|

PÅSKEBLOMST, HVAD VIL DU HER

Ole Juul kommer ind på såvel Benny Andersen som Grundtvig i denne dejlige klumme.
GLÆDELIG PÅSKE!

”PÅSKEBLOMST, HVAD VIL DU HER…”

Af Ole Juul

         ”Det er forår. Alting klippes ned”. Sådan indleder Benny Andersen sin dejlige forårshymne fra samlingen ”Oven visse vande”. Den er skrevet i 1981, for snart fyrre år siden, men på det åremål er den sunget ind hos mange danskere. I strofer med en forunderlig poesi og med ordspil og rim, der overrumpler, hilser digteren foråret og forårssolen velkommen. Han vedkender sig, at alt har sin tid, også hans eget liv, ”snart skal jeg og mine sidste tænder skilles ad”, men det er håbet og forventningen, der står stærkest, for ”når forårssolen skinner, bli’r jeg glad”. Ja, glad er digteren for det liv, der ganske vist leves på de grundvilkår, han kender, hvor alting tilsyneladende forgår, men som alligevel rummer glæde og livsmod. ”Og en gang går solen sin runde uden mig, men når forårssolen skinner, lever jeg”.

          Da ”Forslag til ny Salmebog” blev udsendt til høring, kom der mange nye salmer med, men selv om Benny Andersens forårssang i sig rummer en klar evangelisk trods, kom den ikke med i den endelige udgave af den nye salmebog.

         Det gør såmænd heller ikke noget, for vi har i salmebogen lige så livsbekræftende forårs- og påskesalmer, og den bedste er vel Grundtvigs uforlignelige påskehymne ”Påskeblomst, hvad vil du her”. Den er der ingen kommission, der tør udelade. Salmen er skrevet i 1817, og er den salme, der bliver sunget i de fleste af landets kirker i morgen. Også den handler om håbet på trods.

         ”Påskeblomst, hvad vil du her”, spørger Grundtvig og lægger med de ord den skepsis ind, der kan ramme enhver, der hører og forsøger at begribe påskeevangeliet. Påskeblomsten er liljen, bondeblomsten, der ”uden duft og pragt og skær” ikke var regnet på Grundtvigs tid, og i alt fald ikke som rosen blev plukket og sat i vase. Den er, som evangeliet, udsat for det moderne menneskes tvivl og mangel troens fantasi, som også Grundtvig kendte til – ikke mindst fra sig selv.

         Hvordan skal vi også forklare og forstå det, som vores største højtid dybest set handler om? Det kan, som de bedste af vore digtere gør det, kun beskrives i billeder. Som for eksempel med påskeliljen.

         En dag for mange år siden fandt jeg en vinterdag et par små løg i haven. Rynkede var de og ingenting at se til. Jeg tog dem med ind og lagde dem i en skål. En dag spurgte en af pigerne, hvad det var, der lå i skålen, og jeg fortalte hende, at det var løg, og at der inden i dem var de skønneste blomster. ”Dem vil jeg gerne se”, sagde hun, og så tog hun en kniv og begyndte at skrælle et af løgene. Lag efter lag skrællede hun af, men der kom intet frem, og til sidst skar hun resolut løget midt over. ”Jamen, der er jo ingenting”, sagde hun med skuffelse i stemmen. ”Tag det andet løg”, sagde jeg så. ”Gå udenfor i haven, grav et hul i jorden og læg det derned, dæk det til og vent. Så skal du bare se”.

         Det gjorde hun, og hun ventede. Efter et par uger, hvor forårssolen fik magt, skete det. Op af jorden skød liljen, og et par dage senere foldede den sine gule trompetblade ud i fuldt flor. Hvem, der en råkold vinterdag stod med et rynket løg i hånden, skulle tro det.

Dog, endnu et var hændt. Selvfølgeligt og alligevel så gådefuldt.

         Glædelig Påske!

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Er der en voksen til stede?

Er der en voksen til stede?

”Hensyn-sygen” på Københavns Universitet er atter brudt ud ... læs mere
Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...