|

Partikelterapi skal give effektiv og skånsom strålebehandling

I 2018 slår Aarhus Universitetshospital dørene op for Danmarks første partikelterapicenter.

 

 

 Her vil kræftpatienter kunne blive behandlet med partikelterapi, der for mange vil være en mere effektiv og skånsom form for strålebehandling. Et landsdækkende, tværfagligt samarbejde starter nu op for at sikre lægerne redskaber til at kunne udvælge, hvilke patienter der skal have behandlingen, og hvordan den skal gives bedst muligt. Kræftens Bekæmpelse støtter arbejdet med ni mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen sidste år.

Hidtil kan danske kræftpatienter kun få den særlige form for strålebehandling, partikelterapi, hvis de bliver behandlet i udlandet. Men fra 2018 behøver man ikke rejse længere end til Aarhus. Det vil være godt nyt for en række kræftpatienter, blandt andre børn og patienter med de fleste former for hjernetumorer. 

Men mens partikelterapi er en fordel for mange kræftpatienter er der andre, der stadig har mere gavn af den traditionelle strålebehandling. Det fortæller professor Cai Grau fra onkologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital. Han står i spidsen for det nye landsdækkende samarbejde. 

 

– Omkring 10 pct. af de kræftpatienter, der får stråleterapi i dag, vil have gavn af partikelterapi. Vi ved, at de fleste børn vil have mere gavn af partikelterapi end af traditionel strålebehandling, og nu går vi i gang med at udvikle teknikker til at udvælge, hvilke af de voksne patienter der vil have mest gavn af behandlingen. Desuden skal vi skabe viden om, hvordan vi behandler bedst muligt med den nye teknik, siger Cai Grau. 

Behandling med færre senfølger
Strålebehandling er en livsnødvendig behandling for at bekæmpe en lang række kræftsygdomme. Men som ved al anden behandling er der ofte bivirkninger i form af senfølger – midlertidige eller permanente skader på det raske væv. 

Partikelterapi vil generelt være velegnet til de kræftpatienter, som enten får meget alvorlige bivirkninger af den traditionelle strålebehandling, eller hvor man ikke kan give en tilstrækkelig høj dosis stråler til at bekæmpe kræften, fordi det vil give invaliderende eller livstruende skader på kroppen.

Vi forventer, at mange af de patienter, der risikerer senfølger i dag, vil få færre bivirkninger med partikelterapi

Professor Cai Grau, Aarhus Universitetshospital

– Vi forventer, at mange af de patienter, der risikerer senfølger i dag, vil få færre bivirkninger med partikelterapi. Kræftpatienter med hoved-halskræft er eksempelvis i dag blandt dem, der ofte får senfølger. Det kan være ødelagt spytproduktion, eller at de får så store problemer med at tygge og synke mad, at de må have indopereret en sonde i maven for at få mad den vej, siger Cai Grau. 

Et andet eksempel er kræftpatienter, der bliver bestrålet i underlivet, og som i dag risikerer skader på blære og tarm, der kan føre til kronisk diarré.

– Noget af det, vi skal undersøge i det nye projekt, er, hvilke senfølger forskellige stråledoser giver i et bestemt væv. Det giver os et grundlag for at regne på, hvilke senfølger den enkelte patient vil få, afhængig af om vi vælger traditionel strålebehandling eller partikelterapi. Vi skal naturligvis også undersøge, hvilken type stråling der giver den bedste overlevelse i forskellige tilfælde, siger Cai Grau.

Førende center i partikelterapi

Det nye forskningscenter skal skabe rammerne for et samarbejde mellem en lang række eksperter, som har viden, der kan sikre den bedst mulige behandling med partikelterapi i fremtiden. Bag ansøgningen står DMCG, som er sammenslutningen af de danske multidisciplinære kræftgrupper sammen med godt 70 fagfolk – blandt andre fysikere, læger, dataeksperter og mange flere. Målet er, at det nye center skal blive et af verdens førende centre i partikelterapi.

Knæk Cancer støtter forskningen

Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen i partikelterapi med ni mio. kr. Pengene stammer fra Knæk Cancer-indsamlingen 2014, da danskerne donerede godt 156 mio. kr. til kræftsagen.

Læs om alle de projekter, som har fået bevilget penge fra Knæk Cancer – også dem, der venter på penge fra dette års indsamling på:

detgårpengenetil.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse - Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Pressemeddelelse – Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Gennem et godt samarbejde har fire østjyske affaldsselskaber nu en fælles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i 10 fraktioner fra 2023 ... læs mere
Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Dagligstuen er blevet et hjemmekontor | Livet som pensionist stiller nye krav til din bolig ... læs mere
Vintervedligehold

Vintervedligehold

Vi hjælper både ERHVRV og PRIVATE når vinteren er over os - fortæller entrepenør Ole Sørensen fra Holkjærgård ... læs mere
Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Meningsmålingerne sender partiet i én retning: Nedad? ... læs mere
Loading...