|

ORDETS MAGT

“Ord kan være mord uden m”, som Møllehave sagde. Læs Ole Juuls interessante klumme om ordenes magt. Perfekt til Kristi himmelfarts-fridagene…

ORDETS MAGT

Af Ole Juul

Jeg faldt forleden over nogle betragtninger over ordets magt, i sin tid skrevet i et brev af Jakob, som ingen rigtig ved, hvem er. Brevet er trykt i Det nye Testamente, og Jakob skriver følgende: ”Tænk på, at skibene, der er så store og tilmed drives frem af hårde vinde, styres af et ganske lille ror, hvorhen styrmanden vil. På samme måde er tungen kun en lille legemsdel, men kan prale af stor magt”. Ja, med tungen former vi ord, og ordet har magt, og med ord kan vi sætte magt igennem.

              Johannes Møllehave har i en prædiken engang sagt, at ”ord kan være mord uden M”. Og det den hurtigsnakkende og veltalende ordmester mener er, at vi med ord, måske blot et enkelt ord, kan dræbe livsmodet hos hinanden. Med ord, måske kun et enkelt sårende ord, kan vi ødelægge noget for hinanden. Med et enkelt ord kan vi i et splitsekund bryde ned, hvor der forinden møjsommeligt var bygget op.

              De fleste af os kender til, at vi får sagt noget i affekt, i ubetænksomhed. Ordet røg ud af munden på os, for hvad hjertet er fuldt af, løber munden over med. Og det var blot et enkelt lille ord. Men dette lille ord voksede sig stort i betydning, for det sårede, det ødelagde, det gjorde ondt. Og vi tænkte med det samme: ”Havde jeg dog bare holdt min mund”. Men det er ikke muligt at holde mund med tilbagevirkende kraft. Det ville være rart, hvis det var sådan. Men når ordet først er sagt, så er det som det er, så skaber det, hvad det nævner.

              Forleden var jeg nede på den lokale losseplads, eller genbrugsstation, som det hedder nu. Mens jeg stod der i mine egne tanker og tømte bagagerummet for småt brændbart, rullede der en bil op ved siden, og ud steg en far og hans datter. Også han havde småt brændbart med sig, og det var ikke så lidt. Den lille tøs ville gerne hjælpe sin far, så hun tog resolut, hvad hun kunne have i favnen, og så puttede hun det ned i den pose, der er beregnet til de sorte plasticsække, som vi tømmer. Hun havde vel lært at gå ud med skraldeposen derhjemme.

              Men da faderen så det, lød der et brøl fra ham. ”Dit lille fjols”. Og dér stod hun og ville så gerne hjælpe. Men med få ord havde faderen taget lysten fra hende. Råbt det ud over hele pladsen og gad vide, hvilket selvværd eller mangel på samme der her blev skabt.

              Jeg stod og blev godt gal i skralden på den her far, og de fleste kender denne retfærdige vrede, som man kan blive opildnet af, når de andre har fejlet. Men den er som en boomerang. Du får den tilbage lige i nakken. For da hørte jeg ordene som et ekko. Som noget jeg havde hørt før eller rettere sagt før. Til en anden lille pige, i en anden sammenhæng, et andet sted. Men betydningen var den samme, og den umiddelbare ødelæggelse var den samme.

              Det er som det er, at med sproget og med ord kan du gøre et andet menneske glad, og med sproget kan du med få ord gøre et andet menneske ked af det. Måske var det et barn, som stod dér i al sin troskyldighed og vidste ikke bedre, og vi kunne have bidt tungen af os selv. Men ordet var sagt, og noget gik i stykker for en tid.

              Nogen gange kan afstanden mellem mennesker, der går op og ned af hinanden, føles stor. Og så ved vi jo godt, at afstanden ikke er længere end et ord, et kærligt og tilgivende ord, der blot skal siges.

              Vi siger om et veltalende menneske, at han eller hun har ordet i sin magt. Men betyder det også, at vi har magt over ordet? Og hvilken magt?

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Loading...