|

Sandheden om lavdosis CT-scanning i Silkeborg

Af Christian Møller – Nielsen, Landsbækvej 90A, Hammel
Regionsrådsmedlem(V), fhv. lægefaglig direktør i Hospitalsenhed Midt

 

Det første offer i en krig er sandheden! Det gælder også ”krigen” om værdien af lavdosis CT-scanning på Diagnostisk Center, Regionshospitalet Silkeborg.

I månedsvis har medierne berettet for og imod lavdosis CT-scanning til visse patientkategorier, og borgerne har forståeligt nok svært ved at vurdere de forskellige og modsatrettede konklusioner. Sagens kompleksitet skyldes en sammenblanding af mangeårig lægefaglig uenighed mellem hospitalerne, uklare udmeldinger fra Sundhedsstyrelsen og magtkampe i ledelseshierarkiet i Region Midtjylland. Undervejs er sagen krydret med flere fratrædelsesaftaler/fyringer af to dygtige overlæger, personaleflugt, uprofessionelle pressemeddelelser og politiske trakasserier i regionsrådet.

En gennemgang af alle aspekter og mellemregninger i sagen vil kræve megen spalteplads, og jeg vil derfor nøjes med konklusionen. Sandheden er nemlig, at Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg har leveret flot faglig kvalitet ved at anvende lavdosis CT-scanning i udvalgte tilfælde. Patienterne kan være absolut trygge ved hospitalet – også selvom hospitalsledelsens og direktionens håndtering desværre indimellem efterlader det modsatte indtryk.

Min skråsikre konklusion skyldes, at jeg kender sagen til bunds. Det var nemlig mig, som for cirka syv år siden gav Regionshospitalet Silkeborg lov til at bruge lavdosis CT-scanning i særlige situationer. Jeg var direktør i hospitalsledelsen i Hospitalsenhed Midt, som også omfatter Regionshospitalet Silkeborg. Centerledelsen fik accept til et projekt, hvor patienter henvist til røntgenundersøgelse af lungerne i stedet fik tilbudt lavdosis CT-scanning af lungerne. Begrundelsen var, at lavdosis CT-scanning beviseligt er bedre end røntgenundersøgelse af lungerne til at opdage alvorlig sygdom. Samtidig var aftalen, at patienter henvist fra praktiserende læge for mulig lungekræft stadig skulle undersøges med højdosis CT-scanning, som Sundhedsstyrelsen anbefaler. Det har således aldrig været meningen, at lavdosis skulle erstatte højdosis i udredningen for lungekræft i den såkaldte lungekræftpakke.

Alle data indsamlet i de efterfølgende år peger på, at lavdosis CT-scanning i de valgte situationer har været til gavn for patienterne. Sandheden er, at lavdosis CT-scanning er bedre end røntgenundersøgelse af lungerne, når den praktiserende læge henviser en patient med mulig alvorlig sygdom. Jeg er overbevist om, at røntgenundersøgelse af lungerne bliver udfaset i de kommende år til fordel for lavdosis CT-scanning, og at patienter med specifik klinisk mistanke om lungekræft selvfølgelig stadig skal henvises til højdosis CT-scanning.  

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.FAVRSKOV KAN HENTE 178 MLLIONER KRONER

FAVRSKOV KAN HENTE 178 MLLIONER KRONER

Af Ken Richter, Hejrevej 12, 8382 Hinnerup ... læs mere
Nyt fra Hadsten Skakklub

Nyt fra Hadsten Skakklub

af Sten Bo Andersen, formand ... læs mere
Er fagbevægelsen da blevet helt gakke-lak?

Er fagbevægelsen da blevet helt gakke-lak?

Nu har heksejagten også indfundet sig i den samlede fagbevægelse… ... læs mere
DA KVALITET VAR EN SELVFØLGE...

DA KVALITET VAR EN SELVFØLGE…

Kurt Villy kom kortvarigt i knibe, men endte alligevel med ikke at klokke i det ... læs mere
Drenge knuste ruder på skole

Drenge knuste ruder på skole

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Snerydning og saltning

Snerydning og saltning

Kommunen salter og rydder sne på de offentlige veje, stier og pladser, når det er vinter i perioden fra 15. oktober til 20. april ... læs mere
Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Annonce : Husk din fiskemand er i Hadsten hver mandag

Din fiskemand MARK er på plads udenfor Kvickly i Hadsten ... læs mere
Spærret vej i Hadsten

Spærret vej i Hadsten

Broen, som ligger tæt på Den jydske Haandværkerskole og fører Skovvej over Randersvej i Hadsten, skal rives ned og erstattes af en ny bro, der forbedrer trafiksikkerheden ... læs mere
Anmeld rotter

Anmeld rotter

Du har pligt til at anmelde rotter, hvis du ser dem i dit hjem, på din grund eller i en fødevarevirksomhed ... læs mere
Loading...