|

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Læger tager ansvar i kræftpatienters samlede behandlingsforløb

66 pct. af danske kræftpatienter har allerede – inden man har indført den patientansvarlige læge – oplevet et klart lægeligt ansvar i deres behandlingsforløb. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som har taget temperaturen på, hvordan kræftpatienter i 2016 oplevede deres forløb fra de første symptomer til efter endt behandling.

– Det vigtigste er, at de tanker, vi sammen med Overlægeforeningen, Yngre Læger og danske Patienter udviklede omkring den patientansvarlige læge, holder fuldstændig stik, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Kræftens Bekæmpelse har – sammen med Overlægeforeningen, Yngre Læger, Danske Patienter og Danske Regioner – gennem de senere år kæmpet for, at danske kræftpatienter får en patientansvarlig læge. På kræftområdet er det særligt vigtigt at sikre sammenhæng og overblik i de ofte meget komplekse kræftbehandlingsforløb, som kræftpatienter er igennem. En politisk aftale kom på plads, og i 2017 gik man så i gang med at indføre modeller for den patientansvarlige læge – i første omgang – på alle landets kræftafdelinger.

Patienter oplever lægeligt ansvar
Mange kræftpatienter oplever dog allerede, at der er et klart lægeligt ansvar, der kan sidestilles med den patientansvarlig læge. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse – også kaldet en barometerundersøgelse, som er baseret på svar fra 5.389 kræftpatienter, som fik deres kræftdiagnose i andet halvdel af 2016.

66 pct. af patienterne i undersøgelsen har nemlig oplevet et klart lægeligt ansvar i deres samlede behandlingsforløb. Samtidig har disse patienter oplevet bedre lægelig kontinuitet, bedre samarbejde om forløb, fået en klar plan for behandlingen, været tilpas involveret i beslutninger om behandling og været mindre i tvivl om behandlingen. De har også oplevet færre fejl og komplikationer samt oplevet øget tryghed ved afslutning af behandling – kort sagt har de højere tilfredshed end kræftpatienter, der ikke oplevede et klart lægeligt ansvar.

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen glæder sig over, at så mange patienter allerede nu har oplevet, at der var sammenhæng i deres behandlingsforløb.

– Det vigtigste er, at de tanker, vi sammen med Overlægeforeningen, Yngre Læger, Danske Patienter og Danske Regioner udviklede omkring den patientansvarlige læge, holder fuldstændig stik, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Ikke i mål
Selv om det går den rigtige vej, så var der 23 pct. af patienterne i spørgeskemaundersøgelsen, som oplevede skiftende ansvar mellem læger, uden at de altid blev informeret om, hvem der aktuelt havde ansvaret. Og hele 11 pct. oplevede, at ingen læge havde ansvar for deres behandling.

– Fra 1. januar i år skal alle kræftpatienter have en patientansvarlig læge, så jeg er helt sikker på, at når vi om et par år igen spørger kræftpatienterne, om de har oplevet sammenhæng i deres behandlingsforløb, vil tallene se endnu bedre ud. Vi må under ingen omstændigheder høre om patienter, der ikke oplever sammenhænge og tryghed i deres behandlingsforløb, siger Leif Vestergaard Pedersen.

I Kræftplan IV er det sat som mål, at 90 pct. af kræftpatienter i 2020 skal opleve at have en patientansvarlig læge, og at ordningen sideløbende skal udbredes til andre patientgrupper.

Den patientansvarlige læge
Danske Regioner udarbejdede i 2017 en hvidbog for den patientansvarlige læge. Danske Regioner definerer den patientansvarlige læge, som en læge, der for patienten skal være navngiven, og som bærer det overordnede ansvar og overblik for en given patients forløb på hospitalet.

Udrulningen til alle kræftpatienter skal være igangsat inden udgangen af 2017 og til alle øvrige patientgrupper, hvor det er fagligt relevant, senest inden udgangen af 2018. Parterne er med aftale enige om, at den patientansvarlige læge skal være endeligt implementeret i hele sygehusvæsenet ultimo 2019.

Parterne er enige om en national målsætning om, at mindst 90 pct. af alle kræftpatienter i 2020 oplever, at de har en patientansvarlig læge. Der følges op på implementeringen, herunder målsætningen på kræftområdet, gennem den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser.

Læs temaanalysen af patientoplevet lægeligt ansvar og kontinuitet i kræftforløbet på baggrund af Kræftens Bekæmpelses Barometerundersøgelsen, 2017.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmel i økologisk mayonnaise ... læs mere
Smadrede ruder til politistation i Hammel

Smadrede ruder til politistation i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Månedens Klumme

Månedens Klumme

Af Sven Erik Ginge, jour. emer ... læs mere
Dur dit nytårsforsæt?

Dur dit nytårsforsæt?

af økonomi- & erhvervscoach Bente Nørgaard, Nørgaard-Coaching ... læs mere
HAN REJSTE EN HØJSKOLE

HAN REJSTE EN HØJSKOLE

For godt og vel 120 år siden gik en foretagsom mand en tur ad Østergade. Det fik langtrækkende betydning for såvel Hadsten som det øvrige kongerige ... læs mere
Læserbrev fra fhv. byrådsmedlem Eva Bonke Damgaard , Dansk Folkeparti

Læserbrev fra fhv. byrådsmedlem Eva Bonke Damgaard , Dansk Folkeparti

Den Socialdemokratiske gruppe må give Dansk Folkeparti ret ... læs mere
Imdbrud i Favrskov

Imdbrud i Favrskov

poliyiet i Østjylland oplyser 0m private indbrud ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Lidt har da også ret… ... læs mere
Teenager havde narko på sofabordet

Teenager havde narko på sofabordet

Østjullands Politi oplyser ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Fake News ... læs mere
BOKSNINGENS ÆDLE KUNST

BOKSNINGENS ÆDLE KUNST

Et par gamle postkort blev til en lille historie, som fortæller Kurt Villy, at det altid er godt at kunne slå fra sig. Hermed et højrehåndskryds til fredagen ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 349

Ugens naturbilleder nr. 349

Årstiden hedder vinter. Det er bare sådan, at vejret aldrig når længere, end til vinterligt - og det er jo både til noget og ingenting ... læs mere
Loading...