torsdag d. 21. januar 2021
|

Sådan får du haven bedst gennem tørken

Et usædvanligt tørt forår giver udfordringer i villahaverne. Få gode råde om hvor og hvordan du skal vande, for at haven klarer sig trods rekordhøjt tørkeindeks landet over.

Nyhed | Publiceret

 

 

Et usædvanligt tørt forår giver udfordringer i villahaverne. Få gode råd til, hvor og hvordan du skal vande for, at haven klarer sig trods rekordhøjt tørkeindeks landet over.

Om tørkeindekset

Tørkeindekset viser, hvor tør jorden er i hele Danmark. Skalaen går fra 1–10 og indikerer, hvor tørt der er i de øvre jordlag.

Find tørkeindekset hos DMI her

Scroll ned til den anden grafik på siden, hvor du kan se en grafik over middeltemperatur. Oppe på pilen over grafikken kan du vælge flere forskellige statistikker, herunder at få vist tørkeindekset på et Danmarkskort. 

Se mere add

Selvom det hele er ved at springe ud i forårssolen, så kæmper dine træer og planter i haven lige nu med mangel på vand. Der er meget tørt over hele Danmark netop nu i forhold til, hvordan det normalt er i april.

Siden 19. marts 2020 er der på landsplan kun faldet 6 millimeter nedbør, hvilket er meget lidt i forhold til årstiden, hvor der i samme periode normalt er 39 mm nedbør.

– Det ser meget tørt ud i Danmark i forhold til, hvordan det plejer at være på dette tidspunkt af året, forklarer Mikael Scharling, klimatog hos DMI.

Det kan aflæses på DMI’s tørkeindeks, der bevæger sig fra 0 til 10, hvor 10 betyder stor risiko for tørke. Her bruges jordvandsmagasiner til at måle nedbør og sammenlagt med solens indstråling, luftfugtighed og temperaturen kan det beregnes, hvor tør det øverste jordlag er i de enkelte områder. 

Normalt vil tørkeindekset midt i april ligge mellem 1 og 2, og derved ingen risiko for tørke. Men i år er det allerede nået op på 7,7, hvilket betyder forsøget risiko for tørke.

– Vi har ikke set så tør periode i marts og april i mange år. Det var også tørt sidste år, men den 15. april 2019 var vi kun på 5,7 på tørkeindekset med lav risiko for tørke. I år er vi tørkemæssigt en uge foran, siger Mikael Scharling og fortæller, at tørken ikke ser ud til at stoppe foreløbig:

– Den næste uge vil blive tør, men vores månedsprognose siger, at der vil komme mere nedbør de efterfølgende tre uger. 

– Jeg vil dog ikke være overrasket, hvis tørkeindekset når op i nærheden af 9 i landsgennemsnit, siger han og påpeger, at man ikke kan tilskrive det høje tørkeniveau klimaforandringer, men blot konstatere, at det er tilfældige, månedlige udsving, der bærer årsagen til det nedbørsfattige vejr.

Her skal du vande:

  • Stiklinger og planter som netop er plantet ud.
  • Stauder, buske og træer som er plantet inden for de seneste 3 år.
  • Krukker.

Her kan du holde igen med vandingen:

  • Ældre stauder, buske og træer ( mere end 3 år)
  • Græsplænen
Se mere add

Vent med at plante sommerblomster

Tørken betyder, at du må ud med vandslangen og hjælpe din have igennem. Videncentret Bolius’ haveekspert, Berit Rørbøl , anbefaler, at du væbner dig med lidt tålmodighed, hvis der er planlagt nye projekter i haven.

– Vi er endnu ikke sluppet af med nattefrosten, og derfor ville du på nuværende tidspunkt alligevel ikke kunne plante sommerblomsterne ud. Her skal du stadig holde igen og nøjes med at plante frosttålende forårsblomster som stedmorblomster, hornvioler, primula og bellis, forklarer Berit Rørbøl og fremhæver, at også løgplanter som påskeliljer og hyacinter kan klare de skiftende temperaturer.

Det kan ellers være fristen at komme i gang, når haven lige nu viser sig frem med flotte forårsfarver. Men mange af de planter, du har plantet de senere år, kan trods det fine udseende lide i tørken.

– Det hele er ved at springe ud lige nu, vi oplever dage med høj temperatur, og det kan se ud til, at havens træer og planter trives fint, hvor de faktisk mangler vand. Tørkeskaderne kan sagtens først vise sig senere på året, og derfor er det lige nu skadeligt for de fleste etablerede planter at mangle vand.

Det kan være planter, der har stået i mange år, men har et højtliggende rodnet som rhododendron. Også roser er i farezonen med deres sparsomme rodnet. Ligeledes spiller din jordtype i haven ind på, hvor godt dine planter klarer sig i en tørkeperiode – her tørrer en sandet jord hurtigere ud end en leret jord.

3 råd om vanding

  • Vand morgen eller aften, hvor fordampningen er lavest.
  • Vand helt nede omkring plantens rødder. Brug evt. en siveslange.
  • Vand rigeligt. Én grundvanding er mere effektiv end flere overfladiske vandinger.

Effektiv havevanding er bedste middel mod tørke

Derfor er hendes råd at vente noget tid endnu på, at der kommer bedre vejrforhold, før sommerblomster og forspirede planter til køkkenhaven får lov til at komme ud i den fri luft.

– Planterne skal bruge mere stabil varme gennem hele døgnet. Så lige nu skal du i stedet finde måder at tackle tørken på, siger hun og fortsætter:

– Oven i den manglende nedbør har vi også meget blæsende vejr lige nu. Det udtørrer jorden og gør tørkens effekt større. Sørg derfor så vidt muligt for at dække din jord af med fx barkflis, grene eller blade. Det kan afhjælpe det lidt.

– Derudover kan du vande effektivt. Man bør ikke sjatvande, men give en god grundvanding, hvor vandet får lov til at trænge godt ned i jorden. Det er bedre end hyppig vanding med små vandmængder. Dog kan et trick i meget tør jord være at give jorden en smule vand, så den løser sig, for så 5-10 minutter senere at give den gode grundvanding, siger Berit Rørbøl.

Tørke rammer træer, højbede og krukker

Det er ikke kun de helt nye planter, som kan have brug for ekstra vand. Træer og buske plantet sidste eller forrige år, bør også have lidt ekstra omsorg. 

– Nyplantede træer og buske har de første 2-3 år ikke så dybt et rodnet. Derfor har de brug for vand i en periode som nu. Her kan jeg anbefale at bruge vandingsposer eller sække, som du kun fylder op 1-2 gange om ugen, og så sørger de for, at dine træer og buske har nok vand, siger Berit Rørbøl. 

Du skal også passe ekstra på de planter, du har i dine krukker samt dine højbede. Her har planterne ikke så let adgang til vand og tørrer generelt hurtigere ud, end hvis de er plantet direkte ud i haven.

Græsplænen er hårdfør over for tørke

Vanding af græsplænen er kun nødvendigt, hvis den er meget medtaget af tørken eller nysået, forklarer Berit Rørbøl. Som regel vil græsset spire frem igen, så snart regnen kommer.

– Græsplænen er generelt god til at modstå tørke, og du skal derfor ikke være så nervøs, hvis du har en etableret og generelt sund græsplæne, siger hun.

For at gøre det nemmere for græsset at komme gennem tørken, kan du slå græsset på plæneklipperens højeste niveau. Giv plænen en topdressing de steder, hvor den er hårdest ramt. En topdressing består af en tredjedel god omsat kompost og to tredjedele sand/grus. Bland græsfrø i blandingen, og fordel det ud over plænen.

Er græsplænen så medtaget af tørke, at det er nødvendigt at anlægge en ny plæne, er sensommeren det optimale tidspunkt. Her er jorden varm nok til at græsfrøene spirer, samtidig med at det oftere regner.

Se hvordan du vander mest effektivt

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Kasper Jørgensen, Journalist
  • Michala Dieckmann, Journalist

Vis alle kilder og henvisninger add

 

Arkitekternes vugge – de store boede dør om dør

Boligreportage

Arkitekternes vugge – de store boede dør om dør

Skur med opbevaring og cykelparkering

Tips & Råd

Det bør du ikke opbevare i dit skur

Stor seng til samsovning kan rumme hele familien

Indsigt

Mette og Kristoffer sover i samme seng som deres tre børn

Kastanjehegn i have

Tips & Råd

Sådan laver du et kastanjehegn

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Skjød Tidende er udkommet

Skjød Tidende er udkommet

Godt nyt til alle Skjødsere og andre der kunne være interesseret - klik ind på Skjød Tidende ... læs mere
Boligsiden.dk :

Boligsiden.dk :

Danskerne købte boliger for svimlende 252 milliarBoligsiden.dk: der i 2020 ... læs mere
Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Har du et realkreditlån, som skal have ny rente 1. april?

Per Ø. Nielsen - Vestjysk Bank fortæller følgende ... læs mere
Vil du være årets første millionvinder?

Vil du være årets første millionvinder?

Kræftens Bekæmpelses nye STØTTELOTTERI ... læs mere
Har du handlet her :

Har du handlet her :

Virksomhed ransaget – ejer sigtet for bedrageri ... læs mere
Imponerende ”jubilæum”!

Imponerende ”jubilæum”!

Ikke færre end 500 gange har Tove Skipper imponeret PingvinNyts læsere med sine fantastiske naturbilleder ... læs mere
UD I NATUREN (2)

UD I NATUREN (2)

På en dag hvor snedækket fortsat prydede landskabet. Turen går til Lysnet, et markant højdedrag på grænsen af Favrskov og Randers Kommune ... læs mere
Pressemeddelelse - Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Pressemeddelelse – Først fra 2023 skal østjyder sortere i 10 fraktioner

Gennem et godt samarbejde har fire østjyske affaldsselskaber nu en fælles køreplan, som skal gøre over en halv million kunder klar til at sortere i 10 fraktioner fra 2023 ... læs mere
Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Nybolig kigger i krystalkuglen for 2021

Dagligstuen er blevet et hjemmekontor | Livet som pensionist stiller nye krav til din bolig ... læs mere
Vintervedligehold

Vintervedligehold

Vi hjælper både ERHVRV og PRIVATE når vinteren er over os - fortæller entrepenør Ole Sørensen fra Holkjærgård ... læs mere
Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Venstre ligner mere og mere en lilleput i Folketinget!

Meningsmålingerne sender partiet i én retning: Nedad? ... læs mere
Loading...