|

Nyt værktøj sparede en indlæggelse

Pernille Rudolfsens mor var blevet udskrevet fra hospitalet, men havde det stadig dårligt. De kommunale sygeplejersker brugte nyt værktøj til at undgå endnu en indlæggelse.

Pernille Rudolfsen er glad for, at hendes mor kunne behandles i hjemmet, da hun blev syg
Hvis man måler fem forskellige ting hos et menneske, kan man sige rigtig meget om, hvordan vedkommende har det. Og så kan man give en bedre behandling.

Det havde Pernille Rudolfsens 77-årige mor brug for, da hun i starten af september blev syg med en virus eller maveforgiftning. Hun blev indlagt på sygehuset og udskrevet igen, men havde det stadig dårligt og kastede op i ét væk. Derfor ringede familien til egen læge og spurgte, hvad de skulle gøre. Svaret lød, at lægen ville sørge for, at familien fik besøg af en af kommunens akutsygeplejersker.

– Så kommer sygeplejersken og kigger på min mor og tager en masse målinger. Og så snakker hun med os om, hvad der er den bedste behandling for min mor. Min mor er dement, og en genindlæggelse ville være forvirrende og voldsom for hende, og heldigvis siger sygeplejersken, at hun og hendes kolleger godt kan behandle hende i hjemmet, så hun ikke skal på hospitalet igen, siger Pernille Rudolfsen.

Målingerne, som akutsygeplejersken lavede på Pernille Rudolfsens mor, kaldes for en TOBS. TOBS er en forkortelse for tidlig opsporing af begyndende sygdom og omhandler måling af puls, temperatur, blodtryk, åndedræt og bevidsthedsniveau. Når fx en sygeplejerske i hjemmeplejen har noteret resultaterne i et skema, kan man hurtigt udregne en værdi for, hvor syg en patient er. På den måde giver TOBS en fælles ramme at diskutere en patient ud fra med blandt andet læger. Derfor kunne sygeplejerskerne i Favrskov give Pernille Rudolfsens mor den rigtige behandling i hjemmet i samarbejde med hendes egen læge. Hvis indlæggelse havde været nødvendig, ville målingerne også have vist det.

– Selv om min mor var meget syg, var jeg tryg hele tiden. Sygeplejerskerne havde helt styr på situationen og kom og tjekkede hende flere gange om dagen. De havde kontakt med vores egen læge og ringede og konsulterede med hende hele tiden. Jeg følte slet ikke, der var nogen grund til at være urolig – de holdt godt øje med hende. Alternativet var, at min mor var blevet indlagt igen, og det var så godt, at hun kunne blive hjemme. Det var lige, hvad hun havde brug for, siger Pernille Rudolfsen.

TOBS er blevet til i et tværkommunalt udviklingsprojekt mellem Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner samt Regionshospitalet i Randers med det formål at bringe sundhedsvæsenet nærmere borgerne. Resultaterne ved at bruge TOBS har været så overbevisende, at Region Midtjylland har besluttet, at værktøjet skal være indført i hele regionen inden udgangen af 2018.

Af samme grund er lægerne i regionen også vant til at bruge TOBS. Jenni Christiansen er praktiserende læge i Ulstrup og er derudover også tilknyttet kommunens plejecenter i Ulstrup nogle timer om måneden. Hun er glad for TOBS, der har givet sundheds- og plejepersonale på alle niveauer et fælles sprog.

– Særligt i lægevagten, hvor vi som læger ikke kender patienterne i forvejen, er TOBS et godt værktøj. I lægevagten får vi ofte opkald fra plejepersonale, der er ude hos en borger, der har det dårligt. Når jeg modtager sådan et opkald, så er noget af det første, jeg spørger om, om der er blevet lavet en TOBS. Som værktøj er TOBS med til at give et bedre og mere nuanceret grundlag for at bedømme situationen og overveje, om indlæggelse kan være nødvendig, siger Jenni Christiansen.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Kære ‘Sat på spidsen’

Kære ‘Sat på spidsen’

Jeg har noteret mig jeres oprigtige bekymring for, om den nytiltrådte socialistiske regering nu sender Laurbjergs trinbræt i syltekrukken sammen med alle de andre trafikprojekter, som ellers var med i den tidligere regerings store trafikaftale, der blev indgået sammen med ... læs mere
Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Loading...