|

Samsø Tekniske Museum holder flyttedag

Samsø tekniske Museum flytter nu fra sine hidtidige lokaler i det tidligere Austin Museum og indleder et tættere samarbejde med et feriecenter og en campingplads på øen

Billedtekst: Grundet en voldsom huslejestigning måtte Samsø Tekniske Museum i Langemark flytte. Nu er museet placeret på sydøen ved Koldby, hvor der er gode overnatningsmuligheder både på Camping og Feriecenter Stensbjerggård og Campen Camping, hvor rammerne er helt perfekte til træf

Af Jørgen Kjær
Mange begræd, at ejeren af en af øens turistattraktioner, det velrenommerede Austin Museum i Langemark desværre på grund af modspil fra SKAT måtte lukke museet og sælge den unikke samling af et enkelt bilmærkes mange modeller på auktion. Heldigvis kunne nu afdøde Hans H. Sørensen og Finn Campen se værdien af samlingen og dens potentiale både for øens beboere og turister, og de købte i fællesskab samlingen på auktionen. De har begge relationer til Samsø, og med købet af den unikke samling håbede de at kunne bevare den som en af øens turistattraktioner, derfor blev samlingen udvidet med andre gamle tekniske effekter lige fra gamle radioer til veterantraktorer og dermed grundlagdes ikke mindre end Samsø Tekniske Museum.
Det hele blev samlet i en selvejende Institution under navnet Samsø Tekniske Museum med Allan Laxby som formand. Han er ikke uden erfaring inden for området, da han i en årrække har været formand for flere veteranklubber og selv har flere klassiske køretøjer. Museet drives af en række frivillige entusiaster og har været velbesøgt, men har naturligvis under coronakrisen været påvirket ligesom andre museer. Oveni dette kom så en voldsom huslejestigning, der medførte at museet måtte finde andre lokaler. Det er nu lykkedes, og museet er klar til 2022 sæsonen i samarbejde med et feriecenter og en nærliggende campingplads.

Voldsom huslejestigning
-Efter vi i 4 år havde knoklet med at få et museum stablet på benene, først en etablering, så kom corona, og så kom beskeden efter 4 år, at hvis kontrakten skulle fornyes, skulle lejen stige med 360 %, hvilket vi overhovedet ikke kunne honorere, da besøgstalende slet ikke var højt nok til det, fortæller Allan Laxby og fortsætter:
-Da jeg meldte det ud til alle vores frivillige, var beskeden klar, vi kæmper for en løsning og må finde andre lokaler. Så vi gik i gang med at lede, og der var flere, der meldte sig som muligheder. Alle syntes, at det ville være synd, hvis museet skulle lukkes
-Da vi kom i forhandlinger med Camping og Feriecenter på Stensbjerggård på den sydlige del af Samsø, kunne vi se, at her var der en mulighed for at 2 + 2 kunne blive 5. De nye lokaler er i den tidligere højskole, der drives af Stensbjerggård. Den har også fungeret som flygtningecenter, hvilket nogle malerier på væggene vidner om.
-De nye lokaler er desværre mindre end de gamle, og arvingerne efter Hans Sørensens Austin samling, ønskede ikke at sælge dele af samlingen, og derved ødelægge samlingen, hvilket jeg også synes er fornuftigt, så vi stod med en udfordring, men med et opkald til Hjallerup Mekaniske Museum lykkedes det os at finde plads. Det er dejligt, at vi små museer kan hjælpe hinanden, forklarer Allan Laxby.
-Stensbjerggård får også besøg fra forskellige skoler, så det vil jo være en god lejlighed til at give de unge et indblik i teknikkens verden
, mener Allan Laxby.

Astrid Kjeldmark, der driver feriecentret, hvortil museet nu flytter, ser også frem til samarbejdet og måske en fælles markedsføring:
-Vi glæder os både til at huse museet og forhåbentlig få besøg af de mange bil- og motorcykelklubber, der forhåbentlig vil afholde træf hos os.


Billedtekst: De frivillige har knoklet for at indrette de nye lokaler og gøre klar til sæson 2022
Alle har knoklet for at nå det til sæson 2022
Samsø Tekniske Museums frivillige gik herefter i gang med at nedmontere den gamle samling i Langemark og flytte resten til de nye lokaler, der skulle indrettes til museet.
-Alle de frivillige har virkelig knoklet for få det hele flyttet, og selv om det for alle er svært et afse tid, så har det været nogle hyggelige timer, vi har haft sammen med flytning og indretning. Men hvor har Corona pandemien dog været en udfordring for os alle i hele flytteperioden, da det har været vigtigt, at vi skulle passe på hinanden, og måske aflyse vores aftaler, og finde nye datoer, fortæller Allan Laxby og understreger vigtigheden af den store indsats, de frivillige har ydet sammen med det gode samarbejde med feriecentret.
-Vi kan se, at mange af vores besøgende tidligere har været forskellige klubber for knallerter, motorcykler, biler, ja alt hvad der lyder lidt af teknik, og som har besøgt Samsø har været omkring vores museum, og forholdene bliver mindst lige så gode ved vores nye placering, hvor vi nu også har en stor parkeringsplads med tilhørende græsplæne, så klubber ved besøg kan vise deres køretøjer frem til øens beboere og andre turister, lyder det fra Allan Laxby, der håber, at mange klubber og enkeltpersoner vil besøge museet. Måske ligefrem ved at lade museet og feriecentret og den nærliggende Campen Camping være rammen om besøget på Samsø.
-Det et nemlig de helt perfekte rammer, understreger formanden og inviterer til et samarbejde om et besøg på Samsø.
-Samsø Veteranklub, som også er en del af netværket omkring museet, har ved flere lejligheder hjulpet med at lave køreture rundt på øen. Øen er meget velegnet til køreture, da alt foregår langsomt og i et tempo, hvor man har tid til at se den smukke varierede natur.
Der er også andre tekniske samlinger, der ejes af private, blandt andet en spændende Morgan samling
Samsø Veteranklub inviterer andre entusiaster til øen

Samsø Veteranklub med omkring 40 medlemmer organiserer klassikerentusiasterne på øen, og da der er personsammenfald mellem Samsø Tekniske Museum og klubben, er der helt naturligt indledt et samarbejde.
-Et mål for klubben vil være at få andre veteranentusiaster og -klubber til Samsø, og meget gerne med deres køretøjer for at nyde den samske natur og dele viden sammen med dem. Vi har jo et stort lokalkendskab til øen og vil gerne vise den frem for ligesindede. Der er mange klubber og enkeltpersoner, der har Samsø som feriemål med deres klassiske køretøjer. Vi har mødt både knallertklubber, veteranbilklubber og enkelte entusiaster, der har nydt sommeren på Samsø i eller på et klassisk køretøj, fortæller klubbens formand Birger Foged, der også er næstformand i bestyrelsen for museet..
-Samsø er jo perfekt til lige netop den slags ferie, understreger Birger Foged og nævner korte afstande, masser af små snoede veje, smuk natur og hyggelige byer som perfekte rammer om en ferie med de klassiske køretøjer.
-Vi vil gerne vise vores ø og vil derfor gerne hjælpe med planlægningen af ruter og lignende, tilbyder Samsø Veteranklub, der gerne vil mødes med andre klubber og veteranentusiaster, og det skulle heller ikke undre, hvis et medlem af klubben beredvilligt hjælper en nødstedt klassikerentusiast, pointerer Birger Foged og henviser til det tætte samarbejde med feriecentret og museet, hvor klubben i øvrigt har et klublokale som den perfekte ramme om et træf eller måske blot et familiebesøg.

Der er mange andre muligheder for at arrangere træf og besøg med overnatninger i området idet Campen Camping, der indhaves af klassikerentusiasten Finn Campen, også har udvidet mulighederne for at afholde træf på Samsø.
-Vi kan tilbyde overnatning til op mod 100 mennesker i hytter og campingvogne samt plads til spisning til 140 personer på vores idyllisk liggende campingplads i kort afstand fra museet, fortæller Finn Campen.
Formanden for museet ser derfor med store forventninger frem til den kommende sæson 2022.
-Vi knokler for at komme på plads, og der er allerede henvendelser fra klubber om at komme på besøg, slutter Allan Laxby, der ser frem til samarbejdet med feriecentret, campingpladsen og Samsøs øvrige turistudbydere.

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.UD I NATUREN (81)

UD I NATUREN (81)

Juni, den første sommermåned, takker nu af 😊Rent vejrmæssigt har det været på det jævne med både regn og sol og mon ikke vi fortsat har mange skønne sommerdage i vente ... læs mere
”Aftale på beskæftigelsesområdet må ses som et tillidsbrud til jobcentrene”

”Aftale på beskæftigelsesområdet må ses som et tillidsbrud til jobcentrene”

Ikke overraskende er Kommunernes Landsforening negativt indstillet til den nye politiske aftale omkring jobcentrenes fremtidige rolle ... læs mere
KUNSTEN AT GJØRE PENGE – 7. del – 27. juni

KUNSTEN AT GJØRE PENGE – 7. del – 27. juni

PingvinNyt.dk hjælper dig til øget velstand i disse urolige økonomiske tider med P.T. BARNUMs nyttige bog, der giver ”GODE RAAD OG VINK TIL AT SKABE SIG EN FORMUE” ... læs mere
”Der er ingen grund til at være næsvis…”

”Der er ingen grund til at være næsvis…”

Har Netto i Hadsten ansat personale fra serviceteatret Café Kølbert? Eller medvirkede vi mon en optagelse til ”Skjult kamera”? ... læs mere
Om hastighedsopgraderingen og sporfornyelsen Aarhus-Langå

Om hastighedsopgraderingen og sporfornyelsen Aarhus-Langå

Banedanmark hastighedsopgraderer strækningen mellem Aarhus og Langå og etablerer i den forbindelse tre nye vejbroer til erstatning af overkørslerne i Haarvadbro, Lerbjerg og Laurbjerg ... læs mere
Ase: Ny aftale giver grobund for at flytte hele jobindsatsen til a-kasserne

Ase: Ny aftale giver grobund for at flytte hele jobindsatsen til a-kasserne

Et vigtigt skridt på vejen mod et mere helstøbt, forenklet og økonomisk effektiv beskæftigelsesforløb med større fokus på med fuld metodefrihed og digitale samtaler at sikre en individorienteret indsats ... læs mere
Sct. Hans fejring i Lyngå med båltale af Nis Boesdal.

Sct. Hans fejring i Lyngå med båltale af Nis Boesdal.

Her bringes talen i sin fulde længde og fotos fra den skønne midsommeraften ... læs mere
HOS BOGHANDLEREN

HOS BOGHANDLEREN

En boghandleræra lakker tilsyneladende mod enden i Hadsten ... læs mere
FLOT OG AKTUEL BÅLTALE

FLOT OG AKTUEL BÅLTALE

Byrådsmedlem René Schneider holdt en storslået båltale ved HSK’s midsommerarrangement ... læs mere
UD I NATUREN (80)

UD I NATUREN (80)

Naturen fejrer midsommer og Sct. Hans med et væld af valmuer, kornblomster, margueritter og meget mere. Dagens billeder er krydret med Sct. Hans digt af H. J. Buchberg ... læs mere
KUNSTEN AT GJØRE PENGE – 6. del

KUNSTEN AT GJØRE PENGE – 6. del

PingvinNyt.dk hjælper dig til øget velstand i disse urolige økonomiske tider med P.T. BARNUMs nyttige bog, der giver ”GODE RAAD OG VINK TIL AT SKABE SIG EN FORMUE” ... læs mere
Loading...