|

Han var tæt på at blive lam – nu er drømmene store!

Hadsten Håndbolds meget aktive eventmager Simon Olsen har lavet dette interveiw med Klubbens førsteholdskvinde træner Mathias Broløs

 

19. november 2020 08:54 , af Simon Olsen  

Han er Randrusianer ind til benet, efter at være født og opvokset i Randers med hele familien. Udover en interesse for fodbold i de yngre år, så har det for den nu 28-årige Mathias Broløs, altid været håndboldverden som har fyldt det meste, hvilket også er blevet til en familieting. Hans søster Stine spiller i kvindeligaen for Randers HK, mens kæresten Cecilie spiller for Aarhus United.
Selv startede han i Randers Freja som hører til i Arena Randers, et sted han har brugt meget af sit liv allerede både hvad angår håndbold, men også som ansat i Arena Randers.

Udover en enkelt afstikker til Aalborg i U18 årgangen med holdkammerater som Martin Larsen og Simon Hald, er alle årene brugt på hold i Randers, hvor han bl.a. var med til at spille Randers HH op i Herreligaen og selv var med i den ene sæson.
Han stoppede dog efter den sæson, og det var der flere årsager til.
“Jeg er meget taknemlig, og også stolt over at have prøvet at spille mod de bedste.
Jeg havde sat mig et mål om allerede for mange år siden, om at jeg skulle være den bedste. Jeg gik altid benhårdt ind til træningerne for at udvikle mig, og blive den bedste og komme på landsholdet. Men jo mere jeg kunne mærke at jeg nok ikke ramte det mål, med bl.a. at spille kontinuerligt i Herreligaen, kombineret med at min nakke begyndte at drille qua min ulykke med en brækket nakke, så begyndte jeg er tænke lidt i andre baner”
, beretter Mathias.


Tæt på at blive lam
Tilbage i 2009 var Mathias på dengang 16 år, med på en skoletur til VM i Kroatien med Randers Realskole. Her forulykkede den bus han og skolekammeraterne kørte i.
Der gik en dag hvor han gik rundt med lidt ømhed i nakken, før han blev indlagt i Kroatien. Men det var først da han blev overflyttet til Danmark at man virkelig indså alvoren i hans skader.
2 brækkede nakkehvirvler og en knust diskos lød dommen, og han var mikrometer fra at blive lam fra nakken og nedefter.

En drøm om landsholdet blev lagt på hylden, for Mathias som ellers på det tidspunkt var tæt på, og var med på U16 talentsamlinger, og var et af de største talenter i håndbolden. I stedet var det nu en lang kamp, for overhovedet at komme tilbage på banen.
Imod alle odds fik han tilbage i 2016-2017 debut i landets bedste række for Randers HH. Men som tiden gik, blev drømmen om bl.a. landsholdet, altså mindre realiserbar for den unge håndboldspiller, og så begyndte tankerne som nævnt at vende sig imod andre ting i livet.

I dag er han håndboldtræner, og meget af hans liv har været lagt op omkring håndbolden. Skulle han have prøvet sig af i andre sportsgrene, så kunne fascinationen af individuel sport, godt have været sjovt.
“Badminton eller tennis er begge sportsgrene, som jeg nyder at spille, både spillet i sig selv, men også fordi man skal kunne holde hovedet koldt alene. Der er nogle andre parametre i individuelle sportsgrene, som jeg synes er spændende, samt det med at sætte sig selv op, og herudover komme ind i andres hoveder i en direkte duel, synes jeg er ret spændende”, fortæller cheftræneren.

Vil op på øverste hylde
Det endte dog med at være trænergerningen, og det startede allerede tilbage som 19-årig. Her blev han inviteret til at være assistent for et U14 hold i Hornbæk. Derfra videre til Randers HK’s ungdomsafdeling, hvor han har været med som cheftræner for både U16 og U18 holdene, før han kom til Hadsten. Han nævner bl.a. kulturen i Randers som en af faktorerne for at det blev trænervejen.
“Jeg havde altid synes Randers HK var Randers’ flagskib, i hvert fald indenfor håndbold. De værdier de har, synes jeg var attraktive at prøve at arbejde med også”, fortæller Mathias, der hurtigt må tage sig til hovedet og tænke sig om, da han bliver spurgt om hvem hans idol så er.
“Jeg synes det er svært med det med idoler, da jeg godt kan lide at observere på mange forskellige trænere og ledertyper, som jeg kan lade mig inspirere af i min egen udvikling som træner. Men jeg synes en ung Krickau i GOG er utrolig inspirerende, med alt det han gør med en masse unge spillere, hans enorme faglighed, hans fokus på udvikling, samtidig er han enormt resultatorienteret”
, beretter cheftræneren.

Ved siden af trænergerningen i Hadsten Håndbold er Mathias lærerstuderende, mens han supplerer op med at være træner på Elitesports College i Randers og har stået for håndboldskoler både i Randers og i år også i Hadsten. Men han ligger heller ikke skjul på at en dag er der større drømme. 
“På et tidspunkt vil jeg prøves af på øverste hylde, men hvad er det så? Det kunne være på et tidspunkt at skifte over og være herretræner, måske og evt. udlandet. Men også på et tidspunkt gerne at beskæftige mig med fuldtidsprofessionelle. Derudover kunne det være en drøm for mig, hvis jeg kunne leve af det selv også, og gøre håndbolden til mit levebrød”, udtaler han.

I Hadsten arbejder han med amatørspillere, der ikke får noget for at spille håndbold, mens de ved siden af træninger og kampe, skal passe studier og arbejde. Det er der både fordele og ulemper ved, fortæller Mathias.
“Det er svært lige at holde et møde en formiddag, om nogle vigtige ting, eller at presse et par ekstratræninger ind i kalenderen. Til gengæld så er det også nogle sultne spillere man får til træning. Når de kommer, så er det fordi de glæder sig til at komme til træning, og træne igennem. Dermed ikke sagt at man ikke gør det, hvis man lever af det, men man får måske nogle gange lidt for meget information som professionel, hvor man som amatør får skåret ind til benet, hvad det handler om, når tiden ikke er til mere end det”.

Ikke en svaghed at være ung
Ydmyghed er noget af det første man tænker, når man møder cheftræneren. Ikke de helt store armbevægelser, fødderne solidt plantet i den jyske muld, med en sund ydmyg tilgang til tingene, uden man betvivler hans enorme faglighed. Derfor er det også helt naturligt med omtanke, han først tænker sig grundigt om før han svarer på hvad hans styrker er.
“Jeg tror min styrke bl.a. ligger i min grundighed, og i den ro jeg kan give til holdet, om at uanset hvordan det lige ser ud nu, så skal vi nok finde løsninger til at komme tilbage alligevel. At finde troen i spillerens egne kvaliteter frem. Her kommer jeg jo inde fra et udviklingssetup inde i Randers, og jeg synes jo det er afgørende uanset hvor gammel man er, at man får skubbet lidt på spillernes udvikling hele tiden”, fortæller han og fortsætter videre, “Jeg har det jo også sådan, at vi kan lære af begge verdenener. Herrerne kan lære en masse fra kvinderne og omvendt. Den fysiske del eksempelvis. Kvinderne er enormt ærgerrige og træner generelt sindssygt hårdt i styrkelokalet, men det er jo det der med at få det overført og være nogle vilde dyr inde på banen, med noget råstyrke og mere fandenivoldskhed.
Den fysiske del er en af de ting, jeg synes vi er lykkes med at få ind på holdet i år eksempelvis”.

Med sin unge alder in mente og at Hadstens 1. Divisionsmandskab er den første senioropgave som træner han står overfor, er det også naturligt erfaringen, som Mathias påpeger som en lille svaghed.
“At tro mere på at de beslutninger jeg tager, er de rigtige. Rutinen i at stå i mange forskellige situationer, på og udenfor banen. Men bare i år allerede, kan jeg mærke, at der er mere ro på tingene, og at jeg har fået en sæson lagt ovenpå i erfaringsrygsækken, som kun har gjort mig bedre.  
Men jeg synes ikke det er en svaghed at være ung, så længe man er nysgerrig og åben for inputs, så man hele tiden udvikler sig til at blive bedre og bedre”
, slutter Mathias af. 

Næste del af interviewet kommer fredag d. 20/11. 

 

 

 

 

 
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.VITAMIN BOOST uge 8

VITAMIN BOOST uge 8

af Erhvervschef Bente Nørgaard, Favrskov Kommune ... læs mere
Bobilen skulle altid holde over en rist!

Bobilen skulle altid holde over en rist!

Af Motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Af Journalist - Julie Trolle Boding BOLIUS ... læs mere
Muligheder for kviktest i uge 8

Muligheder for kviktest i uge 8

Bliv testet for corona uden tidsbestilling. Du bliver podet i næsen, og efter ca. en halv time bliver du ringet op, hvis testen er positiv for COVID-19 ... læs mere
Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Årsplanen viser retningen for Landsbyrådets arbejde

Baglandet skal med, fremtidens fællesskaber skal diskuteres og de trafikale udfordringer kortlægges ... læs mere
Hadstens diplomat er gået bort

Hadstens diplomat er gået bort

En af Hadstens store erhvervsledere direktør Hans Gadeberg, er død kort tid før han blev 93 år ... læs mere
Kirken nytænker struktur

Kirken nytænker struktur

Af Erik Berthelsen, Thorsø ... læs mere
Hash i Hinnerup

Hash i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Fast vaccinationssted etableres i Hammel

Region Midtjylland opretter i starten af marts et fast vaccinationssted i Hammel Idrætscenter, der skal fungere, indtil vaccinationerne er gennemført ... læs mere
Loading...