|

Sådan får vi en bedre kollektiv trafik i Favrskov

Den kollektive trafik i Favrskov er ikke god nok. Det er alle vist enige i, men der er forskellige bud på løsninger. Løsningen er heller ikke helt nem, og man skal både se på pris, pris pr. passager – og på mulighederne for at få flere passager. Enhedslisten foreslår at vi tager udgangspunkt i det der fungerer

Det er jo ingen nyhed at den kollektive trafik i Favrskov er for dårlig, og ud over etableringen af Flextrafik er der ikke rigtigt sket forbedringer i de sidste 10 år, tværtimod. Det er også rigtigt at vi ikke bare kan vente på at der kommer letbane til Hinnerup. Og selvom der snart skal laves forsøg med førerløse elbusser i Nordjylland, så går der nok noget tid før de kan slippes løs på vejene i Favrskov.

To kandidater fra Venstre har været ude med meget vidtløftige forslag om busser rundt i kommunen, sidst var det sågar bybusser i ”hele Favrskov”. Det lyder meget sympatisk, og bestemt også noget som Enhedslisten kan drømme om. Men helt realistisk er det altså ikke.

Når den nuværende kollektive trafik i Favrskov ikke er bedre, er det jo fordi den koster penge. Enhedslisten vil meget gerne være med til at finde flere penge til den kollektive trafik, men pengene skal bruges fornuftigt. Og at sætte bybusser til at køre rundt i ”hele Favrskov” er spild af penge.

Vi foreslår i stedet at tage udgangspunkt i mere realistiske løsninger, først og fremmest at optimere Flextrafik og også at øge kendskabet til muligheden. Flextrafik kan helt sikkert betjene langt flere borgere end det allerede sker i dag.

Også de gratis skolebusser kan optimeres, fx så deres køreplaner og ruter ikke kun indrettes efter skolernes behov, men også kan tilgodese landsbybeboeres behov for at kunne besøge bl.a. biblioteker, borgerservice og butikker.

I Sønderborg Kommune har man lavet forsøg med såkaldte landsbybusser. Her stiller kommunen en lille bus til rådighed for en gruppe landsbyer, og passagererne betaler et mindre beløb for at blive transporteret med bussen. Det svage punkt er dog at det er frivillige fra landsbyerne der kører busserne, men hvis der er landsbyer her i kommunen der kan skaffe chauffører, så er det bestemt en mulighed.

Rute 111 har netop været truet af nedlæggelse fordi den giver et stort underskud. Men man kan sikkert gøre driften billigere ved at køre med mindre busser. Selvom chaufførlønningerne er langt den største udgift i den kollektive trafik, så spiller bussernes købspris også en rolle. Og små busser er altså billigere end store.

Man kan også se på den måde man laver udbud på. I dag er udbuddene delt op efter hvilke behov de varetager, men man vil nok få bedre økonomi ud af at lave område-udbud, således at vinderen skal løse alle offentlige trafikbehov i et område, lige fra lokalbusser til kørsel til specialskoler og sygehuse. Det vil sikre at de enkelte vogne bliver udnyttet mere effektivt. 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Visionsløse Udvalgsformænd ... læs mere
Åbent hus Hadsten Fri Fagskole

Åbent Hus for alle

Åbent Hus på Hadsten Fri Fagskole Går du også og undrer dig over, hvad der sker bag murene på den gamle husholdningsskole i Hadsten? Så kom forbi Hadsten Fri Fagskole lørdag d. 13. januar, hvor skolen holder åbent hus fra ... læs mere
Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

Vestjysk Bank ansætter Henrik Lykke i en ny stilling som Private Banki

For yderligere informationer kontakt Private Banking direktør Henrik Lykke, tlf. 27 27 12 21, email hl@vestjyskbank.dk ... læs mere
Psykologisk entertainment

Psykologisk entertainment

Glemt tid og sted, når Niels Krøjgaard manipulerer med din intelligens og hjerne! ... læs mere
Tilbagetrukne fødevarer

Tilbagetrukne fødevarer

Afvigende lugt fra blæksprutte tuber ... læs mere
SAt på Spidsen

SAt på Spidsen

Er VELFÆRDEN løbet løbsk? ... læs mere
FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

FrivilligCenter Favrskov har ansat leder

Bestyrelsen for FrivilligCenter Favrskov har nu ansat en daglig leder af frivilligcentret. Marie-Cecilie Friis Broundal tiltræder 1. februar 2018 og får til at opgave at skabe en god begyndelse for FrivilligCenter Favrskov i samarbejde med bestyrelsen ... læs mere
BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

BIBLIOTEKERNE ANBEFALER

Nordiske romaner ... læs mere
Færdselsuheld med personskade i Hammel

Færdselsuheld med personskade i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Indbrud på Hindhøjen i Hinnnerup

Østjyllamds Politi oplyser ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Skimmelvækst i Holmene SHOT med ingefær ... læs mere
Loading...