|

Om Ågade i Hadsten

af Herluf Nydam Jensen

 

Ågade i Hadsten

I den nybyggede by Hadsten spillede Ågade en central rolle. Dels var den grænsen imellem Århus amt og Randers amt. Derudover var det sogneskel imellem Galten sogn og Hadsten sogn, og vi skal huske der var ingen kirke var i den nye by Hadsten. Det var Galten kirke der betjente bebyggelsen nord for åen og Ågade.

Desuden var der kommuneskel imellem Galten Vissing kommune og Vitten Haldum Hadsten kommune.

Derfor var Ågade grænsen. Det løber man længe rundt i som slægtsforsker i vores område. Men det kan læres….

Da jeg lærte Hadsten at kende i starten af halvtredserne var i Ågade mod syd en stor bygning der husede Hadsten brugsforening, som jeg skulle komme til at kende særdeles godt, idet min hustru igennem 52 år er opvokset i lejligheden oven over forretningen der nu hedder ”Butik Natalie ”.

Ved siden af brugsen boede vognmand Ginge, som var byens lillebil og busejer. Det jeg husker bedst var, at han arrangerede ture til seksdagesløb i Århus—det var et tilløbsstykke, og vognmanden sørgede for at de unge mennesker kom hjem i god behold.

Vognmandens ejendom er væk og den gennegående gade hedder nu Ågade, men den gamle Ågade er der endnu i en anden skikkelse

Ågade betød at Hanne kom til at gå i skole i Over Hadsten, og at hendes veninder på den anden side af gaden, gik i skole på Vinterslev skole. Det har nok været lidt træls at blive skilt fra dem man kendte så godt.

Ågade var adgangsvej til Hadsten Tømmerhandel der lå der hvor nu Ågården og alle lejlighederne har til huse. Overfor lå en bebyggelse med adskillige lejligheder, der virkede som almene boliger.

Overfor Brugsforeningen var der også lejligheder og på hjørnet var der forretning med udsalg af fine damehatte, den ejedes af frøken Pind, som nok selv fremstillede de fine prydelser til hovedet. Om hjønet til Søndergade eller storegade var der en slagterforretning, der i halvtredserne tilhørte slagter Thomsen.

På et tidspunkt langt tilbage var der også en lille privat skole, som blev ledet af Frk. Hansen.

Det mest markante ved Ågade var et flot tårn, hvad det var bygget til, er vi ikke klar over, men flot var det, det gik desværre til i råd og forsvandt, jeg kan ikke huske hvornår? Hører gerne mere. Anita Lorentzen der er vokset op i Ågade, mener tårnet blev fjernet midt sidst i halvtredserne, og indtil da var der et værese til udlejning og en af lejerne hed Sundstrøm

På et postkort er der et skilt der fortæller at her lå Hadsten Skotøjsfabrik, og årstallet er 1905. Der ligger oplysninger om at Anders Juncher Høeg og dennes hustru Mette Juncher Høeg ( kaldet Dudde ) født Mette Kaiser i Grenå i 1873.

De startede skotøjsfabrik op i 1905 og drev den i Hadsten til 1910, hvorefter de flyttede til Århus og startede fabrik der.

I Hadsten avisen fra 1905 kan vi læse i referatet fra Hadsten Håndværkerforenings generalforsamling, en lørdag aften, at der optoges nye medlemmer bl. a. Skotøjsfabrikant Juncher Høeg.

Endvidere vedtog man at give et tilskud på 100 kr til Teknisk skole der i det år havde haft 21 elever, man håbede også at få del i statsmidler der var afsat på finansloven.

I den lokale avis kan man læse nogle flotte annoncer for de nye varer. Der reklameres med ”solide sko til små penge ” Damestøvler til 7,50 kr. osv.

Ågade som grænse midt i byen varede helt til 1970, hvor Hadsten kommune opstod og det varede så til 2007, hvor det kom til at hedde Favrskov kommune, men det er en helt anden historie

Herluf Nydam

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Påskepynt
26. mar. 2018

Påskepynt

Troldeskattejagt
26. mar. 2018

Troldeskattejagt

Loading...

Vinsmagninger hos WINEBOUTIQUE

Vinsmagninger hos WINEBOUTIQUE

Vinhandler Flemming Nielsen fortæller om sine kommende vinsmagninger ... læs mere
RETTELSE

RETTELSE

Nyt om Rysse Mikkelsens amerikanerbil ... læs mere
Sådan sikrer du dig mod påsketyven

Sådan sikrer du dig mod påsketyven

Østjylland Politi oplyser ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Svend Erik lever et godt liv på trods af følgerne af prostatakræft ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Nye tal: Forældre har stor tillid til HPV-vaccinen ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

DR - ”Djøfokratiets” højborg ... læs mere
FORARGELSEN

FORARGELSEN

Ole Juul fortæller om "Langlørdag" og ønsker glædelig Påske - her på PingvinNyt ... læs mere
260 kom til årsmøde i Ældre Sagen i Hinnerup

260 kom til årsmøde i Ældre Sagen i Hinnerup

Ældre Sagen i Hinnerup oplevede en stigning i deltagelse i årsmødet på 28 %, og det er samtidig en fordobling på 3 år. Lokalafdelingen har pr. 8. marts 1.920 medlemmer, og det er en fremgang på 101 medlemmer på et ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Unge er på vej mod en sundere alkoholkultur ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 357

Ugens naturbilleder nr. 357

Vi har passeret forårsjævndøgn og dagene er begyndt at blive længere end nætterne. Selvom kulden endnu ikke helt har sluppet sit tag i naturen, så er det sikkert og vist, at foråret er på vej! ... læs mere
Loading...