|

SE, NU STIGER SOLEN…

En af den danske samlebogs smukkeste salmer. Engang besøgte Jakob Knudsen Hadsten. Kurt Villy følger med fra sidelinien…

DA JAKOB KNUDSEN BESØGTE HADSTEN

Dagens forsanger er: Kurt Villy Svendsen

Efter at have opført sin prægtige højskolebygning på skråningen ved Hadsten, rådede forstander Nielsen-Svinning ikke over de store pengemidler. For at supplere indtægten virkede han som foredragsholder mange steder i det østjyske, hvor han blandt andet med mellemrum talte i Helligaandshuset i Randers.

 

Allerede medens Nielsen-Svinning var elev på Sorø Højskole, blev der holdt månedlige møder med fremmede talere. Møderne var velbesøgte, og denne tradition var det forstanderens mål at overføre til Hadsten. Højskolen skulle være et mødested for byen og egnen, og kort efter nytår 1898 traf han aftale med Jakob Knudsen om at holde et foredrag på Hadsten Højskole.

Jakob Knudsen havde få år forinden skrevet en af den danske salmebogs smukkeste salmer, ”Se nu stiger solen”, og han prøvede ihærdigt på at gøre sig gældende som forfatter.

Jakob Knudsen havde sit virke som præst ved Mellerup Kirke tæt på Randers, men hans liv var i kaos efter skilsmissen fra sin første hustru i 1893. Menigheden så strengt på den slags blandt præstestanden, og forargelsen bredte sig ud over landet. Bedre blev det ikke, da Knudsen i 1896 giftede sig på ny – denne gang med en kvinde, som var 19 år yngre end han selv. Forargelsen og kritikken mod præsten steg, og i 1897 så han sig tvunget til at tage sin afsked.

Indbydelsen til foredraget i Hadsten skete skriftligt til Knudsen, som boede under meget trange kår i Randers, hvor han nu prøvede på at opretholde livet som taler og foredragsholder.

Gymnastiksalen på Hadsten Højskole kunne ikke opvarmes, men det kunne den store skolestue, som ved en firedoblet fløjdør stod i forbindelse med gymnastiksalen. Tilhørerantallet blev dog ikke større, end at alle kunne være i skolestuen, og Jakob Knudsen holdt et værdifuldt, kristeligt foredrag, som den lille tilhørerskare var meget glade og taknemmelige for.

Jakob Knudsen var kommet til Hadsten med et eftermiddagstog fra Randers og blev modtaget af fru Svinning, da forstanderen på samme tid underviste eleverne i landmåling på en mark i Nr. Galten.

Da Svinning vendte tilbage til højskolen, traf han for første gang Jakob Knudsen, og forstanderen blev mere end overrasket over modtagelsen, han blev mødt med.

Så snart Jakob Knudsen så forstanderen i døren, sprang han op med et sæt og styrtede hen til den forbavsede Svinning. Medens han lagde begge hænderne på skuldrene af Svinning og drejede denne om mod lyset fra vinduet, udbrød Knudsen: -Undskyld, jeg opfører mig underligt overfor Dem, men da De åbnede døren, var det, som en død ven var stået op af graven og kom mig i møde endnu engang. De ligner grangiveligt min allerbedste ungdomsven, Jakobsen, som begyndte en højskole i Nordsjælland, men han døde af tuberkulose, da han var i Deres alder…

-Ja – og ved De hvad, svarede Nielsen-Svinning: -Det gør sygdommen ved os. Jeg har selv haft tuberkulose!

-Jeg håber sandelig, De må leve i mange år og få lov at øve en god og betydningsfuld gerning i højskolens tjeneste, svarede forfatteren.

Det var Nielsen-Svinnings første møde med Jakob Knudsen. En tidlig forårsdag i 1898 – på Hadsten Højskole. Måske tænkte forstanderen i det øjeblik på et vers i Knudsens fantastiske salme:

-Lad mig nu kun drage ad natmørkt hav,

lad mig ikkun stævne imod min grav;

livets Gud mig skærmer, jeg er hans barn,

ud hans hånd mig river af dødens garn.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Når Danmark er smukkest

Når Danmark er smukkest

En dejlig dag med høj sol og masser af varme ... læs mere
NYT fra Kræftens Bekæmpelse

NYT fra Kræftens Bekæmpelse

Genetiske fingeraftryk viser kræftcellers svage punkter ... læs mere
Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Sara Kjærsgaard skifter til ligaklub

Stregspilleren Sara Kjærsgaard kom til Hadsten Håndbold fra TTH Holstebro i ligaen og nu forlader hun efter fire sæsoner klubben, til fordel for en ligaklub igen ... læs mere
Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Der er brug for dig i Røde Kors Butikken i Hadsten!

Vores gode butik i Hadsten har ledige frivillige jobs​!​ ... læs mere
Mandag er fiskedag i Hadsten

Mandag er fiskedag i Hadsten

FISK ER SUNDT - Besøg JJ-Fisk fra midt formiddag foran Kvickly i Hadsten ... læs mere
HADSTENS FREJDIGE SØMAND

HADSTENS FREJDIGE SØMAND

Fundet af et gammelt postkort ledte Kurt Villy på sporet af en saftig sømandshistorie. Fra dengang, skibene var af træ og mændene af jern ... læs mere
Racertalentet fra Volstrupvej

Racertalentet fra Volstrupvej

Martin Harritz Nielsen kører Formel 5 ... læs mere
SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

SPORTS-skribenter søges af PingvinNyt

Er det dig/jer vi mangler ? du behøver nødvendigvis ikke selv at kunne skrive, da størstedelen af arbejdet er, at indsamle og formidle allerede skrevne artikler om sporten i. Du er måske allerede idag medlem af en klub, som du ... læs mere
Royal Run

Royal Run

Vær med til at fejre Kronprins Frederik med hans 50 års fødsesldag ... læs mere
Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Pressemeddelelse fra Hadsten Bio:

Hadsten Bio – Nu med opera ... læs mere
GENERATION DUM!

GENERATION DUM!

På det seneste har vi på TV2 kunnet se, at det er ganske almindelig praksis, at gymnasieelever som den mest naturlige ting i verden pjækker fra undervisningen ... læs mere
Loading...