|

Også hjælp at hente til mænd med fødselsdepression

Favrskov Kommune er en af de kun 20 kommuner, der også screener mænd for fødselsdepression.

Sundhedsplejen har screenet 52 fædre, og fire er blevet tilbudt et forløb i Familiehuset. Der er et behov, og vi er glade for, at vi nu fagligt er blevet klædt på til screeningen af fædrene, siger Jane Rüdiger, leder af B & U Sundhed i Favrskov Kommune.

Forskningen viser, at 7-10 procent af alle nybagte fædre får en fødselsdepression. Det vil sige cirka 4.000 mænd årligt. De nyeste tal fra Favrskov Kommune siger 7,69 procent, så det svarer meget godt til forskningens tal.
Svend Aage Madsen, chefpsykolog på Rigshospitalet, har været med til at udvikle screeningsværktøjet til undersøgelse af fædrene. Sundhedsplejen i Favrskov og Syddjurs Kommune samt Familiecenteret i Favrskov Kommune har tidligere på året haft en temaeftermiddag med Svend Aage Madsen for at få viden om, hvordan de bedst muligt kunne opstarte screening af fædre for fødselsdepression.

Sundhedsplejen i Favrskov Kommune indgår nu i Svend Aage Madsens database med screeningsresultater.
Jane Rüdiger, leder af B & U Sundhed i Favrskov Kommune, er glad for, at Sundhedsplejen nu også har et tilbud til fædrene.
– Vi har længe tilbudt screening til mødrene og har selvfølgelig været opmærksomme på fædrene i det omfang, vi nu kunne. Vi har bare ikke haft et brugbart redskab til systematisk at hjælpe dem. Det har vi nu, og vi har allerede haft faste samtaler med fire fædre. Der har ikke været nok til at lave en gruppe, men det kan på sigt også være en mulighed, siger Jane Rüdiger.

Sundhedsplejen tilbyder begge forældre en screening, når barnet er omkring otte uger gammelt.
– Det er vores oplevelse, at screeningen har en værdi, også hos de forældre, som ikke har en fødselsdepression. Screeningen giver anledning til at tale om, hvordan det har været at blive forældre – en samtale som man måske ikke får midt i hverdagens travlhed, siger Jane Rüdiger.

En fødselsdepression kan have store konsekvenser for alle involverede. Den syge kan være angst og have problemer med at overskue hverdagen og de praktiske opgaver. Det kan være svært at sove, og for mange mænd er det også svært at bede om hjælp.
Svend Aage Madsen understreger, at mænd får fødselsdepressioner af de samme grunde som kvinder, da det med at blive forældre er en stor og omvæltende proces og de har svært ved at forholde sig til barnet i en forældrerolle. Samtidig viser forskningen, at børn, hvor forældrene har en ubehandlet fødselsdepression, risikerer at få en mere vanskelig start på livet end andre børn.

– Derfor skal vi sætte ind med behandling, da vi ved, at det hjælper. Og hjælper vi den ene part, hjælper vi dem alle, lyder det fra Jane Rüdiger.

Læs folder om mænds fødselsdepression.

venlig hilsen

Email til redaktør: Dorthe Lerche

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Venstres næste træk: Skoleskak

Venstres næste træk: Skoleskak

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Fornuftigt halvårsregnskab fra Vestjysk Bank trods corona  ... læs mere
Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Af Grethe Villadsen Byrådsmedlem (A) Formand Social og Sundhedsudvalget ... læs mere
Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Loading...