|

Partikelterapi skal give effektiv og skånsom strålebehandling

I 2018 slår Aarhus Universitetshospital dørene op for Danmarks første partikelterapicenter.

 

 

 Her vil kræftpatienter kunne blive behandlet med partikelterapi, der for mange vil være en mere effektiv og skånsom form for strålebehandling. Et landsdækkende, tværfagligt samarbejde starter nu op for at sikre lægerne redskaber til at kunne udvælge, hvilke patienter der skal have behandlingen, og hvordan den skal gives bedst muligt. Kræftens Bekæmpelse støtter arbejdet med ni mio. kr. fra Knæk Cancer-indsamlingen sidste år.

Hidtil kan danske kræftpatienter kun få den særlige form for strålebehandling, partikelterapi, hvis de bliver behandlet i udlandet. Men fra 2018 behøver man ikke rejse længere end til Aarhus. Det vil være godt nyt for en række kræftpatienter, blandt andre børn og patienter med de fleste former for hjernetumorer. 

Men mens partikelterapi er en fordel for mange kræftpatienter er der andre, der stadig har mere gavn af den traditionelle strålebehandling. Det fortæller professor Cai Grau fra onkologisk afdeling ved Aarhus Universitetshospital. Han står i spidsen for det nye landsdækkende samarbejde. 

 

– Omkring 10 pct. af de kræftpatienter, der får stråleterapi i dag, vil have gavn af partikelterapi. Vi ved, at de fleste børn vil have mere gavn af partikelterapi end af traditionel strålebehandling, og nu går vi i gang med at udvikle teknikker til at udvælge, hvilke af de voksne patienter der vil have mest gavn af behandlingen. Desuden skal vi skabe viden om, hvordan vi behandler bedst muligt med den nye teknik, siger Cai Grau. 

Behandling med færre senfølger
Strålebehandling er en livsnødvendig behandling for at bekæmpe en lang række kræftsygdomme. Men som ved al anden behandling er der ofte bivirkninger i form af senfølger – midlertidige eller permanente skader på det raske væv. 

Partikelterapi vil generelt være velegnet til de kræftpatienter, som enten får meget alvorlige bivirkninger af den traditionelle strålebehandling, eller hvor man ikke kan give en tilstrækkelig høj dosis stråler til at bekæmpe kræften, fordi det vil give invaliderende eller livstruende skader på kroppen.

Vi forventer, at mange af de patienter, der risikerer senfølger i dag, vil få færre bivirkninger med partikelterapi

Professor Cai Grau, Aarhus Universitetshospital

– Vi forventer, at mange af de patienter, der risikerer senfølger i dag, vil få færre bivirkninger med partikelterapi. Kræftpatienter med hoved-halskræft er eksempelvis i dag blandt dem, der ofte får senfølger. Det kan være ødelagt spytproduktion, eller at de får så store problemer med at tygge og synke mad, at de må have indopereret en sonde i maven for at få mad den vej, siger Cai Grau. 

Et andet eksempel er kræftpatienter, der bliver bestrålet i underlivet, og som i dag risikerer skader på blære og tarm, der kan føre til kronisk diarré.

– Noget af det, vi skal undersøge i det nye projekt, er, hvilke senfølger forskellige stråledoser giver i et bestemt væv. Det giver os et grundlag for at regne på, hvilke senfølger den enkelte patient vil få, afhængig af om vi vælger traditionel strålebehandling eller partikelterapi. Vi skal naturligvis også undersøge, hvilken type stråling der giver den bedste overlevelse i forskellige tilfælde, siger Cai Grau.

Førende center i partikelterapi

Det nye forskningscenter skal skabe rammerne for et samarbejde mellem en lang række eksperter, som har viden, der kan sikre den bedst mulige behandling med partikelterapi i fremtiden. Bag ansøgningen står DMCG, som er sammenslutningen af de danske multidisciplinære kræftgrupper sammen med godt 70 fagfolk – blandt andre fysikere, læger, dataeksperter og mange flere. Målet er, at det nye center skal blive et af verdens førende centre i partikelterapi.

Knæk Cancer støtter forskningen

Kræftens Bekæmpelse har støttet forskningen i partikelterapi med ni mio. kr. Pengene stammer fra Knæk Cancer-indsamlingen 2014, da danskerne donerede godt 156 mio. kr. til kræftsagen.

Læs om alle de projekter, som har fået bevilget penge fra Knæk Cancer – også dem, der venter på penge fra dette års indsamling på:

detgårpengenetil.dk

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Syng dig glad i Hadsten blandede Kor

Sådan siger vi i Hadsten blandede Kor, som nu starter ny sæson onsdag den 26. august kl. 19.30 ... læs mere
Møde om boliger med fællesskaber

Møde om boliger med fællesskaber

Overvejer du en bolig, hvor der er mulighed for en privat bolig plus et fællesskab med andre, så er dette møde noget for dig ... læs mere
2 færdselsuheld lørdag formiddag

2 færdselsuheld lørdag formiddag

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Kræftens Bekæmpelse - Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Kræftens Bekæmpelse – Vi glæder os til (måske) at se dig i morgen

Søndag går mange på gaden til den årlige landsindsamling, men desværre er det en helt anden indsamling end den, du kender ... læs mere
Arkivet er lukket indtil videre!

Arkivet er lukket indtil videre!

Som følge af Covid-19 kan vores gæster ikke besøge arkivet ... læs mere
Kære alle  Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Kære alle Det er med stor beklagelse, at styregruppen bag Hammel Hestemarked, ser sig nødsaget til at aflyse Hammel Hestemarked 2020.

Frijsenborgløbet og Hestemarkedsbanko, som jo er en meget stor del af Hestemarkedet, er naturligvis også aflyst ... læs mere
Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Søstre afsløret i tøj-trick i Kvickly

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Risiko for kvælningsfare ved indtagelse af mini Jelly-Cups

Flere varianter af mini Jelly-Cups kaldes tilbage grundet kvælningsfare hos små børn ... læs mere
LÆNGE LEVE BILEN

LÆNGE LEVE BILEN

"Jeg vil bygge en bil, der tiltaler alle. Så stor, at den kan rumme en familie, men ikke større, end den enkelte kan køre den og vedligeholde den". Henry Ford ... læs mere
Loading...