|

Pressemeddelelse

Alle forbrugere med til at sikre Favrskovs drikkevand

Anders G. Christensen

 

Favrskovs vandværker har nu stiftet foreningen ”Vandsamarbejdet om drikkevandsresurserne i Favrskov Kommune”. Gennem samarbejdet indbetaler forbrugerne i de næste 12 år 2 kroner per m3 vand. Alt i alt forventes det at give op til 50 millioner kroner, der skal bruges på at sikre, at der også i fremtiden er rent drikkevand i jorden under Favrskov.

Vandsamarbejdet blev stiftet på en generalforsamling 14. maj 2019, og i de kommende år skal Vandsamarbejdet være med til at prioritere, hvor Favrskovs grundvand kræver mest fokus. Modellen for vandsamarbejde er kendt fra andre danske kommuner, og det er Favrskov Byråd, der har besluttet, at vandværkerne skal gå sammen i et vandsamarbejde.

Stor opgave for små vandværker

Der er 47 vandværker i Favrskov, hvoraf nogle er store og andre små. For et lille vandværk kan det være en dyr opgave at beskytte drikkevandet. Men nu kan også de små vandværker løfte opgaven, fordi forbrugerne fra alle Favrskovs vandværker bidrager økonomisk gennem Vandsamarbejdet.

Anders G. Christensen (V) er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Favrskov Kommune og glæder sig over, at Vandsamarbejdet nu er en realitet.

– Drikkevand er en af vores mest dyrebare resurser. I Favrskov har vi store områder med drikkevand af meget høj kvalitet. Nogle steder finder vi et højt indhold af nitrat fra gødskning, og vi finder også pesticidrester. Det er vigtigt, at vi gør en indsats for at undgå nitrat fra gødskning og pesticidrester i vores drikkevand. Det er netop det, Vandsamarbejdet skal være med til at løse, siger Anders G. Christensen og fortsætter:

– Vi gør allerede i dag en stor indsats for at beskytte grundvandet, men der er brug for en særlig indsats på nogle af landbrugsarealerne, hvor størstedelen af vores drikkevand kommer fra.

Også Ole Leegaard, der er formand for det nyetablerede vandsamarbejde bakker op.

– Som forbruger er jeg glad for, at jeg for et næsten symbolsk beløb kan være med til at sikre, at vi også i fremtiden kan drikke rent vand direkte fra hanen. Og som formand for Vandsamarbejdets bestyrelse ser jeg frem til – sammen med Favrskov Kommune – at prioritere, hvordan pengene bruges bedst muligt for at sikre rent drikkevand til borgere i hele kommunen.

Penge til Vandsamarbejdet

Hvert vandværk skal opkræve i gennemsnit 2 kr. pr. m3 til Vandsamarbejdet. Det er op til det enkelte vandværk at bestemme, om taksten opkræves efter forbrug, som et fast beløb eller som en blanding af begge dele. Hvis der afregnes efter forbrug, svarer det for en familie med to voksne og tre børn til cirka 350 kroner om året.

Betalingen til Vandsamarbejdet opkræves fra 1. januar 2020 og frem til 2032, og det ekstra beløb kommer til at fremgå af vandregningen. Pengene går til eksempelvis at kompensere landmænd for det tab, der vil være ved at reducere eller fjerne brugen af gødning og sprøjtemidler på arealer omkring drikkevandsboringer. Samtidig kan pengene også bruges til at oplyse eksempelvis villaejere om at droppe sprøjtegift i haverne.

Vandsamarbejdets penge kan også bruges til at medfinansiere skovrejsning eller naturområder. Sammen med Naturstyrelsen og berørte vandværker undersøger Favrskov Kommune i øjeblikket mulighederne for at etablere og finansiere nye skove. Favrskov Kommune har afsat penge til skovrejsning i årene 2020-2022.

Fakta om Vandsamarbejdet

Vandsamarbejdet er for alle almene vandværker i Favrskov Kommune og blev stiftet på en generalforsamling 14. maj 2019. På generalforsamlingen blev bestyrelsen valgt, og her er der repræsentanter fra

  • Ødum Vandværk
  • Foldby Vandværk
  • Ulstrup Vandværk
  • Farre Mark Vandværk
  • Hinnerup Vandværk
  • Hadsten Vandværk
  • Hammel Vandværk

 

Læs mere om Vandsamarbejdet på favrskov.dk/vandsamarbejde

 

Yderligere information:

Anders G. Christensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget, tlf. 20 22 98 06

Karin Hvidberg Nilsson, afdelingsleder, Virksomheder og Grundvand. tlf. 24 34 65 15

Ole Leegaard, formand for vandsamarbejdet, tlf. 21 44 07 46

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Indbrud på Skyttevænget

Indbrud på Skyttevænget

Østjyallands Politi oplyser ... læs mere
45 nye boliggrunde er klar

45 nye boliggrunde er klar

Favrskov Kommune tilbyder nye grunde ... læs mere
Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Af Niels Kallehave, Tåsingevej 22 8370 Hadsten Tlf.: 28495571 ... læs mere
Loading...