|

RØGINDS GAMMELNISSETRANSPORT

Den 10. december skal vi på Centralhotellet, og vi kører med Hadstens gamle rutebil gennem Søndergade. Dette er i sandhed et juletransportafsnit: Spring på Pingvinvognen, før den kører i remise…

RØGINDS JULETRANSPORT

Dagens transport: Kurt Villy Svendsen

Man skulle næsten tro, den gode Carl Røgind havde det gamle danske folkeeventyr ”Hanens romerrejse” i tankerne, da han i 1903 tegnede dette prægtige julekort med motiv at glade nisser og deres mangeartede transportmidler. I husker nok eventyret, hvor hanen vil til Rom og være pave.

Til det formål skal hanen bruge en vogn og finder meget passende en gammel træsko, som han spænder et par mus for. Undervejs møder han og hønen det ene sjove dyr efter det andet, som alle vil med, og hver gang råber hanen:

”Er vognen aldrig så lille

og hestene aldrig så små –

det er bedre at køre end at gå –

sæt dig op bagpå”!

Et godt transportmiddel blev jeg også præsenteret for på en vellykket sensommerudflugt til Aars, hvor jeg blandt andet oplevede det lokale ”Nutidsmuseum”, og især stedets afdeling for gamle postsager fangede interessen.

Det var en voldsom oplevelse for den gamle hedning, som på én og samme dag blev konfronteret med flere specielle overraskelser. For det første prøvede jeg at køre i en bus med sikkerhedsseler, og desuden mødte jeg den gode Tjener Boldt fra ”Matador” i Aars. Han var større, end jeg havde regnet med.

Jo, den er god nok. Per Pallesen i Boldts skikkelse stod og hvilede sig op ad en gavl i bymidten, da vi kørte sightseeing gennem staden, og jeg tog et billede af Pallesen, som i øvrigt stammer fra Aars, hvor han blev bankuddannet.

En medpassager fortalte beredvilligt, at en journalist engang sagde til Pallesen, at han spillede Boldt med stor overbevisning: -Man skulle næsten tro, du kendte ham, sagde journalisten.

-Det gør jeg, svarede Pallesen: -Det er tjener Pedersen fra Hotel Aars!

I Hadsten havde vi også før i tiden et hotel – Centralhotellet – og det er foran dette etablissement, bussen holder. Bussen var i øvrigt af mærket NAG Büssing – og ikke forsynet med sikkerhedsseler på sæderne eller friskluftsdyser i loftet.

Hadstens gamle hotel findes endnu; i dag under navnet Centralkroen. I hoteltiden aflagde et af byens ældre postbude ofte stedet et besøg efter udstået virke, og på et tidspunkt op mod jul først i 1960´erne fik man i postbudehjemmet feriebesøg af et barnebarn fra Århus, en sød, lille pige.

Pigen holdt meget af sin bedstefar, og han viste hende naturligvis Hadstens seværdigheder; heriblandt Centralhotellet. Hen ad dagen kom parret hånd i hånd spankulerende op ad havegangen til det lille rødstenshjem, og pigens bedstemor spurgte, hvordan eftermiddagen var gået.

-Jo, svarede det bitte pus: -Det var en dejlig dag. Jeg har fået sodavand og slik af nogen rare mænd – og to stykker kage af en tjener…

-Nå, frittede bedstemor: -Men bedstefar – fik han ingenting?

-Ok jo, bedstefar drak bajere, og så fik han også noget, de kaldte akkevit, men det kunne bedstefar ikke li´, for det hældte han i kaffen…

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Pressemeddelelse fra Vestjysk Bank

Fornuftigt halvårsregnskab fra Vestjysk Bank trods corona  ... læs mere
Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Kommentar til Eva Damsgaards læserbrev

Af Grethe Villadsen Byrådsmedlem (A) Formand Social og Sundhedsudvalget ... læs mere
Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Fra det gamle album, Lyngå Skole anno 1907

Et dejligt gammelt billede fra Lyngå dukkede op ved en gennemgang på vores arkiv ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 481.

Ugens naturbilleder nr. 481.

Ekstraudgave i anledning af, at høsten er i hus mange steder ... læs mere
Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

Annonce : Ung forvirring i Kronjylland: Egen forsikring, deleforsikring eller ingen forsikring?

STUDIESTART: For mange unge i Kronjylland rimer forsikring på forvirring. For hvilken forsikring er den rigtige, kan man tegne en fælles forsikring i bofællesskabet, og behøver man overhovedet at tegne én? Ja, lyder svaret fra GF Forsikring ... læs mere
Minimumsnormering på ældreområdet.

Minimumsnormering på ældreområdet.

Af Mercedes Czank, Formand Dansk Folkeparti,  Favrskov ... læs mere
Man binder os på mund og hånd...

Man binder os på mund og hånd…

… men man kan ikke binde ånd! ... læs mere
BUM – og så stod tiden stille!

BUM – og så stod tiden stille!

Af motorredaktør Jørgen Kjær, Hadsten ... læs mere
Loading...