|

PIGEN FRA VIG

Bertine Jensen blev lærer på Hadsten Højskole, og Kurt Villy har set nærmere på den initiativrige kvinde…

PIGEN FRA VIG

Tekst og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

Som nævnt forleden var den dygtige gymnastikpige, Bertine Jensen fra Vig, interesseret i tilbuddet fra Hadsten Højskole, og forstander Nielsen-Svinning, som var i pengenød på grund af højskolekøbet, kunne tilbyde hende gratis ophold – men ingen løn.

Til gengæld garanterede han, at fru Svinning som ekstrabonus ville uddanne Bertine til håndgerningslærerinde. Bertine Jensen valgte Hadsten Højskole og tiltrådte i 1898. Hun blev forstanderparret en uvurderlig hjælp og deltog i samtlige afholdte kurser inklusive feriekurserne indtil skoleholdets afslutning i 1904.

I modningsårene på Hadsten Højskole havde Bertine allerede lagt sine fremtidsplaner, hvilket resulterede i, at hun den 21. februar 1905 udvandrede til Minnesota, USA., hvor hun sluttede sig til sin kæreste, Jacob Nørregaard, som var immigreret den 24. oktober 1904.

Begge blev lærere ved Danebod Højskole (Danebod Folk School) i Tyler, og den 10. november 1906 giftede Bertine sig med sin Jacob i Minneapolis.

Bertine Jensen underviser i gymnastik på Hadsten Højskole i 1904 – hendes sidste år på højskolen

I 2012, hvor Hadsten fejrede 150-års jubilæum i september, opnåede adskillige borgere i byen at modtage et royalt håndtryk, idet Kronprins Frederik gæstede staden. Den samme ære tilfaldt Bertine og Jacob Nørregaard i 1939.

Gymnastik og dansk folkedans var parrets store fritidsinteresser, og især folkedansen blev dyrket på højt plan. Til Verdensudstillingen i New York 1939-40 deltog de begge som en del af åbningsceremonien af ”Den danske Pavillon” i en fejende flot folkedanseropvisning, og det var efter dette fantastiske show, at den daværende Kronprins Frederik – Dronning Margrethes far – trykkede hånd med Bertine Jensen, lærerinden fra Hadsten Højskole.

I 1904 skrev Bertine før udvandringen til sin veninde, Bertheline Rasmussen:

-Nogle af ungdommens dyder er: Tillid til mennesker, deltagelse, opofrelse og begejstring. Hilsen og tak. Bertine Jensen, Vig pr. Vig St.

I dag begejstres gæsterne stadigvæk, når de på ”The Danish Immigrant Museum” i Elk Horn, Iowa kan beundre Bertine Jensens mere end 200 år gamle, smukke folkedanserdragt i et udstillingsskab. Bertine arvede dragten efter sin oldemor.

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

MOTORSPORT

MOTORSPORT

Esben Hegelund: ”Dejligt med et hattrick” ... læs mere
Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Loading...