|

SE, NU STIGER SOLEN…

En af den danske samlebogs smukkeste salmer. Engang besøgte Jakob Knudsen Hadsten. Kurt Villy følger med fra sidelinien…

DA JAKOB KNUDSEN BESØGTE HADSTEN

Dagens forsanger er: Kurt Villy Svendsen

Efter at have opført sin prægtige højskolebygning på skråningen ved Hadsten, rådede forstander Nielsen-Svinning ikke over de store pengemidler. For at supplere indtægten virkede han som foredragsholder mange steder i det østjyske, hvor han blandt andet med mellemrum talte i Helligaandshuset i Randers.

 

Allerede medens Nielsen-Svinning var elev på Sorø Højskole, blev der holdt månedlige møder med fremmede talere. Møderne var velbesøgte, og denne tradition var det forstanderens mål at overføre til Hadsten. Højskolen skulle være et mødested for byen og egnen, og kort efter nytår 1898 traf han aftale med Jakob Knudsen om at holde et foredrag på Hadsten Højskole.

Jakob Knudsen havde få år forinden skrevet en af den danske salmebogs smukkeste salmer, ”Se nu stiger solen”, og han prøvede ihærdigt på at gøre sig gældende som forfatter.

Jakob Knudsen havde sit virke som præst ved Mellerup Kirke tæt på Randers, men hans liv var i kaos efter skilsmissen fra sin første hustru i 1893. Menigheden så strengt på den slags blandt præstestanden, og forargelsen bredte sig ud over landet. Bedre blev det ikke, da Knudsen i 1896 giftede sig på ny – denne gang med en kvinde, som var 19 år yngre end han selv. Forargelsen og kritikken mod præsten steg, og i 1897 så han sig tvunget til at tage sin afsked.

Indbydelsen til foredraget i Hadsten skete skriftligt til Knudsen, som boede under meget trange kår i Randers, hvor han nu prøvede på at opretholde livet som taler og foredragsholder.

Gymnastiksalen på Hadsten Højskole kunne ikke opvarmes, men det kunne den store skolestue, som ved en firedoblet fløjdør stod i forbindelse med gymnastiksalen. Tilhørerantallet blev dog ikke større, end at alle kunne være i skolestuen, og Jakob Knudsen holdt et værdifuldt, kristeligt foredrag, som den lille tilhørerskare var meget glade og taknemmelige for.

Jakob Knudsen var kommet til Hadsten med et eftermiddagstog fra Randers og blev modtaget af fru Svinning, da forstanderen på samme tid underviste eleverne i landmåling på en mark i Nr. Galten.

Da Svinning vendte tilbage til højskolen, traf han for første gang Jakob Knudsen, og forstanderen blev mere end overrasket over modtagelsen, han blev mødt med.

Så snart Jakob Knudsen så forstanderen i døren, sprang han op med et sæt og styrtede hen til den forbavsede Svinning. Medens han lagde begge hænderne på skuldrene af Svinning og drejede denne om mod lyset fra vinduet, udbrød Knudsen: -Undskyld, jeg opfører mig underligt overfor Dem, men da De åbnede døren, var det, som en død ven var stået op af graven og kom mig i møde endnu engang. De ligner grangiveligt min allerbedste ungdomsven, Jakobsen, som begyndte en højskole i Nordsjælland, men han døde af tuberkulose, da han var i Deres alder…

-Ja – og ved De hvad, svarede Nielsen-Svinning: -Det gør sygdommen ved os. Jeg har selv haft tuberkulose!

-Jeg håber sandelig, De må leve i mange år og få lov at øve en god og betydningsfuld gerning i højskolens tjeneste, svarede forfatteren.

Det var Nielsen-Svinnings første møde med Jakob Knudsen. En tidlig forårsdag i 1898 – på Hadsten Højskole. Måske tænkte forstanderen i det øjeblik på et vers i Knudsens fantastiske salme:

-Lad mig nu kun drage ad natmørkt hav,

lad mig ikkun stævne imod min grav;

livets Gud mig skærmer, jeg er hans barn,

ud hans hånd mig river af dødens garn.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.Old Boys opstart

Old Boys opstart

25. februar 2018 17:31 , af Gert Jensen ... læs mere
Skt Patricks Day – oplev den i Dublin

Skt Patricks Day – oplev den i Dublin

Af Eigil Jacobsen, Rækkevej 9 8370 Hadsten ... læs mere
Ugens anmeldelse fra Favrskov Biblioteketerne

Ugens anmeldelse fra Favrskov Biblioteketerne

I denne uge anbefaler vi tre titler af Jens Blendstrup ... læs mere
Sat på Spidsen

Sat på Spidsen

Nu ska’ vi ha’ nye futtog – igen… ... læs mere
Tilbagetrukne Fødevarer

Tilbagetrukne Fødevarer

Risiko for glasskår/hård plast i kanelstænger ... læs mere
Indbrud i Hadsten

Indbrud i Hadsten

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 353

Ugens naturbilleder nr. 353

En farverig morgenhimmel dukkede op i den ellers meget farvefattige natur Danmark kan præstere her i februar. Jeg har været på jagt efter skovens egne skulpturer, hvor det grønne mos er ret fremtrædende ... læs mere
Old Boys opstart på søndag 25. februar

Old Boys opstart på søndag 25. februar

En ny OB-sæson står for døren ... læs mere
Loading...