|

Nyt redskab til at forudsige udvikling af prostatakræft

Måling af et nyt gen kan måske hjælpe mænd med prostatakræft.

 

 

Ny forskning viser nemlig, at høje niveauer af genet PDE4D7 er et tegn på, at sygdommen formentlig er fredelig og har lav risiko for at sprede sig. Det er godt nyt, for der er god brug for markører, der kan vejlede lægerne om den bedste behandling til mænd med prostatakræft.

Potentialet i den viden er, at man kan sætte hurtigt ind og tilbyde omfattende behandling i form af eksempelvis operation eller strålebehandling til de mænd, der har brug for det. Modsat kan man skåne de mænd, hvor sygdommen er mere fredelig, og eksempelvis nøjes med at tilbyde dem fortsat observation eller eventuelt en medicinsk behandling.

Overlæge, lægefaglig redaktør, Jens Oluf Bruun Pedersen, Kræftens Bekæmpelse

Hvert år rammes omkring 4.400 danske mænd af prostatakræft. En af de store udfordringer i behandlingen af sygdommen er at forudsige, hvor aggressiv sygdommen er og dermed, hvor omfattende behandlingen skal være. Der kan nemlig være store bivirkninger forbundet med behandlingen, eksempelvis problemer med at holde på vandet samt impotens.

Nu viser ny forskning, at genet PDE4D7 ser ud til at kunne give et fingerpeg om, hvor aggressiv sygdommen er hos den enkelte patient og dermed, hvor omfattende behandlingen bør være. Det forklarer lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse, overlæge Jens Oluf Bruun Pedersen:

– Forskningen viser, at høje niveauer af PDE4D7 tyder på, at sygdommen er fredelig og formentlig ikke vil sprede sig. Potentialet i den viden er, at man kan sætte hurtigt ind og tilbyde omfattende behandling i form af eksempelvis operation eller strålebehandling til de mænd, der har brug for det. Modsat kan man skåne de mænd, hvor sygdommen er mere fredelig og eksempelvis nøjes med at tilbyde dem fortsat observation eller eventuelt en medicinsk behandling, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Markøren skal kvalitetssikres
I den nye undersøgelse har forskerne undersøgt vævsprøver fra 1.475 mænd, der er opereret for prostatakræft, og de har sammenlignet deres niveau af PDE4D7 med, hvordan sygdommen udviklede sig. Her fandt de altså, at genet kunne bruges som en markør for hvordan sygdommen ville udvikle sig. Ifølge forskerne selv er PDE4D7 en mere præcis markør for sygdommens udvikling, end hvad man tidligere har set.

Ifølge Jens Oluf Bruun Pedersen skal der flere undersøgelser til for at kvalitetssikre markøren, så man kan være helt tryg ved, at den er god nok.

– Hvis de lovende resultater holder stik, kan vi om få år have et rigtig godt instrument til med større sikkerhed at udvælge de mænd, som skal have operativ behandling eller strålebehandling hurtigt, siger han.

Læs mere om prostatakræft

Resultaterne er offentliggjort her: Böttcher R. et al.: Human phosphodiesterase 4D7 (PDE4D7) expression is increased in TMPRSS2-ERG-positive primary prostate cancer and independently adds to a reduced risk of post-surgical disease progression. Br J Cancer. 2015 Nov 17;113(10):1502-1511.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ugens naturbilleder nr. 482.

Ugens naturbilleder nr. 482.

Vandet drager ofte - og specielt meget når en hedebølge rammer. Dette har givet anledning til fotos ved diverse søer og ikke mindst Gudenåen ... læs mere
Attraktiv storparcel til salg i Hammel

Attraktiv storparcel til salg i Hammel

På den nye boligudstykning Hvedebakken i Hammel sælger Favrskov Kommune en storparcel, hvor der kan opføres tæt-lav bebyggelse ... læs mere
Venstres næste træk: Skoleskak

Venstres næste træk: Skoleskak

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Fornuftigt halvårsregnskab fra Vestjysk Bank trods corona  ... læs mere
Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Af Grethe Villadsen Byrådsmedlem (A) Formand Social og Sundhedsudvalget ... læs mere
Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Loading...