Jensen ... læs mere
Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Comedy Night vender tilbage til Hadsten

Af Simon Olsen, Salgs- & Eventchefen i Hadsten Håndbold ... læs mere
Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Helle Thorning-Schmidt vil alligevel ikke jagte skatteunddragere ... læs mere
Den ultimative lyd af forår

Den ultimative lyd af forår

Kun en uges tid efter kyndelmisse synger lærken ... læs mere
Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Loading...