søndag d. 4. april 2021
|

Pas på : Havearbejde giver rygskader

Mange havearbejdere får ondt i ryggen, når de går igang i haven i foråret. Læs hvordan du undgår skader og hvad du gør, hvis skaen er sket.

Havearbejde. Mand. Fliser. Græs. Hakke.

 

 
r forsigtig, når du går i gang med havearbejdet, og tag godt med tøj på, så du undgår kulde, ellers risikerer du skader. Foto: Torben Klint

Når skaden er sket

Får du ondt efter havearbejdet, er is den bedste akutte behandling. Det virker smertestillende, muskelafslappende og kan mindske hævelser.

 

 

ør sådan:almindelig pose isterninger, en pose frosne ærter eller lignende eller en speciel genbrugs-kuldepakning ind i et viskestykke.

 • Læg det på stedet, hvor det gør ondt i 15-20 minutter
 • Gentag hver 1 time, indtil smerterne begynder at aftage.
SE MEREadd

Når foråret begynder at titte frem, går vi i gang med at luge, beskære, flytte krukker og grave i haven. Men vær forsigtig: Mange overbelaster led, muskler og sener, og i værste fald kan det resultere i alvorlige rygskader.

Det mærker både fysioterapeuter og kiropraktorer hvert år, når havesæsonen begynder.

– Jeg bliver altid imponeret over vores gåpåmod og optimisme, når det kommer til forårshaven. Det hele kan fikses på en enkelt søndag, og jeg kan da sagtens flytte den 40 liters havekrukke alene. Det er rigtig godt, at vi kommer ud og får gang i kroppen, men vi skal passe på, at vi ikke præsterer over evne. Det er ofte årsagen til at det gir et smæld i ryggen, eller vi træder forkert på stigen.

– Hvis man har ligget på sofaen det meste af vinteren, er 4-6 timers hårdt fysisk arbejde med at flytte krukker, havemøbler, luge bede og klippe hæk, en stor belastning for kroppen. Hvis man er uheldig, kan det ende med skader og gener i muskler, sener og led og desværre også øge risikoen for alvorlige ulykker, siger fysioterapeut Niels Honore fra FysioDanmark, der hvert år oplever mange, der kommer ind med smerter i ryg, skulder, nakke og håndled, fordi de er gået for hårdt til den i haven.

LÆS OGSÅ: Gør haven forårsklar

Varm op før det grove havearbejde

Fysioterapeut Karsten Høgh, der har 12 års erfaring som fysioterapeut og driver sitet fysio-shop.dk bedste råd til haveejere er at tage det stille og roligt. De fleste løfteskader sker om formiddagen, og det tilskriver han, at folk går i gang lige efter morgenmaden, hvor kroppen stadig er ’kold’.

– Ligesom man varmer op, når man skal dyrke sport, bør man også gøre det, før man går i gang i haven. Start med de mindre belastende opgaver, og vent med det hårde gravearbejde til kroppen er varm, siger Karsten Høgh.

Havearbejde kan give diskusprolaps

Har du dyrket sport og motion hele vinteren, er du alt andet lige bedre rustet til at klare arbejdet. Men alle – også de veltrænede – kan få en pludselig skade, når det går løs i haven.

Havearbejde handler som regel om, at noget skal skubbes, trækkes, graves og løftes, og hver gang bøjer vi ryggen fremover og vrider den måske også samtidig.

LÆS OGSÅ: 10 nemme planter at dyrke i krukker

– Det belaster især diskusskiverne på rygsøjlen, og i værste fald kan det give en prolaps. Jeg anbefaler altid folk at variere opgaverne i haven, så man skiftevis laver noget ved jorden og i højden.

– Har man kun én type opgave, så sørg i det mindste for at lave nogle øvelser, hvor ryggen strækkes bagud. Når det først er gået galt, kan man nemlig ikke længere strække ryggen, siger Karsten Høgh.

Pas på, hvis du smider tøjet i haven

Mange kommer til at svede, når det går løs med skovl og spade, og så smider de typisk noget af tøjet. Men også her skal man passe på.

– Det er i orden at smide noget af tøjet, når man har fået varmen, men pas på udsatte steder. Ryger trøjen op og bukserne ned, så risikerer du, at lænden får kulde, og så kan det gå rigtig galt, inden det bliver aften, advarer Karsten Høgh.

Han anbefaler haveglade patienter, der har en svag ryg, ind i mellem at støtte ryggen med et korset, mens havearbejdet står på. 

LÆS OGSÅ: Sådan slipper du af med mos i græsplænen

5 gode råd, når du er i haven

 1. Fornuftig påklædning: Tag tilstrækkeligt varmt tøj på, så du ikke bliver kold. Fodtøjet skal også være i orden, træsko uden hælkappe og gummitræsko a la Clogs dur ikke.
 2. Begynd stille og roligt: Udfør de mindst belastende opgaver først. Ryggens led og muskler bør varmes op før særligt krævende havearbejde.
 3. Variér opgaverne: Lav skiftevis arbejdsopgaver i skulderhøjde og jordhøjde. Skift fx hver time.
 4. Stræk ryggen: Bevæg ryggen i den modsatte retning, hvis din ryg har udført foroverbøjet arbejde i længere tid – så får ryggens led og muskler en pause. Sæt dig ikke ned, det belaster lændens led unødvendigt. Gå i stedet en tur, hold dig oprejst eller læg dig ned og hvil ryggen!
 5. 5. Vær realistisk: Arbejdet behøver ikke blive gjort på én dag. Hvis du mærker tiltagende stivhed, muskelømhed, eller uro i ryggen, er det tid til en pause.

Kilde: Karsten Høgh, fysioterapeut, fysio-shop.dk

SE MEREadd
 

Tilmeld dig guides til køkkenhaven

Sæsonen begynder i februar/marts 2021

Du får e-mails med:

 • How-to guides og gode råd fra vores haveekspert
 • Opgaver, der er timet til både sæson og vejrforhold
 • Inspiration til at få mest muligt udbytte af dine afgrøder

Vælg dine afgrøder:

 
 
 

Når du tilmelder dig, accepterer du vores retningslinjer.

Hvis du fortryder din tilmelding, kan du afmelde det via afmeld-linket i bunden af mailen.

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

 • Gitte Nielsen, journalist

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Til valgkandidaterne til det kommende byråds og regionsvalg

Til valgkandidaterne til det kommende byråds og regionsvalg

Der er plads til mange flere på PingvinNyts kandidatliste på forsiden ... læs mere
For første gang i et år stiger udbuddet af sommerhuse

For første gang i et år stiger udbuddet af sommerhuse

Den seneste måned er der sket en stigning i det samlede antal sommerhuse til salg ... læs mere
Aprilsnar i går

Aprilsnar i går

Bolius fortæller ... læs mere
Valgkampen skudt i gang

Valgkampen skudt i gang

Kommunal- og regionsrådsvalget finder sted 16. november ... læs mere
”Det er ikke bevist, at vaccinen er årsag til alvorlige blodpropper og dødsfald...”

”Det er ikke bevist, at vaccinen er årsag til alvorlige blodpropper og dødsfald…”

”… Men det er muligt, og videre analyser fortsætter”, skriver Det Europæiske Lægemidddelagentur (EMA) ... læs mere
Flere kviktest i Hinnerup efter påske

Flere kviktest i Hinnerup efter påske

Åbningstiden for kviktest i Rønbæk Idrætscenter i Hinnerup udvides fra tirsdag 6. april, så det bliver muligt at blive testet alle hverdage kl. 9-19. I weekenden er åbningstiden fortsat kl. 11-16 ... læs mere
Er holdt så originalt som muligt

Er holdt så originalt som muligt

Af Motorredaktør Jørgen Kjær - Hadsten ... læs mere
Venstre presser på for rute 26

Venstre presser på for rute 26

Af Birgit Liin, borgmesterkandidat og medlem af Favrskov Byråd for Venstre ... læs mere
Nu må børn ikke længere hoppe på trampolin for tæt på naboen

Nu må børn ikke længere hoppe på trampolin for tæt på naboen

Indtil nu har der ikke været regler for, hvor tæt på hækken ind til naboen du må placere din trampolin. Men nye regler skal reducere antallet af naboklager ... læs mere
2 hårdtkæmpede point i Lyngby

2 hårdtkæmpede point i Lyngby

Hadsten Håndbold vinder læs hvad Simon Olsen fortæller om kampen ... læs mere
Der er brug for Natteravne i Søften

Der er brug for Natteravne i Søften

SSP (Skole, Socialforvaltning, Politi) arbejder sammen med Natteravnene om at have kontakt til de unge mennesker i aften- og nattelivet ... læs mere
Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Høring af skolebusruter for skoleåret 2021/22

Nu kan du se og kommentere på skolebussernes køreplaner for skoleåret 2021/22 ... læs mere
Loading...