|

Nytårsløjer i krigstid

Vi har fra Herluf Nydam Jensen modtaget følgende spændende artikel fra en NYTÅRS-aften under krigen i Lyngå og omegn.

billede : Herluf Nydam Jensen

 

Det første jeg husker fra min barndom omkring nytårsaften, var at der var en god, lidt løssluppen stemning, og alle i huset var i godt humør, og at min far skød 2 skud med jagtgeværet kl.24,00.

Senere  var det muligt at købe nytårsskyts hos købmand Hoffrits i Lyngå , det var mindre kinesere og i værste fald nogen blå lynkinesere, dem skulle man passe på.

Ugen efter nytårsaften var fingrene noget ømme af kulde og især hvis man fik sluppet de små kinesere lidt for sent, gjorde det  avs.

Ellers var det mægtigt skægt at fjerne ting der stod ude og gemme dem et eller andet sted.

De voksne gik mere op i nytårsmaden, og mange steder blev der spillet kort til langt ud på natten.

En episode har jeg fået fortalt af mine forældre og senere  af Lissi Rasmussen, datter af ejerne af Vivildgård, hvor det hele begyndte,  og episoden den kom sågar i landets aviser fortælles  det.

En nytårsaften i et af de første krigsår med sne og kulde , var gartner Christian Jensen og frue Elna Jensen inviteret over til Sigrid og Marius  Justesen smedemester på modsatte side, af det der nu hedder Lyngåvej til mad og hygge nytårsaften.

 

Nu var det sådan at i store Vivild var tre gårdejere samlet på Vivildgård hos Elna og Michael Pedersen, til stede var også Mine og  Frands Christensen, Hedvig og Eli Madsen.

De var faktisk vant til, at gartner parret også var med, men Smedens havde været hurtigere med at invitere, så gode råd var dyre, for tre mand til whist det syntes de ikke var  ideelt, så efter mad og drikke fik de en god ide.

 Man blev enige om at hente gartneren. Forkarlen fik besked om at spænde for slæden og rask gik det i kaneføre til Lyngå, hvor de fik fat i en stor dreng, der blev sendt op til smeden for at spørge efter gartneren, da der var en der gerne ville snakke med ham.

Intetanende gik gartneren ned  og igennem den lille smøge der er imellem værksted og  det lille udsalg, hvor smeden havde  cykler og tilbehør.

På lur stod gårdmændene fra Vivild, og idet gartneren træder ud af smøgen får han smidt et stort tæppe over hovedet og holdt fast og ført hen til og op i kanen.

Fuld fart på hestene og det fortælles, at der blev kørt tre gange rundt om brugsen og Telefoncentalen, så gartneren ikke anede, hvor han blev bragt hen. Der blev ikke mælet et ord før de nåede Vivildgård , der blev sløret løftet og gartneren  beværtet godt og bænket ved kortbordet.

 Inden da tror jeg alle har sundet sig lidt og taget telefonen og ringet til smeden, for at fortælle hvad der er sket og hvor gartneren befandt sig, og at man selvfølgelig ville bringe gartneren hjem i god behold efter et godt spil kort.Hvad reaktionen i Lyngå var, melder historien ikke noget om.

 Nu var det sådan, at gartner Jensen var i sognerådet og var kasserer og dermed også pantefoged. Rygterne nytårsdag har garanteret løbet som en ild over hele sognet og været det store samtaleemne i lang tid. Meget hurtigt når det også en journalist, der selvfølgelig skriver Artiklen med overskriften ”  Pantefoged kidnappet nytårsaften i Lyngå ” God overskrift og god historie.

JA sådan var det før fjernsynets tidf,da havde man tid til at lave nytårsløjer.

Sognets præst Fibiger Erlandsen er i københavn  lige efter nytår og kommer hjem og beretter, at nu er Lyngå kommet på Danmarkskortet med historien om den kidnappede pantefoged. den havde han læst i et af de københavnske formiddagsblade.

Senere får gartner Jensen underretning, fra en bekendt i Amerika, som bor i Omaha-Nebraska hvor historien også skulle være trykt i avisen der.

Godt Nytår 

Herluf Nydam Jensen

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...