|

SE, NU STIGER SOLEN…

En af den danske samlebogs smukkeste salmer. Engang besøgte Jakob Knudsen Hadsten. Kurt Villy følger med fra sidelinien…

DA JAKOB KNUDSEN BESØGTE HADSTEN

Dagens forsanger er: Kurt Villy Svendsen

Efter at have opført sin prægtige højskolebygning på skråningen ved Hadsten, rådede forstander Nielsen-Svinning ikke over de store pengemidler. For at supplere indtægten virkede han som foredragsholder mange steder i det østjyske, hvor han blandt andet med mellemrum talte i Helligaandshuset i Randers.

 

Allerede medens Nielsen-Svinning var elev på Sorø Højskole, blev der holdt månedlige møder med fremmede talere. Møderne var velbesøgte, og denne tradition var det forstanderens mål at overføre til Hadsten. Højskolen skulle være et mødested for byen og egnen, og kort efter nytår 1898 traf han aftale med Jakob Knudsen om at holde et foredrag på Hadsten Højskole.

Jakob Knudsen havde få år forinden skrevet en af den danske salmebogs smukkeste salmer, ”Se nu stiger solen”, og han prøvede ihærdigt på at gøre sig gældende som forfatter.

Jakob Knudsen havde sit virke som præst ved Mellerup Kirke tæt på Randers, men hans liv var i kaos efter skilsmissen fra sin første hustru i 1893. Menigheden så strengt på den slags blandt præstestanden, og forargelsen bredte sig ud over landet. Bedre blev det ikke, da Knudsen i 1896 giftede sig på ny – denne gang med en kvinde, som var 19 år yngre end han selv. Forargelsen og kritikken mod præsten steg, og i 1897 så han sig tvunget til at tage sin afsked.

Indbydelsen til foredraget i Hadsten skete skriftligt til Knudsen, som boede under meget trange kår i Randers, hvor han nu prøvede på at opretholde livet som taler og foredragsholder.

Gymnastiksalen på Hadsten Højskole kunne ikke opvarmes, men det kunne den store skolestue, som ved en firedoblet fløjdør stod i forbindelse med gymnastiksalen. Tilhørerantallet blev dog ikke større, end at alle kunne være i skolestuen, og Jakob Knudsen holdt et værdifuldt, kristeligt foredrag, som den lille tilhørerskare var meget glade og taknemmelige for.

Jakob Knudsen var kommet til Hadsten med et eftermiddagstog fra Randers og blev modtaget af fru Svinning, da forstanderen på samme tid underviste eleverne i landmåling på en mark i Nr. Galten.

Da Svinning vendte tilbage til højskolen, traf han for første gang Jakob Knudsen, og forstanderen blev mere end overrasket over modtagelsen, han blev mødt med.

Så snart Jakob Knudsen så forstanderen i døren, sprang han op med et sæt og styrtede hen til den forbavsede Svinning. Medens han lagde begge hænderne på skuldrene af Svinning og drejede denne om mod lyset fra vinduet, udbrød Knudsen: -Undskyld, jeg opfører mig underligt overfor Dem, men da De åbnede døren, var det, som en død ven var stået op af graven og kom mig i møde endnu engang. De ligner grangiveligt min allerbedste ungdomsven, Jakobsen, som begyndte en højskole i Nordsjælland, men han døde af tuberkulose, da han var i Deres alder…

-Ja – og ved De hvad, svarede Nielsen-Svinning: -Det gør sygdommen ved os. Jeg har selv haft tuberkulose!

-Jeg håber sandelig, De må leve i mange år og få lov at øve en god og betydningsfuld gerning i højskolens tjeneste, svarede forfatteren.

Det var Nielsen-Svinnings første møde med Jakob Knudsen. En tidlig forårsdag i 1898 – på Hadsten Højskole. Måske tænkte forstanderen i det øjeblik på et vers i Knudsens fantastiske salme:

-Lad mig nu kun drage ad natmørkt hav,

lad mig ikkun stævne imod min grav;

livets Gud mig skærmer, jeg er hans barn,

ud hans hånd mig river af dødens garn.

 

 

 

Skriv en kommentar


Kunne du lide denne artikel?

Tilmeld dig nyhedsbrevet og modtag nyheder i din indbakke. Det er gratis.


Loading...

Færdselsuheld i Hinnerup

Færdselsuheld i Hinnerup

Østjyllands Politi oplyser ... læs mere
Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

Dansk Revision Cup 2019 i weekenden

af Gert Jensen, fodboldformand i HSK ... læs mere
Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Børn og Familie klar med den første kvalitetsrapport

Rapporten viser, at arbejdet med tidlig opsporing og tidlig indsats for at sikre børns trivsel er på rette vej. Resultaterne er også med til at pege på tre nye indsatsområder ... læs mere
De levende billeder

De levende billeder

Den 1. marts bliver Hadsten Bio 80 år. Rejsebiografen i Østergades Hotel blev nu afløst af en rigtig biograf ... læs mere
Flosset image...

Flosset image…

De to største pengeinstitutter her i landet kæmper med imageproblemer og kundeflugt i stor skala ... læs mere
Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Generalforsamling i Natteravnene i Hadsten-Hinnerup

Fommand Heidi Hagen Siem fik et flot genvalg, som formand ... læs mere
Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Favrskov`s borgmester fylder 60 år

Nils Borring (S), folkeskolelærer og borgmester i Favrskov Kommune, fylder 60 år 24. februar ... læs mere
Klimaændringer – Den danske vinkel

Klimaændringer – Den danske vinkel

Livestreamet foredrag fra Aarhus universitet ... læs mere
Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

Nyt liv i den gamle hjulfabrik.

PingvinNyt har besøgt Direktør Ruben M. Andersen, Loebeshop og han viser os rundt og fortæller hvor langt de nået i deres ny WEB-hotel ... læs mere
Ugens naturbilleder nr. 404.

Ugens naturbilleder nr. 404.

Vinterferien er over os, og det er en kærkommen lejlighed til at komme ud i den friske luft - her kommer du med på en tur ad Østergårdsvej ved Laurbjerg/Houlbjerg ... læs mere
Loading...