|

På ferietur gennem Europas miljøzoner

Nyt fra Motorhistorisk Samråd af Jørgen Kjær

  Af Jørgen Kjær

På ferietur gennem Europas miljøzoner

I Samrådet får vi en del henvendelser vedrørende kørsel med klassiske køretøjer i forbindelse med ferieturen sydpå. Der råder en del forvirring omkring de miljøzoner, der er oprettet i mange europæiske byer. Her følger en lille guide og et aldeles uundværligt link når sommerens ferietur skal planlægges.

Det politiske formål med miljøzonen er at begrænse køretøjernes partikeludslip. Miljøzoner har vist sig at være meget effektive. I Danmark er der i København, Aalborg, Århus og Odense indført miljøzoner for køretøjer med totalvægt over 3,5 tons.

Undtaget fra kravene om miljøzonemærker i Danmark er køretøjer, der er registreret til veterankørsel og som er ældre end 30 år, samt køretøjer fra forsvaret, politiet og redningsberedskabet, såfremt disse køretøjer sædvanligvis ikke kører i zonen. Udenlandske køretøjer skal også opfylde kravet om partikelfilter og have miljøzonemærke i forruden, og for dem gælder samme undtagelse med en grænse på 30 år.

Skal man køre ud i verden i sin gamle bil eller på sin gamle motorcykel, gør man klogt i først at sætte sig ind i reglerne for de miljøzoner som flere og flere byer indfører.

Generelt kan man dog sige at historiske køretøjer er undtaget for miljøzonerne i de europæiske byer. I Tyskland er der en generel undtagelse for køretøjer ældre end 30 år, som er registreret som historiske køretøjer, og som kendes ved deres “H” numre på nummerpladerne. Udenlandske køretøjer skal opfylde de samme betingelser, i tvivlstilfælde bør man medbringe køretøjets registreringsattest, der kan dokumentere køretøjets alder.

Enkelte lande har indført generelle undtagelser, men det er de forskellige bystyrer der opstiller reglerne for deres område. På adressen www.lowemissionzones.eu kan man finde alle de informationer, der er nødvendige.

Konfirmations og bryllupskørsel

De sociale medier svømmede for nylig over med de glade billeder af de unge smukke konfirmander M/K og flere af billederne viser det ene spektakulære transportmiddel efter det andet, som de blev transporteret fra kirke og til fest i. Undertiden ser man også glade billeder fra bryllupper, studenterafslutninger og andre festdage, hvor det samme gør sig gældende.

Og hvis det er onkel med den fine gamle Ford eller fætter med den feeede US-bil, der som en glad gestus selvfølgelig stiller op og transporterer nevøen eller kusinen, er der fred og ingen fare!

-Men kommer vi ud i fjernere slægtsled eller bekendtskabskredsen, og man tager sig betalt for at bruge et par timer på at vaske, polere og støvsuge køretøjet, bruge en time på at køre frem til brudens adresse, en time på selve ceremonien med efterfølgende familiekram, fotografering og lignende – hvor man inden man ser om nemt kan bruge 5-6 timer på sådan en tur, ja så er det en helt anden sag, forklarer Michael Deichmann, bestyrelsesmedlem i Motorhistorisk Samråd, og han understreger, at dette nemlig af myndigheder og forsikringsselskaber betragtes som erhvervsmæssig personbefordring!

Det er limousinekørsel, og det fordrer licens fra kommunen (taxabevillingsnævnet), erhvervskørekort og en masse forsikringer.

-Vi har Gud ske lov ikke hørt om sager eller uheld – men det kan få ganske alvorlige konsekvenser, hvis det går galt. Vi kan derfor kun råde til at tænke sig rigtig godt om. Hold jer til den nærmeste familie og venner hvor det kan gøres som en gave, og tjek forsikringsbetingelserne!

Motorhistorien får UNESCOs blå stempel

Søndag 5. juni var der et usædvanligt stort antal historiske motorkøretøjer på vejene. Det er Motorhistorisk Køredag, hvor de mange som interesserer sig for historiske motorkøretøjer mødtes til træf eller køreture overalt i landet.

-Den Motorhistoriske Køredag får i år en særlig betydning, fordi den internationale organisation for motorhistoriske klubber, FIVA, har udnævnt året til motorhistorisk år. Det er dels for at fejre at FIVA bliver 50 år og dels for at markere den store betydning, som motoriseringen har haft for udviklingen i det 20. århundrede. Uden motorkøretøjer havde verden på godt og ondt set meget anderledes ud, fortæller Niels Jonassen, Bestyrelsesmedlem i Motorhistorisk Samråd

I de senere år har UNESCO tildelt en række historiske monumenter status af historisk verdensarv. Herhjemme gælder det f.eks. Kronborg, Jelling-stenene og Roskilde domkirke. I år har UNESCO meddelt at organisationen stiller op som protektor for det motorhistoriske år.

UNESCOs protektorat af det motorhistoriske år er et tegn på en voksende anerkendelse af motoriseringen og motorkøretøjer som en væsentlig del af det 20. århundredes kulturhistorie.  En kulturhistorie som de ca. 100 historiske bil- og motorcykelklubber, der i Danmark er samlet i Motorhistorisk Samråd, værner om og bevarer helt uden udgifter for det offentlige. Ikke alene er de gamle køretøjer til glæde for deres ejere, de glæder andre, når de som på den Motorhistoriske Køredag kan ses på gader og veje. Desuden bliver en betydelig del af de sidste 100 års kulturhistorie bevaret af de godt 30.000 mennesker, som her i landet bruger penge og fritid på at restaurere og bevare gamle motorkøretøjer

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Byrådsmøde foregår via Skype

Byrådsmøde foregår via Skype

På grund af den aktuelle corona-situation bliver byrådsmødet tirsdag 26. januar 2021 kl. 19 i Favrskov Kommune afviklet som et Skype-møde ... læs mere
Taget for narkokørsel m.m.

Taget for narkokørsel m.m.

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Færdselsuheld

Færdselsuheld

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Vi leger fortsat

Vi leger fortsat

Fortæller Hadsten Håndbold ... læs mere
Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Loading...