|

Nyt værktøj sparede en indlæggelse

Pernille Rudolfsens mor var blevet udskrevet fra hospitalet, men havde det stadig dårligt. De kommunale sygeplejersker brugte nyt værktøj til at undgå endnu en indlæggelse.

Pernille Rudolfsen er glad for, at hendes mor kunne behandles i hjemmet, da hun blev syg
Hvis man måler fem forskellige ting hos et menneske, kan man sige rigtig meget om, hvordan vedkommende har det. Og så kan man give en bedre behandling.

Det havde Pernille Rudolfsens 77-årige mor brug for, da hun i starten af september blev syg med en virus eller maveforgiftning. Hun blev indlagt på sygehuset og udskrevet igen, men havde det stadig dårligt og kastede op i ét væk. Derfor ringede familien til egen læge og spurgte, hvad de skulle gøre. Svaret lød, at lægen ville sørge for, at familien fik besøg af en af kommunens akutsygeplejersker.

– Så kommer sygeplejersken og kigger på min mor og tager en masse målinger. Og så snakker hun med os om, hvad der er den bedste behandling for min mor. Min mor er dement, og en genindlæggelse ville være forvirrende og voldsom for hende, og heldigvis siger sygeplejersken, at hun og hendes kolleger godt kan behandle hende i hjemmet, så hun ikke skal på hospitalet igen, siger Pernille Rudolfsen.

Målingerne, som akutsygeplejersken lavede på Pernille Rudolfsens mor, kaldes for en TOBS. TOBS er en forkortelse for tidlig opsporing af begyndende sygdom og omhandler måling af puls, temperatur, blodtryk, åndedræt og bevidsthedsniveau. Når fx en sygeplejerske i hjemmeplejen har noteret resultaterne i et skema, kan man hurtigt udregne en værdi for, hvor syg en patient er. På den måde giver TOBS en fælles ramme at diskutere en patient ud fra med blandt andet læger. Derfor kunne sygeplejerskerne i Favrskov give Pernille Rudolfsens mor den rigtige behandling i hjemmet i samarbejde med hendes egen læge. Hvis indlæggelse havde været nødvendig, ville målingerne også have vist det.

– Selv om min mor var meget syg, var jeg tryg hele tiden. Sygeplejerskerne havde helt styr på situationen og kom og tjekkede hende flere gange om dagen. De havde kontakt med vores egen læge og ringede og konsulterede med hende hele tiden. Jeg følte slet ikke, der var nogen grund til at være urolig – de holdt godt øje med hende. Alternativet var, at min mor var blevet indlagt igen, og det var så godt, at hun kunne blive hjemme. Det var lige, hvad hun havde brug for, siger Pernille Rudolfsen.

TOBS er blevet til i et tværkommunalt udviklingsprojekt mellem Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner samt Regionshospitalet i Randers med det formål at bringe sundhedsvæsenet nærmere borgerne. Resultaterne ved at bruge TOBS har været så overbevisende, at Region Midtjylland har besluttet, at værktøjet skal være indført i hele regionen inden udgangen af 2018.

Af samme grund er lægerne i regionen også vant til at bruge TOBS. Jenni Christiansen er praktiserende læge i Ulstrup og er derudover også tilknyttet kommunens plejecenter i Ulstrup nogle timer om måneden. Hun er glad for TOBS, der har givet sundheds- og plejepersonale på alle niveauer et fælles sprog.

– Særligt i lægevagten, hvor vi som læger ikke kender patienterne i forvejen, er TOBS et godt værktøj. I lægevagten får vi ofte opkald fra plejepersonale, der er ude hos en borger, der har det dårligt. Når jeg modtager sådan et opkald, så er noget af det første, jeg spørger om, om der er blevet lavet en TOBS. Som værktøj er TOBS med til at give et bedre og mere nuanceret grundlag for at bedømme situationen og overveje, om indlæggelse kan være nødvendig, siger Jenni Christiansen.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Henrik Thomsen
9. mar. 2019

Henrik Thomsen

VETERAN PLØJNING
9. mar. 2019

VETERAN PLØJNING

Loading...

Musical vender tilbage til Sløjfen.

Musical vender tilbage til Sløjfen.

Til oktober får vi igen glæde af musical i Sløjfen. Det sker når MusicalEnsemblet efter et års pause spiller musicalen ”Vi maler byen rød” en musical med Birthe Kjær´s udødelige sange ... læs mere
Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Jobinformationsmøde hos politiet i Aarhus

Østjyllands Politi inviterer ... læs mere
Rekordmange piger vaccineret mod livmoderhalskræft i 2018

Rekordmange piger vaccineret mod livmoderhalskræft i 2018

Antallet af piger, der bliver HPV-vaccineret, fortsætter med at stige ... læs mere
Salmonella i frilandsmedister

Salmonella i frilandsmedister

Tilbagetrukne Fødevarer ... læs mere
Lav rute 26 til motortrafikvej - nu!

Lav rute 26 til motortrafikvej – nu!

Af Anders G. Christensen (V), Folketingskandidat, Favrskovkredsen, Østjyllands Storkreds ... læs mere
Brugtpladebørs i Sløjfen i Hadsten.

Brugtpladebørs i Sløjfen i Hadsten.

Så er der atter tid til pladebørs den 9. marts 2019 KL. 10:00 – 15:00 Der vil være masser af vinyl skiver og CD skiver ... læs mere
Systematiske kontrolsvigt med offentlige midler i milliardstørrelse

Systematiske kontrolsvigt med offentlige midler i milliardstørrelse

Hvis en bagerjomfru snupper en bid af en defekt kage, bliver hun fyret på stedet. Hvis offentlige ansatte systematisk svigter deres pligt og smider om sig med millioner og milliarder, går de fri… ... læs mere
Fleksibel tilbagetrækningsalder: Uansvarlig eller utilstrækkelig?

Fleksibel tilbagetrækningsalder: Uansvarlig eller utilstrækkelig?

”Den hellige gral” - nemlig den generelle folkepensionsalder for alle - blev for nylig udfordret af Socialdemokratiet. Og umiddelbart efter meldte de fleste partier sig på banen om emnet ... læs mere
Klimauger i Favrskov i april

Klimauger i Favrskov i april

Tænk på børn og børnebørn! Det gør vi – og arrangerer derfor klimauger i Favrskov fra 1. – 14. april ... læs mere
Over 300 til årsmøde i Ældre Sagen Hinnerup

Over 300 til årsmøde i Ældre Sagen Hinnerup

Læs referatet fra årsmødet her ... læs mere
Koden er knækket - sådan hjælper vi unge videre til uddannelse og job

Koden er knækket – sådan hjælper vi unge videre til uddannelse og job

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er gæstetaler, når Talentspejderne afholder fagkonference i Middelfart ... læs mere
Loading...