|

P O S T B U D E N E

Den 20. december kan vi præsentere fordums elskede, røde postbud, som i den grad kom på mærkerne i 1924…

Epistlen skriver buddet Kurt Villy

POSTBUDENE I 1924

Hvad der vel nærmest kan betegnes som et dansk nationalsymbol – det røde postbud – kom i 1924 ekstra på mærkerne. Julemærkerne forstås.

En skændsel i øvrigt, at Posten i disse år ændrer uniformen til en kedelig, grim blå nuance. Det er ikke bare hærværk, det er makværk.

Dagens indgangsbillede rummer lidt posthistorie: Johannes Nielsen i Hadsten sender ønsket om en glædelig jul til Kirstine Mikkelsen i Vinderup, men har glemt, at portoen for et brevkort er 15 øre. Da afsenderen kun sætter et 10-øres frimærke på forsendelsen, takseres kortet i strafporto, som var det dobbelte af den manglende frankering. 10 øre er herefter påklæbet som portomærke og opkrævet hos modtageren.

Den kære, ofte med længsel ventede røde brevomdeler, optræder på julemærket 1924 med hele to personer: Det store postbud siges at symbolisere frimærket; det lille bud viser julemærket.

Julemærket 1924 markerer Postvæsenets 300-års jubilæum, og mærket blev skabt af en tegner, som også er mesteren bag et stort antal postkort: Rasmus Christiansen.

Rasmus Christiansen, som blev født i Bjertrup ved Hørning den 13. februar 1863 (død 11. november 1940), havde et talent, der spændte vidt, begyndende med en uddannelse som maler. Evnerne som tegner viser sig i de talrige, smukke postkort, Rasmus Christiansen har beriget os med. Postbude optræder ofte i Christiansens værker, ligesom militærliv stod hans hjerte nært.

Fornemt julekort, udført af Rasmus Christiansen: Så er der spændt for. Det er idyl a la Nøddebo Præstegaard

Landskaber, skibe, børn, smukke kvinder og hestetrukne slæder og vogne i vintermiljø: Rasmus Christiansen kunne det alt sammen, men én ting findes sjældent fra denne kunstners hånd: Nisser! Indtil videre er jeg kun truffet på et enkelt eksemplar.

I det følgende vil vi se nærmere på Rasmus Christiansens mange talenter og samtidig mindes fordums stolte og stabile brevbærer – postbuddet.

Når Rasmus Christiansen endeligt tegnede et nissekort, skortede det ikke på hyggen. Gammelnissen er trådt ned fra loftet og byder galant den gråstribede kat på risengrød, medens den gamle røde, danske malkeko nikker anerkendende i båsen…

Ved Hadsten postkontor huskes stadig det gamle postbud, som på en bitterlig kold dag ved juletid følte Ødum-ruten længere end normalt. Den blåfrosne næse blev gnedet grundigt undervejs af stive fingre, som i ny og næ måtte søge varmen inde i armhulerne under den tykke postfrakke. Pludselig kom en trivelig kone frem fra et ydmygt husmandssted ved Røved. Hun holdt meget af sit postbud, og da han netop denne dag overrakte hende et par julekort fra familien i Randers, sagde hun:

-Post – vil du ikke med ind og have en kop kaffe og et spejlæg..?

Det ville posten gerne, så han trak frakken af og hang den op på et søm i gangen. Kasketten smed han på en mælkejunge. Lige som posten trådte ind i stuen, lød der et vræl fra køkkenet:

-KAT – vil du SÅ se at komme ud af min stegepande..!

Og her vrimler det simpelthen med juletravle postbude mellem togvogne og damplokomotiver. Mesterligt udført af Rasmus Christiansen!

I min egen familie så vi også frem til landpostens tilsynekomst gennem de meterhøje snedriver, som altid dækkede landskabet i 50´erne. Til tider kunne man kun se det sølvglimtende etatsmærke i toppen af kasketten, når brevbæreren med cyklen over skulderen kom til syne på den tilsneede kommunevej. Mine bedsteforældres postbud hed Larsen, og han var meget samvittighedsfuld i sin gerning som landpost. Alligevel var han kendt for ikke så sjældent at aflevere breve forkert.

Fik han en øl for meget midt på ruten – eller en snaps – hvad sådanne bude til tider kunne blive udsat for, kneb det med at tyde adresserne.

Medens ungerne boltrer sig omkring snemanden, ser det ud til, at landposten i døren ved, hvem julebrevene er til…

Larsen ville imidlertid også gerne have klarhed over, hvem brevene var fra. En dag sad han og tøede op ved køkkenbordet hos mine bedsteforældre, medens han nød en kop kaffe og en Manne-cerut. Et af brevene vendte og drejede han flere gange i hånden. Til sidst udbrød Larsen:

-NEJ, se nu det brev her. Det ka´ a æ´ forstå, hvem ka´ være fra…

Min bedstefar – Marinus Svendsen – satte sin kop på bordet og løftede det ene buskede øjenbryn. Så brummede han: -Neiij – men a tøws´, det er store sager, hvis du ka´ holde rede i, hvem det er TIL, Larsen..!

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Pandekagedag
5. mar. 2019

Pandekagedag

VETERAN PLØJNING
9. mar. 2019

VETERAN PLØJNING

Loading...

Mester Jacob flytter

Mester Jacob flytter

Byens eneste bagerforretning flytter til Sundhedshuset ... læs mere
Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert og Lis nød jubilæumsdagen i Hadsten Bio

Gert fortæller følgende fra dagen ... læs mere
Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Forslag: CO2-kompensation i Favrskov

Hvis danskernes CO2-udledning skal ned, et er bl.a. nødvendigt at begrænse flyvningen. Men det er svært,. Det vil nok hjælpe lidt at indføre afgifter, men der er også brug for at kunne betale kompensation for den CO2 man udleder når ... læs mere
Glade hundesmileys over hele landet

Glade hundesmileys over hele landet

Landets hundekenneler, -internater og -pensioner har fået en smiley, som viser, hvor godt de passer på deres hunde ... læs mere
Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Flot Fastelavnsoptog i gaderne i Hadsten

Med start på Biblioteket og slut på Hans Gadebergs Plads - se billedreportage ... læs mere
Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Vi skal hjælpe skoletrætte børn

Birgit Liin, byrådsmedlem for Venstre i Favrskov Byråd, Formand for Børne- og Skoleudvalget, Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, 8870 Langå ... læs mere
Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Efterlysning : Dagens lille fund på en mark øst for Hadsten.

Dagens lille fund gav et par henvendelser, der kaster lidt lys over fundet  ... læs mere
Røverkøb

Røverkøb

Røde Kors Butikken i Thorsø giver den nu en ekstra  skalle ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Kvalitetsrapport på børne- og familieområdet

Byrådet har godkendt den første kvalitetsrapport på børne- og familieområdet "Kvalitetsrapport for Børn og Familie 2018" ... læs mere
VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

VENSTRE SKAL FINDE EN NY SPIDSKANDIDAT

På den netop afholdte generalforsamling hos Venstre i Favrskov oplyste viceborgmester Flemming Nørgaard, at han ikke genopstiller som spidskandidat til det kommende kommunalvalg i 2021 ... læs mere
Loading...