|

Ødum – det skønneste sted

Kommentar til Martin Møllers
artikler

ØDUM – FINDES DER SKØNNERE STED I VORT LAND

Hvad et postkort kunne fortælle

Kommentar af Kurt Villy Svendsen
PingvinNyts læsere kan i denne tid glæde sig over en række artikler af Martin Møller, som beretter om det gamle Ødum. I denne uge fortalte han om Ødum Kirkes historie og kom i den forbindelse ind på, at der ikke kendes ret mange billeder af kirken fra ”gammel tid”. Nogle af dem, der findes, stammer fra postkort, og Martin Møller præsenterer et brevkort med seks forskellige motiver fra Ødum, hvoraf det ene viser kirken. Billederne er placeret omkring to vers med overskriften: HILSEN FRA ØDUM.

–Bemærk teksten, skriver Møller. Og der lægges da heller ikke skjul på byens herligheder på kortets forside: -Dejlige Ødum, hør, hvor det klinger! Findes der skønnere Sted i vort Land, spørges der blandt andet i et af versene.

Jeg har set lidt nærmere på kortets bagside. Afsenderen hedder Ane, og selv om hun ikke røber sit efternavn, kan det ved hjælp af Folketællingerne og Kirkebogen for Ødum konstateres, at kortets afsender er Ane Kathrine Poulsen, født den 4.10.1883.

Ane er syerske og bor såvel i Folketællingen 1911 som 1916 hjemme hos forældrene, amtsvejmand Rasmus Poulsen og fru Dorthe. Ane fortæller, at far er i Hadsten med stueuret, og mor er til øjenlæge i Århus. Og så glæder hun sig i øvrigt til snart at høre fra Niels.

Det meget velholdte brevkort afstemples i Hadsten den 14.12.1915 og sendes til Kusk Niels Nedergaard, Faurskov pr. Lerberg. Seksdelte postkort med vers er sjældne, og desuden er dette ekstra specielt på grund af frankeringen. Da såvel Ødum som Lerberg (nu Lerbjerg) postalt var underlagt Hadsten, gjorde daværende postlov det gældende, at lokalporto kunne anvendes. Det vil sige, at et postkort kunne sendes for 3 øre mod landsportoens 5 øre; en besparelse, befolkningen satte pris på dengang, da postkortene i udbredelse kunne minde lidt om nutidens SMS-beskeder.
Når man skrev et postkort, var det i så godt som 100 % af tilfældene fremme ved modtageren dagen efter. Og brevkassen behøvede ikke engang at være placeret i skel!

Her ved årsskiftet 1915-16 er Niels Marius Nedergaard ganske rigtigt kusk på Faurskov Hovedgaard; stedet som har lagt navn til den nuværende storkommune. Niels Nedergaard er født den 20.10.1886, og på Faurskov regerer forpagterparret Jørgen Vilhelm Jørgensen og fru Wilhelmina. Foruden kusken består den faste arbejdsstyrke af to stuepiger, en kokkepige og en husjomfru. Endvidere en forvalter og tre karle i mark og stald. Alle bor på Faurskov, og det er nærliggende at antage, at der er tilknyttet flere mere eller mindre fastansatte arbejdere fra lokalområdet.

Men Faurskovs dage som hovedgård er ved at være talte. Den 16. marts 1922 forsvinder Niels Nedergaards tidligere arbejdsplads. En notits i Hadsten og Omegns Folkeblad kundgør, at Statens Jordlovsudvalg på grund af jordens udstykning afholder offentlig auktion på Faurskov. Der bortsælges blandt andet 10 gode, jyske arbejdsheste, to gråskimler, samtlige maskiner og arbejdsredskaber samt alle seks arbejdsvogne.

Men hvad med Ane Poulsen? Hørte hun mere til Niels? Ja – de to nøjedes ikke med brevvekslingerne og de venlige hilsner. Den 1. maj 1917 kan pastor Vollquartz erklære parret for rette ægtefolk at være, da sognepræsten vier dem i Ødum Kirke. Og nu er Niels Nedergaard ansat som tjenestekarl i Ødum Præstegård!

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse udvalgsformænd… ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 347

Ugens naturbilleder nr. 347

Weekenden bød på flot vejr med rimfrost, sol og blå himmel - godt udgangspunkt for at få nogle gode skud i kassen ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banking direktør

Henrik Lykke, 50 år er pr. 2. januar ansat som Private Banking direktør i Vestjysk Bank ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glem tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
Loading...