|

SAT PÅ SPIDSEN

And eller Gås til jul?

 

Skarpsindige læsere af PingvinNyt, der ikke har ladet den tilstundende højtids mange udskejelser i form af for højt alkoholindtag og for meget sylte og blodpølse til de talrige julefrokoster påvirke deres hukommelse, vil måske nikke genkendende til nedenstående

PingvinNyts gamle Redacteur (billedet) har den vane, at han ofte spø’r forskellige gode borgere i kommunen, hvad de skal ha’ at spise juleaften og hvordan deres bedste opskrift ser ud.

Således har Hr. Redacteuren atter spurgt til nærværende klummeskribents foretrukne julemad, og svaret bliver i år det samme som sidste år, nemlig at der – som sædvanlig – kommer and på julebordet.

Hvorfor?

Jo, for det er aldrig til at finde en løsgående gås, og hvis det endelig lykkes, så er de helt enormt svære at fange. De er sky og osse hidsige som bare f……

Så er en gumpetung and et noget nemmere bytte at opspore og nedlægge.

Men særlig i den søde juletid skal man tage lidt hensyn til de søde små børn på udflugt fra børnehaven, der står og fordrer ænderne med gammelt brød nede ved dammen.             Det ser ikke godt ud at fange og kværke en and foran en daginstitution på udflugt…

 

Nå, men når de små kigger den anden vej og anden er kværket og kommet i sækken, og man er kommet hjem uden at blive opdaget, så skal dyret jo også pelses.

Beregn god tid til denne process.

Navnlig hvis du er perfektionist og plukker den fjer for fjer. Det er et aldeles tidsskrævende arbejde, som godt kan tage en 2 – 3 dage, hvis det skal gøres ordentligt.

Og så skal der også tages al muligt ulækkert ud af dyret. Gør det endelig, før det begynder at lugte alt for fælt.

Allerede nu begynder trangen til juleand at svinde en smule…

Til gengæld melder trangen til en juleakvavit – eller to – sig.

Når du så endelig har fået fjernet fjerboaen og fået diverse fækalier og andet ulækkert ud af kræet, skal du begynde at overveje, hvordan du vil gribe selve tilberedningen an(d).

For det første er det vigtigt at vide, om du får Sydøstasiatiske gæster til jul.

Hvis det er tilfældet må du endelig ikke kassere svømmefødderne og resten af det nederste gangapparat på fjerkræet. Det er en delikatesse derude i det fjerne.

Om næbbet også er det, ved jeg ikke. Men for en sikkerheds skyld beholder du også det.

Begge dele skal nok ha’ en lille times tid i mikroovnen på fuld skrald.

Så er der resten af dyret. Hvad stiller man op med såån en blegfed fuglekrop?

Iflg. Kirsten Hüttemeiers store kogebog, så starter man med skåneærmerne.

På med dem og smøg dem godt op. Helt op til albuerne.

Så fatter man kræet med venstre hånd og åbner ovndøren med højre og kyler liget ind i ovnen. Husk at få rognen med. Og rigeligt med smør.

Skru godt op for gassen. Hvis du har en nymodens el-ovn, så skal du heller ikke spare på elektriciteten.

Kig til bæstet en gang imellem og ta’ evt. et par juleøl og ditto snaps, mens der brases.

Efter 5 – 6 timer er den blege and blevet helt og aldeles sort.

Det samme er den indvendige del af ovnen, som derefter er klar til at blive skiftet ud med en ny.

Men så er det jo godt, at januar-udsalget står for døren..

.

 

 
   

 

Velbekomme og Glædelig Jul.

 

… Og på gensyn i det nye år.

Eigil Jacobsen

Rækkevej 9

8370 Hadsten

adr.   post@eigiljacobsen.dk

 

                                                    

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildets forårstur for besøgsmodtagere og besøgsvenner.

Sct. Georgs Gildet i Hadsten havde traditionen tro inviteret Ældre Sagens besøgsmodtagere og besøgsvenner på den årlige forårstur ud i naturen omkring Hadsten ... læs mere
Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Danmark ligger i bund, når det gælder frivilligt arbejde

Selv om Danmark i særklasse bryster sig af at være et foreningsland, så bliver vi overhalet af en række europæiske lande, når det gælder medlemmernes vilje til at yde en frivillig indsats ... læs mere
Hadsten-opgøret i Formel 5

Hadsten-opgøret i Formel 5

2. afd af Danmarksmesterskabet er kørt på Jyllandsringen ... læs mere
Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Loading...