|

Nyt værktøj sparede en indlæggelse

Pernille Rudolfsens mor var blevet udskrevet fra hospitalet, men havde det stadig dårligt. De kommunale sygeplejersker brugte nyt værktøj til at undgå endnu en indlæggelse.

Pernille Rudolfsen er glad for, at hendes mor kunne behandles i hjemmet, da hun blev syg
Hvis man måler fem forskellige ting hos et menneske, kan man sige rigtig meget om, hvordan vedkommende har det. Og så kan man give en bedre behandling.

Det havde Pernille Rudolfsens 77-årige mor brug for, da hun i starten af september blev syg med en virus eller maveforgiftning. Hun blev indlagt på sygehuset og udskrevet igen, men havde det stadig dårligt og kastede op i ét væk. Derfor ringede familien til egen læge og spurgte, hvad de skulle gøre. Svaret lød, at lægen ville sørge for, at familien fik besøg af en af kommunens akutsygeplejersker.

– Så kommer sygeplejersken og kigger på min mor og tager en masse målinger. Og så snakker hun med os om, hvad der er den bedste behandling for min mor. Min mor er dement, og en genindlæggelse ville være forvirrende og voldsom for hende, og heldigvis siger sygeplejersken, at hun og hendes kolleger godt kan behandle hende i hjemmet, så hun ikke skal på hospitalet igen, siger Pernille Rudolfsen.

Målingerne, som akutsygeplejersken lavede på Pernille Rudolfsens mor, kaldes for en TOBS. TOBS er en forkortelse for tidlig opsporing af begyndende sygdom og omhandler måling af puls, temperatur, blodtryk, åndedræt og bevidsthedsniveau. Når fx en sygeplejerske i hjemmeplejen har noteret resultaterne i et skema, kan man hurtigt udregne en værdi for, hvor syg en patient er. På den måde giver TOBS en fælles ramme at diskutere en patient ud fra med blandt andet læger. Derfor kunne sygeplejerskerne i Favrskov give Pernille Rudolfsens mor den rigtige behandling i hjemmet i samarbejde med hendes egen læge. Hvis indlæggelse havde været nødvendig, ville målingerne også have vist det.

– Selv om min mor var meget syg, var jeg tryg hele tiden. Sygeplejerskerne havde helt styr på situationen og kom og tjekkede hende flere gange om dagen. De havde kontakt med vores egen læge og ringede og konsulterede med hende hele tiden. Jeg følte slet ikke, der var nogen grund til at være urolig – de holdt godt øje med hende. Alternativet var, at min mor var blevet indlagt igen, og det var så godt, at hun kunne blive hjemme. Det var lige, hvad hun havde brug for, siger Pernille Rudolfsen.

TOBS er blevet til i et tværkommunalt udviklingsprojekt mellem Randers, Favrskov, Syddjurs og Norddjurs kommuner samt Regionshospitalet i Randers med det formål at bringe sundhedsvæsenet nærmere borgerne. Resultaterne ved at bruge TOBS har været så overbevisende, at Region Midtjylland har besluttet, at værktøjet skal være indført i hele regionen inden udgangen af 2018.

Af samme grund er lægerne i regionen også vant til at bruge TOBS. Jenni Christiansen er praktiserende læge i Ulstrup og er derudover også tilknyttet kommunens plejecenter i Ulstrup nogle timer om måneden. Hun er glad for TOBS, der har givet sundheds- og plejepersonale på alle niveauer et fælles sprog.

– Særligt i lægevagten, hvor vi som læger ikke kender patienterne i forvejen, er TOBS et godt værktøj. I lægevagten får vi ofte opkald fra plejepersonale, der er ude hos en borger, der har det dårligt. Når jeg modtager sådan et opkald, så er noget af det første, jeg spørger om, om der er blevet lavet en TOBS. Som værktøj er TOBS med til at give et bedre og mere nuanceret grundlag for at bedømme situationen og overveje, om indlæggelse kan være nødvendig, siger Jenni Christiansen.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Indbrud i Thorsø

Indbrud i Thorsø

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Stor interesse for at blive domsmand

Stor interesse for at blive domsmand

Kommunen har allerede fået langt flere ansøgere, der vil være domsmænd, end der er behov for. Dog mangler der nogle personer for at gøre listen repræsentativ ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Udeklarerede allergener i Blomsterbergs citronfromage ... læs mere
Er kørerutinerne lidt rustne?

Er kørerutinerne lidt rustne?

Ældre Sagen tilbyder opfriskningskursus for erfarne (læs ældre) bilister ... læs mere
Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

Favrskov fyrer op under erhvervsuddannelserne

I fremtiden kan det blive vanskeligere at finde en elektriker, der har tid til at ordne ledningerne i huset ... læs mere
Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Østjyllands Politi koordinerer efterforskningen af delinger af drabsvideo

Politiet i hele Danmark har gennem de seneste dage fået flere anmeldelser om personer, der deler en video af et drab på en kvinde i Marokko ... læs mere
Efterlysning

Efterlysning

Østjyllands Politi efterlyser den 67-årige Peder Madsen Høgh, der er forsvundet fra sit hjem i Randers midtby ... læs mere
Litterær lørdagsquiz

Litterær lørdagsquiz

Quiz-tid på Hadsten Bibliotek ... læs mere
NYT fra Ældre Sagen

NYT fra Ældre Sagen

Mødested for mænd ... læs mere
Statsministeren har udskrevet valg!

Statsministeren har udskrevet valg!

Valgrygterne har længe floreret på Christiansborg. I søndags trykkede statsministeren på valgknappen ... læs mere
Rejser i Norden

Rejser i Norden

Det østjyske rejsebureau Rejs og oplev udbyder i år to rejser til vores nordiske nabolande. Anne Hansen Aamand, Hadsten, der er rejseleder fortæller, at der er store forskelle men og så lighedspunkter på Gotland og Island, der er to af ... læs mere
PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP...

PINGVINNYT DREJER LÆSERNE EN KNAP…

Kig med, når Kurt Villy bladrer i Hadstens første avis - dagbladet "Hadsten Folketidende" - og igen møder Gotfred Buch, byens matador indenfor tobakken ... læs mere
Loading...