|

Nytårsløjer i krigstid

Vi har fra Herluf Nydam Jensen modtaget følgende spændende artikel fra en NYTÅRS-aften under krigen i Lyngå og omegn.

billede : Herluf Nydam Jensen

 

Det første jeg husker fra min barndom omkring nytårsaften, var at der var en god, lidt løssluppen stemning, og alle i huset var i godt humør, og at min far skød 2 skud med jagtgeværet kl.24,00.

Senere  var det muligt at købe nytårsskyts hos købmand Hoffrits i Lyngå , det var mindre kinesere og i værste fald nogen blå lynkinesere, dem skulle man passe på.

Ugen efter nytårsaften var fingrene noget ømme af kulde og især hvis man fik sluppet de små kinesere lidt for sent, gjorde det  avs.

Ellers var det mægtigt skægt at fjerne ting der stod ude og gemme dem et eller andet sted.

De voksne gik mere op i nytårsmaden, og mange steder blev der spillet kort til langt ud på natten.

En episode har jeg fået fortalt af mine forældre og senere  af Lissi Rasmussen, datter af ejerne af Vivildgård, hvor det hele begyndte,  og episoden den kom sågar i landets aviser fortælles  det.

En nytårsaften i et af de første krigsår med sne og kulde , var gartner Christian Jensen og frue Elna Jensen inviteret over til Sigrid og Marius  Justesen smedemester på modsatte side, af det der nu hedder Lyngåvej til mad og hygge nytårsaften.

 

Nu var det sådan at i store Vivild var tre gårdejere samlet på Vivildgård hos Elna og Michael Pedersen, til stede var også Mine og  Frands Christensen, Hedvig og Eli Madsen.

De var faktisk vant til, at gartner parret også var med, men Smedens havde været hurtigere med at invitere, så gode råd var dyre, for tre mand til whist det syntes de ikke var  ideelt, så efter mad og drikke fik de en god ide.

 Man blev enige om at hente gartneren. Forkarlen fik besked om at spænde for slæden og rask gik det i kaneføre til Lyngå, hvor de fik fat i en stor dreng, der blev sendt op til smeden for at spørge efter gartneren, da der var en der gerne ville snakke med ham.

Intetanende gik gartneren ned  og igennem den lille smøge der er imellem værksted og  det lille udsalg, hvor smeden havde  cykler og tilbehør.

På lur stod gårdmændene fra Vivild, og idet gartneren træder ud af smøgen får han smidt et stort tæppe over hovedet og holdt fast og ført hen til og op i kanen.

Fuld fart på hestene og det fortælles, at der blev kørt tre gange rundt om brugsen og Telefoncentalen, så gartneren ikke anede, hvor han blev bragt hen. Der blev ikke mælet et ord før de nåede Vivildgård , der blev sløret løftet og gartneren  beværtet godt og bænket ved kortbordet.

 Inden da tror jeg alle har sundet sig lidt og taget telefonen og ringet til smeden, for at fortælle hvad der er sket og hvor gartneren befandt sig, og at man selvfølgelig ville bringe gartneren hjem i god behold efter et godt spil kort.Hvad reaktionen i Lyngå var, melder historien ikke noget om.

 Nu var det sådan, at gartner Jensen var i sognerådet og var kasserer og dermed også pantefoged. Rygterne nytårsdag har garanteret løbet som en ild over hele sognet og været det store samtaleemne i lang tid. Meget hurtigt når det også en journalist, der selvfølgelig skriver Artiklen med overskriften ”  Pantefoged kidnappet nytårsaften i Lyngå ” God overskrift og god historie.

JA sådan var det før fjernsynets tidf,da havde man tid til at lave nytårsløjer.

Sognets præst Fibiger Erlandsen er i københavn  lige efter nytår og kommer hjem og beretter, at nu er Lyngå kommet på Danmarkskortet med historien om den kidnappede pantefoged. den havde han læst i et af de københavnske formiddagsblade.

Senere får gartner Jensen underretning, fra en bekendt i Amerika, som bor i Omaha-Nebraska hvor historien også skulle være trykt i avisen der.

Godt Nytår 

Herluf Nydam Jensen

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Trinbrættet i Laurbjerg hældt ned af brættet

Trinbrættet i Laurbjerg hældt ned af brættet

I flere end 10 år har politikerne i Favrsksov og borgerne i Laurbjerg forgæves arbejdet på at få etableret et trinbræt ... læs mere
Indbrud i Hammel

Indbrud i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Forbedringer af Storegade i Hinnerup

Forbedringer af Storegade i Hinnerup

af Erling Kvist Andersen, Fredensgade 11 B, Hinnerup - Medlem af Favrskov Byråd (A) ... læs mere
Budget 22-25: ”Viel Geschrei und venig Volle”…

Budget 22-25: ”Viel Geschrei und venig Volle”…

Kommunens budgetforhandlinger for de næste 4 års budget står for døren ... læs mere
Sort Nat på Juulsdal fredag den 10.september

Sort Nat på Juulsdal fredag den 10.september

- en aften med behagelig stimulering af sanserne ... læs mere
Indvielse: Genslyngning af Lilleåen ved Kollerup Enge

Indvielse: Genslyngning af Lilleåen ved Kollerup Enge

Vær med, når Favrskov Kommune indvier genslyngningen af Lilleåen ved Kollerup Enge i Hadsten, og vandet for første gang skal løbe ud i det nye bugtede åløb ... læs mere
Brand i træskur

Brand i træskur

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Boligsalget faldt markant i juli og lander på traditionelt sommerniveau

Boligsalget faldt markant i juli og lander på traditionelt sommerniveau

Der blev solgt cirka 7.800 boliger i juli måned, viser nye handelstal fra Boligsiden ... læs mere
UD I NATUREN (35)

UD I NATUREN (35)

Ad hjertestien ved Kollerup Enge på en dejlig sensommerdag ... læs mere
Valg til Favrskov Byråd 16. november 2021

Valg til Favrskov Byråd 16. november 2021

Tirsdag 16. november 2021 er der valg til Favrskov Byråd, hvor der skal vælges 25 medlemmer ... læs mere
Loading...