|

Pressemeddelelse

Veteranhøstdage – sætter igen fokus på høsten og landbrugsmaskinerne

Normalt tillægges traktoren æren for det danske landbrugs mekanisering. Det er for så vidt også rigtigt, men det var jo som ”trækdyr” for de forskellige landbrugsmaskiner, der blev udviklet hos både landsbysmeden og maskinfabrikker, hvor de danske i de første mnage år efter starten på mekaniseringen efter anden verdenskrig havde en rigtig stor markedsandel. Mange endda med en stor eksport til mange lande.

Vi kender sikkert alle mejetærskerne fra Dronningborg, måske også den danske Bukh-traktor og JF fabrikken fra Sønderborg med en stor produktion af forskellige landbrugsmaskiner slog sit navn fast i både Danmark og en stor del af Europa.  Mest kendt er nok JF grønthøsteren, der kom på markedet i 1960 som en af verdens første grønthøstere, men fabrikken i Sønderborg fremstillede en lang række landbrugsmaskiner, hvor de mindre landbrug i starten var målgruppen. De skulle mekaniseres med personalebesparende redskaber. En anden kendt, og for nogle i dag måske lidt kuriøs maskine fra JF – er den sidemonterede mejetærsker lige til at sætte på traktoren – eller var det omvendt? Den vandt en del udbredelse, men blev hurtigt overhalet af den selvkørende medtærsker. 

Udover at vise høstarbejdet i ældre tider har Veteranhøstdage på Holkjærgård også tradtion for at vælge et tema, der sættes fokus på. Og i år er det netop landbrugsmaskinerne fra sønderjyske JF, der bliver hevet frem i lyset, og udover grønthøstere og mejetærskere vil man kunne se en lang række landbrugsmaskiner med navnet JF ved Galten nord for Hadsten den 27. og 28. juli.

-Selv om traktoren nok tog æren for mekaniseringen, var de ingenting uden redskaberne, fortæller CB-Veteranerne, der som tidligere år står bag Veteranhøstdagene.

-I år har vi valgt at vise et udsnit af maskinerne fra danske JF, men der vil naturligvis også være maskiner af mange andre fabrikater, forklarer Ole Sørensen fra CB-veteranerne, på hvis marker Veteranhøstdagene afholdes. Han fortæller også, at man på hans gård ved Hadsten har indrettet en slags museum i nogle af de gamle stalde.

-Vi ved at der i dag ryddes op på mange ældre landbrug, og mange ting fra den gamle landbokultur, der fortjener at blive bevaret, risikerer at ende i skrotcontaineren. Vi vil gerne prøve at bevare hverdagstingene fra de gamle landbrug og landhusholdninger, og håber derfor, at man vil tænke på os, inden der bliver ryddet alt for grundigt op, tilbyder CB-veteranerne, der står bag Veteranhøstdagene.

-Det er de mange forskellige maskiner, der blev udviklet til den nye traktor, vi sammen med høstarbejdet gerne vil vise frem, forventer arrangørerne.

-Vi regner med, at der udover mejetærskere, selvbindere og maskiner fra JF kommer en lang række forskellige landbrugsmaskiner i arbejde på markerne lørdag og søndag eftermiddag, fortæller Ole Sørensen fra arrangementsgruppen, på hvis marker på Holkjærvej 4 ved Hadsten Veteranhøstdagene afholdes.

Ved høstdagene på Holkjærgård vil man udover høstarbejdet med selvbinder og mejetærsker, naturligvis ført an af den næsten lokalt fremstillede Dronningborg mejetærsker fra Randers også kunne se et stort antal veterantraktorer i arbejde med pløjning, harvning, såning og meget mere.

Udover høstaktiviteterne vil der være præsentation af flere gamle håndværk med relation til livet på landet samt forskellige udstillinger med modeltraktorer og boder fra egnens gårdbutikker og lignende, ligesom der er tænkt på børnene med et stort legeområde.

Arrangementet hedder Veteranhøstdage, men det er efterhånden blevet en tradition, at ejere af ældre biler, motorcykler med mere lægger turen omkring Holkjærgård og dermed skaber deres egen ekstra udstilling, der nok er værd at se på.

Arrangørerne af høstdagene vil igen i år udlodde en nyrestaureret grå Ferguson traktor. Så skulle man gå med drømmen om en lille grå, er der nu mulighed for at vinde en for en lille indsats.

Skulle der blive et overskud på arrangementet, pointerer arrangørerne, at de går til et velgørende formål. Tidligere år har overskuddet glædet både børn og ældre.

ole sørensen

Høstdagene afholdes den 27. og 28. juli fra kl. 10-16. Nærmere oplysninger ved Ole Sørensen tlf.  40101531.

Vedhæftet fotos fra Veteranhøstdagene forrige år. Yderligere materiale og fotos kan rekvireres ved Jørgen Kjær på mail: jk@motorploven.dk eller tlf 30243177.

 

Jørgen Kjær

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Ny storparcel i Hadsten i udbud

Ny storparcel i Hadsten i udbud

Storparcellen på Gl. Sellingvej 12 i Hadsten bliver udbudt til tæt-lav bebyggelse i to etager ... læs mere
ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

ET GAMMELT POSTKORT MED ET MEJERI

En mejeriejer, en boghandler, en førstelærer. Alle medvirkende til en aktiv og levende stationsby, og alle bidrog de til dette fine postkort fra Hadsten ... læs mere
Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

Rekordstor tilslutning til Kunst i Favrskov

 Den 21. - 22. september  kl. 10 - 17 i Søften ... læs mere
Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
HSK samarbejder med anden fodboldklub

HSK samarbejder med anden fodboldklub

Holdsamarbejder er ikke altid "lutter lagkage", men jeg er glad for, at jeg kan berette om en god historie fra pigefodboldens verden ... læs mere
Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Litterære filmaftener i Hadsten og Hammel

Kom til en hyggelig aften i den lokale biograf med læseinspiration og film ... læs mere
Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi søger medlemmer til borgerråd

Østjyllands Politi opretter to nye borgerråd, hvor frivillige borgere får mulighed for både at dele deres oplevelser med politiet og drøfte nye tiltag. Målet er at sikre en tæt dialog og inddragelse af borgernes perspektiv ... læs mere
Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Pilotprojekt i Sundhedshuset i Hadsten

Til Alle Patient foreninger – Pensionist foreninger – Ældresagen i Favrskov Kommune ... læs mere
Indbrud i Hinnerup

Indbrud i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er stadig blandt de bedste erhvervskommuner

Favrskov er igen flot placeret i dette års udgave af Lokalt Erhvervsklima, der er Dansk Industris opgørelse af kommunernes erhvervsvenlighed ... læs mere
Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Serie 2, sejr over Østdjurs 91

Af Formand for HSK-fodbold Gert Jensen ... læs mere
Loading...