|

PEBERNØDDER – EN RIGTIG JULESPISE…

Den 19. december skal vi til bager. Vi møder arabere og en tyk kvinde i dag. Gad vide, hvad de har til fælles…?

Dagens post fandt Staldgaardsgade i Randers

PEBERNØDDEN, af Kurt Villy Svendsen

Bemærk den smukke bagerkringle over bageriet i Østergade på indledningsbilledet, hvor den skønne julesne endnu engang dækker Hadsten og omegn, som den altid gjorde det i gammel tid.

På vej hjem fra posttjenesten gik jeg en dag i 80´erne op mod jul ind til bageren i Østergade for at købe en pose af hans velkendte pebernødder til aftenskaffen, men ved disken stod der på samme tid en temmelig kraftig kvinde.

-Hvad kunne du tænke dig, spurgte bagerdamen kunden.

-En Othellolagkage, fire flødeboller af de hjemmelavede, trehindbærsnitter, to napoleonskager, tre gåsebryst, en walesstang…

Her blev hun afbrudt af bagerdamen: -Ja – undskyld. Det var min fejl. Hvad skal du have?

-To gulerodsboller…

Ja, sådan kan det gå. Jeg nøjedes med den beskedne pose pebernødder, som tilmed siges at være fedtfattig. Dette er ingenlunde en selvfølge i dagens Danmark. Forleden modtog jeg en dejlig julekurv fra gamle venner, og heri befandt der sig minsandten en pose pebernødder.

Det vil sige: Helt almindelige var de ikke. Det var chokoladepebernødder, og dermed træder dette bagværks sunde islæt måske lidt i baggrunden. Lækre er de imidlertid, om end de indeholder sukkersirup, mandler, kakao og ”Gummi Arabicum”.

Ja, jeg skal give jer ”Gummi Arabicum”. Arabere har jeg haft det lidt svært med, siden en gammel kammerat var udsendt som FN-soldat. Han blev engang omringet af ophidsede arabere. Der var arabere foran ham, der var arabere bagved ham. De råbte og skreg og pegede på ham med vilde fagter. I sidegaden arabere og arabere i bagrunden. En prekær situation, må man sige.

-Hvordan slap du ud af den kattepine, Ejvind, spurgte jeg.

-Ja, jeg måtte jo købe et tæppe, svarede han.

Men tilbage til pebernødden, som hører julen til. Det har den gjort i århundreder.

Dengang blev der stillet store krav til husmoderen. I en tidligere julekalender har jeg redegjort for, hvordan man spiste julemad på Randers-kanten, men foruden at stege og brase og koge og sylte skulle der bages. Den velbjergede del af befolkningen havde to slags bagværk: Grovbrød og kage. Hvor kårene var ekstra gode, blev der bagt rigelig kage – sigtebrød. Man anså det for usømmeligt at spise det sædvanlige grove brød i helligdagene.

I øvrigt måtte der ikke bages på årets korteste dag. Gjorde man det, vendte brødet sig i ovnen, og øllet i karret ville ikke syrne.

Til julebagningen kunne der let gå 3-4 tønder korn. Man bagte 24-punds julekager af hjemmesigtet rugmel. Dette blev sendt til folk, der havde gjort høstarbejde på gården. Tjenestefolk og børn samt enhver anden, der kom forbi, fik kage.

Og så bagtes der pebernødder. I tusindvis. Pebernødderne var børnenes fryd. De hjalp med til at trille dem ud og skære dem. Fine efter vore dages smag var ”nødderne” nok ikke – men trods alt uden gummi arabicum. De bestod af sigtemelsdej eller bygmel og blev sødet med mjød eller mjødskum; bundfaldet fra mjødbrygningen. Desuden blev der blandet sirup, peber og allehånde i, så det var en net lille juledelikatesse. Store kager lavede man også. De blev kaldt ronnevæddere og blev med lidt fantasi formet som den store vædder, der gik på omgang i landsbysamfundet: Ronnevædderen. Disse kager var eftertragtede på grund af størrelsen og blev brugt som gevinst i forskellige julelege, for eksempel ”effen eller ueffen”, ”mus”, eller ”lade svin løbe til skov”.

De muntre skikke ”mus” og ”effen eller ueffen” har overlevet helt ind i nutiden. Deltageren har et antal pebernødder i sin knyttede hånd, og en anden skal gætte, om antallet er lige eller ulige. Det er en fantastisk leg.

Gættes der rigtigt, er pebernødderne tabt. Gættes der forkert, må vinderen naturligvis spise pebernødderne, og dramaet følges altid med stor spænding og kridhvide knoer på de knyttede hænder. Pebernødder, der har opholdt sig en rum tid i en fedtet og svedig barnehånd, smager nu engang bedst…

Dagens bagernisser er mesterligt udført af kunstneren Carl Edvard Nielsen Blæhr, født 26.4.1908 i Ladegaardsgade 4, Randers som søn af købmand Jens Nielsen Blæhr og Fru Jensine.
Vedrørende gadenavnet har jeg spurgt mig lidt for og desuden læst på lektien. Såvel skriftlige kilder som den kyndige Randers-pige Conny Nielsen er enige om, at Ladegaardsgade blev til den nuværende Thorsgade.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Få en gratis biodiversitetspakke

Få en gratis biodiversitetspakke

Hjælp biodiversiteten på vej i din have med en gratis biodiversitetspakke fra Favrskov Kommune ... læs mere
Tjek tømningsdagene

Tjek tømningsdagene

Favrskov Forsyning ... læs mere
Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Kom ind til Peter og Torben Aschelund i Skjold Burne i Søndergade i Hadsten

Vi har stort udvalg i Vine, spiritus, Chocolader, blade, lotto og lotteri m.m ... læs mere
Kørsel uden kørekort

Kørsel uden kørekort

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud

Indbrud

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
UD I NATUREN (14)

UD I NATUREN (14)

Vi har passeret forårsjævndøgn, så nu er der virkelig lys forude med forårstegn på programmet ... læs mere
NYT fra KE EL installation i Ødum

NYT fra KE EL installation i Ødum

TÆT på at komme i fjernsynet ... læs mere
Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Ny erhvervsfaglig 10. klasse rykker ind på DjH

Efter sommerferien vil der for første gang være en erhvervsfaglig 10. klasse på Den jydske Haandværkerskole ... læs mere
Gå til GADEBERG XL i Påsken

Gå til GADEBERG XL i Påsken

Kæmpeudvalg af f.eks. havemøbler ... læs mere
Loading...