|

Pressemeddelelse

Veteranhøstdage – sætter igen fokus på høsten og landbrugsmaskinerne

Normalt tillægges traktoren æren for det danske landbrugs mekanisering. Det er for så vidt også rigtigt, men det var jo som ”trækdyr” for de forskellige landbrugsmaskiner, der blev udviklet hos både landsbysmeden og maskinfabrikker, hvor de danske i de første mnage år efter starten på mekaniseringen efter anden verdenskrig havde en rigtig stor markedsandel. Mange endda med en stor eksport til mange lande.

Vi kender sikkert alle mejetærskerne fra Dronningborg, måske også den danske Bukh-traktor og JF fabrikken fra Sønderborg med en stor produktion af forskellige landbrugsmaskiner slog sit navn fast i både Danmark og en stor del af Europa.  Mest kendt er nok JF grønthøsteren, der kom på markedet i 1960 som en af verdens første grønthøstere, men fabrikken i Sønderborg fremstillede en lang række landbrugsmaskiner, hvor de mindre landbrug i starten var målgruppen. De skulle mekaniseres med personalebesparende redskaber. En anden kendt, og for nogle i dag måske lidt kuriøs maskine fra JF – er den sidemonterede mejetærsker lige til at sætte på traktoren – eller var det omvendt? Den vandt en del udbredelse, men blev hurtigt overhalet af den selvkørende medtærsker. 

Udover at vise høstarbejdet i ældre tider har Veteranhøstdage på Holkjærgård også tradtion for at vælge et tema, der sættes fokus på. Og i år er det netop landbrugsmaskinerne fra sønderjyske JF, der bliver hevet frem i lyset, og udover grønthøstere og mejetærskere vil man kunne se en lang række landbrugsmaskiner med navnet JF ved Galten nord for Hadsten den 27. og 28. juli.

-Selv om traktoren nok tog æren for mekaniseringen, var de ingenting uden redskaberne, fortæller CB-Veteranerne, der som tidligere år står bag Veteranhøstdagene.

-I år har vi valgt at vise et udsnit af maskinerne fra danske JF, men der vil naturligvis også være maskiner af mange andre fabrikater, forklarer Ole Sørensen fra CB-veteranerne, på hvis marker Veteranhøstdagene afholdes. Han fortæller også, at man på hans gård ved Hadsten har indrettet en slags museum i nogle af de gamle stalde.

-Vi ved at der i dag ryddes op på mange ældre landbrug, og mange ting fra den gamle landbokultur, der fortjener at blive bevaret, risikerer at ende i skrotcontaineren. Vi vil gerne prøve at bevare hverdagstingene fra de gamle landbrug og landhusholdninger, og håber derfor, at man vil tænke på os, inden der bliver ryddet alt for grundigt op, tilbyder CB-veteranerne, der står bag Veteranhøstdagene.

-Det er de mange forskellige maskiner, der blev udviklet til den nye traktor, vi sammen med høstarbejdet gerne vil vise frem, forventer arrangørerne.

-Vi regner med, at der udover mejetærskere, selvbindere og maskiner fra JF kommer en lang række forskellige landbrugsmaskiner i arbejde på markerne lørdag og søndag eftermiddag, fortæller Ole Sørensen fra arrangementsgruppen, på hvis marker på Holkjærvej 4 ved Hadsten Veteranhøstdagene afholdes.

Ved høstdagene på Holkjærgård vil man udover høstarbejdet med selvbinder og mejetærsker, naturligvis ført an af den næsten lokalt fremstillede Dronningborg mejetærsker fra Randers også kunne se et stort antal veterantraktorer i arbejde med pløjning, harvning, såning og meget mere.

Udover høstaktiviteterne vil der være præsentation af flere gamle håndværk med relation til livet på landet samt forskellige udstillinger med modeltraktorer og boder fra egnens gårdbutikker og lignende, ligesom der er tænkt på børnene med et stort legeområde.

Arrangementet hedder Veteranhøstdage, men det er efterhånden blevet en tradition, at ejere af ældre biler, motorcykler med mere lægger turen omkring Holkjærgård og dermed skaber deres egen ekstra udstilling, der nok er værd at se på.

Arrangørerne af høstdagene vil igen i år udlodde en nyrestaureret grå Ferguson traktor. Så skulle man gå med drømmen om en lille grå, er der nu mulighed for at vinde en for en lille indsats.

Skulle der blive et overskud på arrangementet, pointerer arrangørerne, at de går til et velgørende formål. Tidligere år har overskuddet glædet både børn og ældre.

ole sørensen

Høstdagene afholdes den 27. og 28. juli fra kl. 10-16. Nærmere oplysninger ved Ole Sørensen tlf.  40101531.

Vedhæftet fotos fra Veteranhøstdagene forrige år. Yderligere materiale og fotos kan rekvireres ved Jørgen Kjær på mail: jk@motorploven.dk eller tlf 30243177.

 

Jørgen Kjær

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Sigtet for at true med at skyde piges hest

Sigtet for at true med at skyde piges hest

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Udeklarerede hasselnødder i müsli

Udeklarerede hasselnødder i müsli

Tilbagrtrukne Fødevarer ... læs mere
NABOHJÆLP

NABOHJÆLP

Nabohjælp, fusk, vennetjeneste, sort arbejde. Ja tak Mere af det. Læs Ole Juuls klumme ... læs mere
God nattevagtsdækning på plejecentrene

God nattevagtsdækning på plejecentrene

Foranlediget af Ældrerådet blev det med 2019-budgettet besluttet at gennemføre en undersøgelse af bemandingen om natten på plejecentrene ... læs mere
Hvad så, Laurbjerg?

Hvad så, Laurbjerg?

Vores nye transportminister vil tage alle vedtagne trafikprojekter op til fornyet overvejelse. Det kommer måske til at gå ud over trinbrættet i Laurbjerg ... læs mere
Klimapopulisme er det nye sort

Klimapopulisme er det nye sort

Alle snakker om klima – (stort set) ingen gør noget ved det… ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjtllands Politi oplyser ... læs mere
Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Nyhed fra HSK fodbold : Morten Andresen er stoppet som ungdomsformand

Morten Andresen, der siden 2015 har været ungdomsformand i HSK Fodbold, har valgt at stoppe pr. 30. juni 2019 ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 425.

Ugens naturbilleder nr. 425.

Vi kan vist hurtigt blive enige om, at sommervejret ikke ligefrem har vist sig fra sin bedste side den seneste uge. Men det skal ikke forhindre os i at nyde naturen ... læs mere
Indbrud på Skyttevænget

Indbrud på Skyttevænget

Østjyallands Politi oplyser ... læs mere
45 nye boliggrunde er klar

45 nye boliggrunde er klar

Favrskov Kommune tilbyder nye grunde ... læs mere
Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Læserbrev : En meget betænkelig tankegang:

Af Niels Kallehave, Tåsingevej 22 8370 Hadsten Tlf.: 28495571 ... læs mere
Loading...