|

Politiet tager hånd om indbruddet

Hvad gør politiet egentlig når du anmelder et indbrud. Det fortæller politiassistent Poul Erik Sørensen fra Hadsten Nærpoliti om.

Af Kian Johansen. Foto Kian Johansen.

HVAD SKER DER?

En klirren af glas, masser af dyrebare ting er forsvundet ud af dit hus. Pludselig har der været en indbrudstyv på spil. Hvad sker der egentlig derefter.
FavrskovPosten har spurgt Poul Erik Sørensen, der er politiassistent ved Hadsten Nærpoliti om hvad der bliver sat i gang, når man har haft indbrud. De fleste indbrud bliverførst  opdaget dagen efter at tyven har været der.

“Typisk vil borgeren jo ringe til Østjyllands Politi på telefonnummer 114. Her vil servicecentret tage imod opkaldet og stille de relevante spørgsmål. Hvordan skete det, hvornår, er der spor, har du set noget?”

Kort tid efter, eller typisk dagen efter, vil politiet komme forbi til det man på politisprog kalder gerningsstedsundersøgelse. Her sikres spor, DNA og andre fysiske ting der kan bruges som bevis, eller til at gange gerningsmanden. Det noteres hvad der er forsvundet og politiet forsøger i det hele taget at finde ud af hvad der er sket, hvor og hvornår. Derefter undersøger man om nogen i nærheden har hørt eller set noget. Det vil sige at betjenten ringer på i nabolaget og stiller spørgsmål.


Kosteropgørelse

I de tilfælde hvor indbruddet er i gang og man ringer 112 vil en politipatrulje typisk forsøge at komme til stedet, for at fange tyven på fersk gerning og så er det lidt en anden sag, fortæller Poul Erik Sørensen, der jævnligt besøger, eller har besøg af de folk der har haft indbrud.
Hvis der er tale om en bølge af indbrud vil en af politiets specialafdelinger gå ind i sagen, men ellers er der taler om fælles politiarbejde. Har du haft et indbrud skal man udfylde en kosteropgørelse. Et stykke papir hvor du skal skrive hvad der er stjålet. Noter farver, størrelse, navne, serienumre og andre kendetegn. I den forbindelse understreger Poul Erik Sørensen det vigtige i at have skrevet serienumre, mobilens imei-nummer og registreringsnumre ned. Og helst gemme sedlen et andet sted end hjemme.

“Vi oplever tit at vi hverken kan finde sagerne igen, eller dokumentere hvem de tilhører, fordi folk ikke har skrevet disse ting ned,” fortæller Poul Erik Sørensen. Når kosteropgørelsen er skrevet noteres de i politiets interne system. Det betyder at enhver betjent kan finde frem til opgørelsen, hvis han nu skulle finde en del stjålne sager i f.eks. Sønderjylland. Når politiet efterfølgende efterforsker sagerne findes tyvene typisk på følgende måde: Poul Erik Sørensen remser op. Fanget på fersk gerning, spor eller dna der fælder tyven, eller tyvekoster der bliver fundet i en eller anden sammenhæng.


Stearinlys på bordet

Hvad er det mærkeligste du har hørt stjålet.

“Det må nok være et stearinlys på et bord, endda ved et indbrud i mit eget hjem,” siger Poul Erik Sørensen der får udgangsbønnen: “Vær opmærksom i dit nabolag, noter mistænkelige bilers nummerplader og forsøg at huske mistænkelige personers udseende og HUSK at fortælle det til politiet.”

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.MESTER JAKOB - MESTER JAKOB - sover du -- nej nej tværtimod

MESTER JAKOB – MESTER JAKOB – sover du — nej nej tværtimod

BAGERMESTER JAKOB OVERGAARD åbnede i weekenden sit nye BAGERI og BAGER- FORRETNING I DET NYE SUNDHEDSHUS i HADSTEN ... læs mere
Pressemeddelelse

Pressemeddelelse

Affaldssorteringen kan stadig blive bedre i Favrskov ... læs mere
Længere åbningstid om fredagen i kommunens daginstitutioner

Længere åbningstid om fredagen i kommunens daginstitutioner

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd og borgmesterkandidat for Venstre, formand for Børne- og Skoleudvalget ... læs mere
Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Hadsten Sangforening kan i år fejre 125 års jubilæum.

Hadsten Sangforening kan i år fejre 125 års jubilæum.

Dagen er den 14. oktober. Dagen er den 14. oktober. Det lidt usædvanlige jubilæum vil blive markeret på forskellig måde ... læs mere
Socialdemokratiet er imod det frie valg

Socialdemokratiet er imod det frie valg

Charlotte Green, Medlem af Favrskov Byråd for Det konservative Folkeparti ... læs mere
Ochratoxin A i rosiner

Ochratoxin A i rosiner

Tilbagetrukne Fødevarer ... læs mere
Hvem vandt kornvægten

Hvem vandt kornvægten

Så er korndyngen afleveret og vejet, og resultatet blev 600 tons og 450 kilo. Tak til alle der deltog i gætteriet, der var stor spredning, den der var tættest var købmand Niels Mortensen, der var købmand i Lyngå i rigtig ... læs mere
Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten Lokalarkiv henter fra gemmerne: Galten Mølle

Hadsten og Omegns Folkeblad bragte d. 30. april 1980 en artikel om Galten Mølle, der havde fået luft under vingerne igen. Artiklen fortæller om møllen og ejernes historie fra den blev bygget i 1878 og om den restaureringen der p.t ... læs mere
Loading...