|

Sådan får du haven bedst gennem tørken

Et usædvanligt tørt forår giver udfordringer i villahaverne. Få gode råde om hvor og hvordan du skal vande, for at haven klarer sig trods rekordhøjt tørkeindeks landet over.

Med et tørkeindeks på over 8 i hele landet, skal der vandes rigeligt, hvis du vælger at plante ud.

 

 

Foto: Olivia Kristensen

Hold igen med at så nye frø, vand nye planter flittigt og skab mest mulig skygge i haven. Sådan lyder nogle af rådene fra Bolius’ haveekspert Jesper Carl Corfitzen, mens tørkeindekset fortsætter opad over det meste af landet efter mere end en måned med usædvanligt få regndråber.

Ifølge DMI oplever hele landet lige nu et vandunderskud på 60 mm, og på en skala fra 1-10 er tørkeindekset oppe på 8 eller 9 over stort set hele landet. Effekten af det usædvanligt tørre forår begynder at kunne ses i villahaverne, og selvom der er skyer på vej i horisonten, så er udsigten til hjælp fra oven begrænset.

– Selvom der kommer en god byge henover en nat, så er det slet ikke nok til at opveje alt det vand, vi mangler. Jorden er knastør lige nu, fastslår han.

Her skal du vande:

  • Stiklinger og planter som netop er plantet ud.
  • Stauder, buske og træer som er plantet inden for de seneste 3 år.
  • Krukker.

Her kan du holde igen med vandingen:

  • Ældre stauder, buske og træer ( mere end 3 år)
  • Græsplænen

3 råd om vanding

  • Vand morgen eller aften, hvor fordampningen er lavest.
  • Vand helt nede omkring plantens rødder. Brug evt. en siveslange.
  • Vand rigeligt. Én grundvanding er mere effektiv end flere overfladiske vandinger.

Vent på vådere vejr 

Tørken betyder også, at haveeksperten anbefaler at væbne sig med lidt tålmodighed, hvis man har nye projekter på vej i haven. 

– Nattefrosten ser endelig ud til at være slut, og det plejer at være en tid, hvor vi er i fuld gang med at så køkkenhave og plante ud i blomsterbedene. Men det kan altså være en fordel at se tiden lidt an, og vente på lidt vådere vejr, anbefaler Jesper Carl Corfitzen. 

Har man allerede plantet nye stiklinger ud, eller gravet nye planter ned i blomsterbedet, gælder det om at være flittig til at vande, i den kommende tid. 

– Jeg vil anbefale, at man vander stiklinger og helt nye planter en gang om dagen, når det er så tørt som nu. Og endelig ikke noget med at sjatvande. Én god grundvanding, hvor vandet få lov at trænge godt ned i jorden er bedre end hyppige vandinger med en mindre mængde vand. Det gælder også blomsterkrukker, som har en stor fordampning, siger Jesper Carl Corfitzen. 

Skal man i gang med at plante i krukkerne på terrassen, kan man med fordel vælge planter, som tåler tørke, frem for de klassiske sommerblomster.

Græsplænen er hårdfør

Vanding af græsplænen er kun nødvendigt, hvis den er meget medtaget. Som regel vil græsset spire frem igen, så snart regnen kommer. Græsplænen har dog været udsat for en del prøvelser gennem den sidste tid, så den kan have brug for lidt starthjælp i år, forklarer Jesper Carl Corfitzen.

– Sidste års tørre sommer var hård ved mange plæner. Oveni har marts været meget våd, og hvis man ikke har formået at skåne plænen i den våde periode, kan jorden være meget hårdt pakket på nuværende tidspunkt, forklarer han.

Slå græsset på plæneklipperens højeste niveau. Giv plænen en topdressing de steder, hvor den er hårdest ramt. En topdressing består af en tredjedel god omsat kompost og to tredjedele sand/grus. Bland græsfrø i blandingen, og fordel det ud over plænen.

Er græsplænen så medtaget, at det er nødvendigt at anlægge en ny plæne er sensommeren det optimale tidspunkt. Her er jorden varm nok til at græsfrøene spirer, samtidig med at det ofte regner. 

Vand unge træer og buske 

Det er ikke kun de helt nye planter, som kan have brug for ekstra vand. Træer og buske plantet sidste eller forrige år, bør også have lidt ekstra omsorg. 

– Man skal huske, at træer og buske de første 2-3 år ikke har så dybt et rodnet. Derfor vil de også have brug for vand, når tørken er så langvarig, som vi oplever nu, siger han. 

Og man behøver ikke have dårlig samvittighed over at vande, mener Jesper Carl Corfitzen. 

– Selvfølgelig er det bedst at bruge opsamlet regnvand, når der skal vandes i haven, men det er i sagens natur lidt udfordrende lige nu. Omvendt er det trist, hvis træer og buske, som fremover skal give noget skygge, som mindsker fordampningen, går til på grund af en periode med tørke. Man må se det som en investering, siger han.

Se hvordan du vander mest effektivt

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Trækker sig fra sit topjob i FN-panelet

Helle Thorning-Schmidt vil alligevel ikke jagte skatteunddragere ... læs mere
Den ultimative lyd af forår

Den ultimative lyd af forår

Kun en uges tid efter kyndelmisse synger lærken ... læs mere
Stormskader i Favrskov

Stormskader i Favrskov

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

NYE BORGERE ER MEGET VELKOMNE I FAVRSKOV

Af Birgit Liin, medlem af Favrskov Byråd, formand for Børne- og Skoleudvalget og borgmesterkandidat for Venstre ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
En aften med læring og faglig stolthed

En aften med læring og faglig stolthed

Dagtilbudschef Lone Bruun Nielsen kunne i går byde velkommen til en farvestrålende læringsfestival i InSide, der i dagens anledning var blevet pyntet op med vimpler, balloner og spændende faglige stande ... læs mere
Vandskade på SOLHØJ

Vandskade på SOLHØJ

En løbende vandhane hos en beboer har medført en vandskade på Solhøj ... læs mere
2 indbrud i Hadsten

2 indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
RøveriFORSØG i Hadsten

RøveriFORSØG i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Loading...