|

Nyt værktøj sparede en indlæggelse

Pernille Rudolfsens mor var blevet udskrevet fra hospitalet, men havde det stadig dårligt. De kommunale sygeplejersker brugte nyt værktøj til at undgå endnu en indlæggelse.

Pernille Rudolfsen er glad for, at hendes mor kunne behandles i hjemmet, da hun blev syg
Hvis man måler fem forskellige ting hos et menneske, kan man sige rigtig meget om, hvordan vedkommende har det. Og så kan man give en bedre behandling.

Det havde Pernille Rudolfsens 77-årige mor brug for, da hun i starten af september blev syg med en virus eller maveforgiftning. Hun blev indlagt på sygehuset og udskrevet igen, men havde det stadig dårligt og kastede op i ét væk. Derfor ringede familien til egen læge og spurgte, hvad de skulle gøre. Svaret lød, at lægen ville sørge for, at familien fik besøg af en af kommunens akutsygeplejersker.

– Så kommer sygeplejersken og kigger på min mor og tager en masse målinger. Og så snakker hun med os om, hvad der er den bedste behandling for min mor. Min mor er dement, og en genindlæggelse ville være forvirrende og voldsom for hende, og heldigvis siger sygeplejersken, at hun og hendes kolleger godt kan behandle hende i hjemmet, så hun ikke skal på hospitalet igen, siger Pernille Rudolfsen.

Målingerne, som akutsygeplejersken lavede på Pernille Rudolfsens mor, kaldes for en TOBS. TOBS er en forkortelse for tidlig opsporing af begyndende sygdom og omhandler måling af puls, temperatur, blodtryk, åndedræt og bevidsthedsniveau. Når fx en sygeplejerske i hjemmeplejen har noteret resultaterne i et skema, kan man hurtigt udregne en værdi for, hvor syg en patient er. På den måde giver TOBS en fælles ramme at diskutere en patient ud fra med blandt andet læger. Derfor kunne sygeplejerskerne i Favrskov give Pernille Rudolfsens mor den rigtige behandling i hjemmet i samarbejde med hendes egen læge. Hvis indlæggelse havde været nødvendig, ville målingerne også have vist det.

– Selv om min mor var meget syg, var jeg tryg hele tiden. Sygeplejerskerne havde helt styr på situationen og kom og tjekkede hende flere gange om dagen. De havde kontakt med vores egen læge og ringede og konsulterede med hende hele tiden. Jeg følte slet ikke, der var nogen grund til at være urolig – de holdt godt øje med hende. Alternativet var, at min mor var blevet indlagt igen, og det var så godt, at hun kunne blive hjemme. Det var lige, hvad hun havde brug for, siger Pernille Rudolfsen.

TOBS er blevet til i et tværkommunalt udviklingsprojekt mellem Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner samt Regionshospitalet i Randers med det formål at bringe sundhedsvæsenet nærmere borgerne. Resultaterne ved at bruge TOBS har været så overbevisende, at Region Midtjylland har besluttet, at værktøjet skal være indført i hele regionen inden udgangen af 2018.

Af samme grund er lægerne i regionen også vant til at bruge TOBS. Jenni Christiansen er praktiserende læge i Ulstrup og er derudover også tilknyttet kommunens plejecenter i Ulstrup nogle timer om måneden. Hun er glad for TOBS, der har givet sundheds- og plejepersonale på alle niveauer et fælles sprog.

– Særligt i lægevagten, hvor vi som læger ikke kender patienterne i forvejen, er TOBS et godt værktøj. I lægevagten får vi ofte opkald fra plejepersonale, der er ude hos en borger, der har det dårligt. Når jeg modtager sådan et opkald, så er noget af det første, jeg spørger om, om der er blevet lavet en TOBS. Som værktøj er TOBS med til at give et bedre og mere nuanceret grundlag for at bedømme situationen og overveje, om indlæggelse kan være nødvendig, siger Jenni Christiansen.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Laksesalat og pastasalat med risiko for Listeria ... læs mere
Lad os nu se den sundhedsreform

Lad os nu se den sundhedsreform

Af Rasmus Foged, Regionsrådsmedlem for Alternativet, Region Midtjylland, Folketingskandidat for Alternativet, Storkreds Østjylland Alternativet ... læs mere
Risiko for metalstykker i ymerdrys, øllebrød, rasp og æblekagerasp

Risiko for metalstykker i ymerdrys, øllebrød, rasp og æblekagerasp

Orkla Foods Danmark tilbagekalder ymerdrys, øllebrød, rasp og æblekagerasp. Der er risiko for små metalstykker i produktet ... læs mere
Favrskov udvikler indsatser til unge med psykisk sårbarhed

Favrskov udvikler indsatser til unge med psykisk sårbarhed

Resultaterne af Social Indsats har været gode og der videreudvikles nu på området ... læs mere
Stort billedgalleri fra årets Hubertusjagt i Bidstrupskovene.

Stort billedgalleri fra årets Hubertusjagt i Bidstrupskovene.

Lørdag 10. november afholdte Jydsk Jagtrideklub årets Hubertusjagt i Bidstrupskovene. Hubertusjagten er et forhindringsløb til hest, hvor vildtet er erstattet af to ryttere med rævehaler fæstnet til skulderen ... læs mere
U14 Piger til landsholdssamling

U14 Piger til landsholdssamling

Flot nyt fra HSK-fodbold af formanden Gert Jensen ... læs mere
Se mit fine kontor

Se mit fine kontor

"Man skal huske, at det er et lokale, hvor jeg holder møder med udenrigsministre og ambassadører fra hele verden" ... læs mere
Forslag til lokalplan nr. 378 – Lecaværket

Forslag til lokalplan nr. 378 – Lecaværket

Tre forslag til lokalplaner i høring ... læs mere
Loading...