tirsdag d. 25. august 2020
|

Sådan vasker du coronavirus ud af vasketøjet

Korrekt vask af tøj, sengetøj og håndklæder er afgørende for at slippe af med virus og bakterier i hjemmet. Det er særligt vigtigt i en tid hvor risikoen for at blive smittet med corona-virus er øget.

 
 

Varme, tid og sæbe er vaskemaskinens mest effektive våben mod virus og bakterier. I en tid med fokus på at minimere risikoen for spredning af corona-virus er det derfor en god idé at have fokus på vaskevanerne.

– Det, der er mest effektivt slår bakterier og virus ihjel, er vask på 60 grader og derover, men man kan sagtens vaske tøjet rent ved lavere temperaturer,  siger Anne Grete Rasmussen, rengøringsekspert i Videncentret Bolius, og kendt som Fru Grøn.

Hun anbefaler derfor, at sengetøj, håndklæder, viskestykker og klude, som sagtens kan holde til høje temperatuer, altid vaskes ved 60 grader, hvis man er en sund og rask familie. Ved almindelig tøjvask råder Anne Grete Rasmussen til, at man følger vaskeanvisningen i tøjet, som man plejer.

Sundhedstyrelsen har tidligere ud fra et forsigtighedsprincip anbefalet, at man vaskede alle tekstiler ved 60 grader, hvis der var konstateret smitte i husstanden. Nu lyder anbefalingen, at man som vanligt følger vaskeanvisningen i tøjet – også, hvis der er konstateret coronavirus.

Sæben og enzymerne i vaskevandet vil opløse den membram af fedt, der sidder rundt om virussen, så den bliver inaktiveret. 

Vælg det rigtige vaskemiddel

Det er ikke alle tekstiler, som tåler høje temperaturer. Men med korrekt brug af vaskemiddel behøver tøj, som vaskes ved lavere temperaturer ikke blive en smittekilde.

Coronavirus er omgivet af en fedtkappe, som kan opløses af sæbe. Derfor er vaskemiddel også et effektivt våben, når virus skal vaskes ud af tøjet. Men det er afgørende, at du vælger det rigtige vaskemiddel i den rigtige mængde.

– Vasker du ved lave temperaturer under 40 grader, så er det bedst at vælge flydende vaskemiddel, da pulver er svært at opløse ordentligt. Desuden er det vigtigt, at du doserer korrekt, så der er sæbe nok i vaskevandet, siger Anne Grete Rasmussen.

Doseringen afhænger af, hvor meget kalk der er i vandet, så tjek hårdhedsgraden, der hvor du bor, og følg anbefalingerne på pakken. Du kan tjekke, hvor hårdt vandet er i dit område her.

Vasker du ved lave temperaturer, kan du med fordel vælge flydende vaskemidler finvaskemidler, som er tilsat enzymer. Enzymerne er gode til at opløse smuds selv ved lave temperaturer. Særligt enzymet lipase er værd at kigge efter i varedeklarationen, fordi det netop kan opløse fedt ved lavere temperatur.

Brug længere vaskeprogrammer med omtanke

Det er ikke kun den høje temperatur, men også længden af vaskeprogrammerne, der er afgørende for bekæmpelse af virus og bakterier. 

– Med et længere program får maskinen bedre tid til bearbejdning af vasketøjet i tromlen, Rasmussen. Det gælder specielt meget beskidt vasketøj af bomuld, forklarer Anne Grete.

Hun anbefaler dog kun at bruge de lange programmer ved særlige behov, da de slider på tøjet og belaster miljøet.
 

LÆS OGSÅ: CORONAVIRUS: Pas på dårligt indeklima

LÆS OGSÅ: Corona: Pas på dårligt indeklima, når I er hjemme hele tiden

Kilder, henvisninger og metode

Nyhed: Hold dig ajour med aktuel og relevant viden for dig og din bolig. Indholdet er uvildigt og bygger på dokumenteret viden. Se seneste nyheder.

Alle bidragsydere:

  • Michala Dieckmann, journalist
 
 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Mistænkes for narkohandel: Har du set disse mænd?

Mistænkes for narkohandel: Har du set disse mænd?

Østjyllands Politi efterlyser to navngivne mænd, som mistænkes for at have været involveret i en stor hashhandel, der kædes sammen med drabet på en 25-årig mand ... læs mere
Jeg mødte Jesus

Jeg mødte Jesus

Med Inge Bugge Christiansen i Sognehuset i Thorsø ... læs mere
Foto, grafik og strik

Foto, grafik og strik

Fra d. 1. september udstiller Ulla Skov Jensen et udvalg af sine arbejder i Hadsten Kulturhus Sløjfen ... læs mere
Sten på Hadsten Bibliotek

Sten på Hadsten Bibliotek

Fra d. 28. august kan besøgende på Hadsten Bibliotek se nærmere på stenskulpturer fremstillet af Hans Frørup ... læs mere
Gratis mundbind til socialt udsatte borgere

Gratis mundbind til socialt udsatte borgere

Fra mandag den 24. august 2020, kan socialt udsatte borgere få udleveret ti mundbind ... læs mere
MTB er et hit i Favrskov

MTB er et hit i Favrskov

Af Morten Bang Venstre ... læs mere
Tak til Hans Jørgen Buchberg

Tak til Hans Jørgen Buchberg

Hans Jørgen Buchberg har bidraget med mange dejlige digte på "Ugens naturbilleder" gennem de seneste år. Efteråret er på vej og der skal lyde en stor tak til H. J. Buchberg herfra Pingvinnyt. 😊👍😊 ... læs mere
Narkokørsel og indbrud i Hammel

Narkokørsel og indbrud i Hammel

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Til Grethe Villadsen – (A)

Til Grethe Villadsen – (A)

Fra Eva Bonke Damsgaard ... læs mere
Loading...