|

PLADS TIL LYRIKKEN

Værs´go: Sådan var udsigten over Hadsten i 1904. Kurt Villy præsenterer et postkort af den helt gamle type…

PLADS TIL LYRIKKEN

Tekst og billedmateriale: Kurt Villy Svendsen

Jeg har tidligere omtalt, at det før den 1. juni 1905 IKKE var tilladt at skrive meddelelser på brevkortenes portoside. Den side var forbeholdt modtagerens navn og adresse.

Formastede afsenderen sig til at overtræde reglen, omdelte Det kgl. Danske Postvæsen kortet alligevel, men det blev omtakseret og sat i strafporto, da det blev betragtet som brevforsendelse, hvor prisen var 10 øre i stedet for 5.

Dette førte naturligvis til stor opfindsomhed, hvad udnyttelse af billedsiden angik, og selv om datidens kort altid havde et – om end beskedent – skrivefelt på billedsiden, blev selve motivet til tider benyttet til udgydelserne.

På postkortdagen i Faaborg forleden fandt jeg et eksemplar, som til fulde illustrerer, hvordan en afsender stadig holder fast ved den gamle regel, selv om hun i princippet kunne have købt et postkort af den nye type. Helga Andersen i Segalt Skole pr. Løgten har imidlertid gemt et af de gamle kort og skriver stadig på billedsiden i 1907:

”Kære Maren. Rigtig mange tak for kortet, som jeg for længe, længe siden har modtaget, hvilket glædede mig, at du endnu kan huske mig. Jeg har det ellers godt nok i min nye plads og befinder mig godt nok, men til november vil jeg ligegodt til Sjælland igen. Hvis du så har en plads til mig, kunne det jo være, vi kunne træffes sammen, men det er jo i god tid endnu. Men så kan du altid skrive til mig.

Her er 8 køer at malke, så jeg malker. Hvad gør du? Det er hos ældre folk. Jeg var ikke i Hadsten til Juletræ, men det er ikke så længe siden, jeg talte med Andersen, og alt gik godt derhenne. Men i næste måned skal jeg en tur derhen. Lev nu vel og et glædeligt nytår samt en venlig hilsen. Tak for det gamle år sender Helga Andersen”.

Hilsenen går til Maren Kristensen, c/o Fru Rode, Snekkersten pr. Snekkersten. Jeg kan ud fra et andet gammelt postkort erfare, at de to unge kvinder har været elever sammen på Hadsten Højskole.

Billedet set uden “krimskrams”…

Kortet med udsigt over Hadsten er udgivet af Boghandler J. B. Aastrup, Hadsten, og det er forsynet med nydeligt afgangsstempel Hadsten samt ankomststempel Snekkersten. Et fornemt brevkort.

Og hvordan kan man så vide, at dette postkort er fra før 1905? Jo, det fastslås ved, at Hadstens første banegård – den engelske med de to skorstene – ses i billedet. Hadstens “nye” station bliver som bekendt taget i brug i 1904 og er endnu ikke med på kortet.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Nyt tag og ventilationssystem til Inside

Bedre indeklima og et mindre el-forbrug bliver resultatet, når Kultur- og Sundhedscenter Inside i Hammel får nyt tagbelægning og ventilationssystem ... læs mere
NYT fra Favrskov Kommune

NYT fra Favrskov Kommune

Borgerservice river skrankerne ned ... læs mere
Loading...