|

ORDET SKABER, HVAD DET NÆVNER…

Stop de onde, hadske og sårende ord, siger Ole Juul – og samtidig ønskes GLÆDELIG PINSE!

”ORDET SKABER, HVAD DET NÆVNER”

Af Ole Juul                   

”Tal ordentligt til hinanden”! Jeg tror, det er den sætning, jeg hen over vinteren og foråret har udtalt oftest til mine konfirmander, og der har været grunde nok til det. For jeg har, som mange i den danske folkeskole, ikke kunnet undgå at bemærke, at unge menneskers omgang med ordene og deres dagligsprog til hinanden er blevet mere og mere råt.

Et er, at de i forhold til mit første hold for 26 år siden er blevet noget mere bramfri i deres umiddelbare udmeldinger til deres præst og lærere. En af mine konfirmander spurgte mig forleden, om jeg ikke havde overvejet at få farvet hår til hendes konfirmation, for som hun klart meldte ud, ”du er jo ved at blive gråhåret, mand”, og hun synes ikke, det ville pynte på det billede, der bliver taget af holdet og deres præst. Jeg måtte så mindeligt forklare hende, hvoraf nogle af de grå hår kom.

Ja, et er et frisprog, som tales mellem mennesker, når man kender hinanden godt. Det er til at leve med og ofte ganske harmløst. Et andet er unge menneskers direkte udmeldinger til hinanden, som ofte er fyldt med onde, hadske og særdeles sårende ord. Her er der sket et alvorligt skred, som man som forældre, lærer eller præst ikke uden videre kan sidde overhørig.

For bedre at forstå, hvor ordene kommer fra, har jeg i den seneste tid lyttet til nogle af de rappere, der topper hitlisterne, og det er mildest talt noget skrammel, der gennem radioen og musikvideoer flyder ud i æteren. Det er åndelig forurening af den værste slags, som så gentages disse halvstore børn imellem, og som de dagligt hælder ud over hinanden.

”Jamen, vi mener jo ikke noget med det”, som en af dem sagde forleden. ”Det er bare noget, vi siger”. Ja, og her ligger problemet, at man ikke længere tror, at ordene har nogen betydning, for det er jo bare noget, man siger.

Hen over foråret og her i forsommeren har jeg lørdag efter lørdag stået i kirken og hørt en brudgom og en brud udsige et tydeligt JA til den udkårne. Jeg går bestemt ud fra, at de mener det, de siger, og at de efterfølgende i deres dagligdag står inde for det sagte ord.

Tænk engang, hvis brudgommen under den efterfølgende bryllupsfest i sin tale fortæller sin brud, at det jeg sagde for et par timer siden, mener jeg ikke noget med, det var bare noget jeg sagde. Det ville jo være aldeles uholdbart. Nej, i positiv forstand ved vi, at som bordet fanger, så gør ordet det. Det er jo det, vi mennesker imellem mentalt ånder og lever af dagligt. Disse gode og dyrebare ord, som vi derfor også er nænsomme og varsomme med.

For knap 2000 år siden stod der en lille flok rådvilde mænd på et torv i Jerusalem. De stod der, apostlene, for på dette offentlige sted at fortælle om en kærlighed, der overgår al forstand og som gælder enhver. De havde svært ved at finde de rigtige ord for at forklare, hvad der lå dem på hjerte. Men denne første Pinsedag blev de ved Helligåndens kraft i stand til at udsige ordene, så de blev hørt og forstået.

Folk standsede op og lyttede, og disse gode ord skabte i de lyttendes sind og hjerter det, som ordene betød. Den dag blev kirken ”født”. Ikke som bygning, men som det sted, hvor folk hører et kærlighedsord, der, som Grundtvig sagde det, ”skaber, hvad det nævner.”.

Fordi vi i så mange andre sammenhænge misbruger ordene og ofte ikke altid mener, hvad vi siger, er det måske vigtigere end nogen sinde før, at vi derfor værner om dette særlige mødested og dets gode ord.

Derfor, glædelig Pinse.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Dødsfald i Hadsten

Dødsfald i Hadsten

Lis Hesel er død ... læs mere
Uheld på motorvejen ved Hadsten

Uheld på motorvejen ved Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vinyl og Veteraner

Vinyl og Veteraner

Af redaktør Jørgen Kjær Hadsten ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Kræftpatienters ventetid er tilbage på niveau med 2014 ... læs mere
Soldaterkammerater for sjov

Soldaterkammerater for sjov

Af redaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
1-1 i lokalopgøret mod Hammel

1-1 i lokalopgøret mod Hammel

Serie 2, pulje 17. Hammel Stadion. Ca. 60 tilskuere (ca. halvdelen fra Hadsten). Dejligt med opbakning. Hammel GF (HGF) - HSK: 1-1 (0-0) ... læs mere
NYT fra LMO

NYT fra LMO

Nybyg eller renovering – hvad er bedst for dig? ... læs mere
Der er god grund til at lære matematik

Der er god grund til at lære matematik

Forløbet praktisk anvendt matematik er et samarbejde mellem Favrskov kommunes grundskoler og Den jydske Haandværkerskole (DjH). 5. – 6.- årgang fra Korsholmskolen er på besøg på DjH for at få indblik i, hvorfor matematik er en god ting at lære, ... læs mere
VIGTIGT MØDE I RANDERS

VIGTIGT MØDE I RANDERS

På Bøgevej ser vi nærmere på Villa "Vesta", og så mindes Kurt Villy en tid, hvor postmesteren besad en vis autoritet ... læs mere
Hverken Hammel eller Hadsten er en undtagelse. Desværre...

Hverken Hammel eller Hadsten er en undtagelse. Desværre…

På landsplaner 10. forretning i detailhandlen er lukket siden 2008 ... læs mere
Busdrift i Favrskov

Busdrift i Favrskov

Af Niels Kallehave DF -Tåsingevej 22 8370 Hadsten ... læs mere
Uheld på motorvejen

Uheld på motorvejen

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...