|

PÅSKEBLOMST, HVAD VIL DU HER

Ole Juul kommer ind på såvel Benny Andersen som Grundtvig i denne dejlige klumme.
GLÆDELIG PÅSKE!

”PÅSKEBLOMST, HVAD VIL DU HER…”

Af Ole Juul

         ”Det er forår. Alting klippes ned”. Sådan indleder Benny Andersen sin dejlige forårshymne fra samlingen ”Oven visse vande”. Den er skrevet i 1981, for snart fyrre år siden, men på det åremål er den sunget ind hos mange danskere. I strofer med en forunderlig poesi og med ordspil og rim, der overrumpler, hilser digteren foråret og forårssolen velkommen. Han vedkender sig, at alt har sin tid, også hans eget liv, ”snart skal jeg og mine sidste tænder skilles ad”, men det er håbet og forventningen, der står stærkest, for ”når forårssolen skinner, bli’r jeg glad”. Ja, glad er digteren for det liv, der ganske vist leves på de grundvilkår, han kender, hvor alting tilsyneladende forgår, men som alligevel rummer glæde og livsmod. ”Og en gang går solen sin runde uden mig, men når forårssolen skinner, lever jeg”.

          Da ”Forslag til ny Salmebog” blev udsendt til høring, kom der mange nye salmer med, men selv om Benny Andersens forårssang i sig rummer en klar evangelisk trods, kom den ikke med i den endelige udgave af den nye salmebog.

         Det gør såmænd heller ikke noget, for vi har i salmebogen lige så livsbekræftende forårs- og påskesalmer, og den bedste er vel Grundtvigs uforlignelige påskehymne ”Påskeblomst, hvad vil du her”. Den er der ingen kommission, der tør udelade. Salmen er skrevet i 1817, og er den salme, der bliver sunget i de fleste af landets kirker i morgen. Også den handler om håbet på trods.

         ”Påskeblomst, hvad vil du her”, spørger Grundtvig og lægger med de ord den skepsis ind, der kan ramme enhver, der hører og forsøger at begribe påskeevangeliet. Påskeblomsten er liljen, bondeblomsten, der ”uden duft og pragt og skær” ikke var regnet på Grundtvigs tid, og i alt fald ikke som rosen blev plukket og sat i vase. Den er, som evangeliet, udsat for det moderne menneskes tvivl og mangel troens fantasi, som også Grundtvig kendte til – ikke mindst fra sig selv.

         Hvordan skal vi også forklare og forstå det, som vores største højtid dybest set handler om? Det kan, som de bedste af vore digtere gør det, kun beskrives i billeder. Som for eksempel med påskeliljen.

         En dag for mange år siden fandt jeg en vinterdag et par små løg i haven. Rynkede var de og ingenting at se til. Jeg tog dem med ind og lagde dem i en skål. En dag spurgte en af pigerne, hvad det var, der lå i skålen, og jeg fortalte hende, at det var løg, og at der inden i dem var de skønneste blomster. ”Dem vil jeg gerne se”, sagde hun, og så tog hun en kniv og begyndte at skrælle et af løgene. Lag efter lag skrællede hun af, men der kom intet frem, og til sidst skar hun resolut løget midt over. ”Jamen, der er jo ingenting”, sagde hun med skuffelse i stemmen. ”Tag det andet løg”, sagde jeg så. ”Gå udenfor i haven, grav et hul i jorden og læg det derned, dæk det til og vent. Så skal du bare se”.

         Det gjorde hun, og hun ventede. Efter et par uger, hvor forårssolen fik magt, skete det. Op af jorden skød liljen, og et par dage senere foldede den sine gule trompetblade ud i fuldt flor. Hvem, der en råkold vinterdag stod med et rynket løg i hånden, skulle tro det.

Dog, endnu et var hændt. Selvfølgeligt og alligevel så gådefuldt.

         Glædelig Påske!

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Indbrud på Skyttevænget

Indbrud på Skyttevænget

Østjyallands Politi oplyser ... læs mere
45 nye boliggrunde er klar

45 nye boliggrunde er klar

Favrskov Kommune tilbyder nye grunde ... læs mere
Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Af Niels Kallehave, Tåsingevej 22 8370 Hadsten Tlf.: 28495571 ... læs mere
Loading...